Power pass: Πώς να κάνετε αίτηση – Παραδείγματα
Επιδότηση ρεύματος από 18 ως 600 ευρώ οι αναδρομικές επιστροφές

Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος. Πρόκειται για την λεγόμενη πλατφόρμα power pass, στην οποία οι καταναλωτές θα υποβάλλουν τα στοιχεία τους και θα πηγαίνουν… ταμείο.

Τα μέτρα στήριξης για το ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό για πολλούς καθώς το κύμα ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις αφορούν στην αποκλιμάκωση και την σταθεροποίηση των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και περιλαμβάνουν:

α) Κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο επιδοτούνται πλέον και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh της κύριας κατοικίας, όπως και οι καταναλώσεις των υπόλοιπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών, με ποσοστό 50% επί της αύξησης του ρεύματος. Παράλληλα, η επιδότηση για τις πρώτες 300 Kwh της κύριας κατοικίας ενισχύεται σε 85%, για τις μικρές επιχειρήσεις σε 80% και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στο 60% της αύξησης του ρεύματος. Συνεπώς το σχήμα επιδοτήσεων διευρύνεται σημαντικά με κόστος περί τα 900 εκατ. ευρώ για τους επόμενους δύο μήνες.

β) Εισάγεται τέλος επί των επιπλέον εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για την προηγούμενη περίοδο, με την μεθοδολογία που ορίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

γ) Κατά τον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των νοικοκυριών το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία. Η επιστροφή μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ ανά ωφελούμενο. Το κόστος υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ.

δ) Από τον Ιούλιο του 2022 και έως τα τέλη του έτους, και εάν απαιτηθεί με επέκταση το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά και συγχρόνως ενισχύεται ο παρών μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος οριζόντια ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Πιο συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση θα προσαρμόζεται το ποσοστό επιδότησης ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα μεσοσταθμικά, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την κρίση. Υπολογίζεται ο μηχανισμός να απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Το κόστος αυτής της παρέμβασης για το 2ο εξάμηνο του έτους, με βάση τις σημερινές τιμές ρεύματος, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος.

Πώς θα γίνει η επιστροφή

Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος, είτε από τους παρόχους.
Η επιδότηση καλύπτει νοικοκυριά – φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση θα δοθεί στο λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία.

Κατόπιν τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό αύξησης λογαριασμού λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * 60%.

Παραδείγματα

Από παραδείγματα λογαριασμών προκύπτει το όφελος που αποκομίζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με τις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν τον Μάιο.

Τα ποσά αφορούν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, όπου κι εκεί άλλωστε δίνονται οι ενισχύσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης:

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh (κιλοβατώρες) τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ. Η έκπτωση υπολογίζεται 57% στη χρέωση ενέργειας ή 56,5 ευρώ μηνιαίως.

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ. Η έκπτωση ανέρχεται στο 51% ή στα 65,6 ευρώ τον μήνα.

Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ, ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ. Αρα το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα έχει έκπτωση 44% ή 85,6 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, για μηνιαία κατανάλωση 800 kWh, το τελικό κόστος ρεύματος ανέρχεται σε 152,8 ευρώ, όταν χωρίς την επιδότηση θα έφτανε τα 258,4 ευρώ. Η έκπτωση είναι 41% ή 105,6 ευρώ τον μήνα.

Επαγγελματικά τιμολόγια

Κάποια εξοικονόμηση δαπανών έχουν και οι επιχειρήσεις με επαγγελματικά τιμολόγια.

Πιο συγκεκριμένα:

Ψησταριά με παροχή ρεύματος ισχύος 35 kVA που καταναλώνει 2.500 kWh τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 829,25 ευρώ. Με την επιχορήγηση το κόστος μειώνεται κατά 52% ή 431,75 ευρώ, καθώς θα πληρώσει 397,5 ευρώ.

Επιχείρηση με γραφεία που ηλεκτροδοτείται από τη χαμηλή τάση και καταναλώνει 30.000 kWh τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 9.510 ευρώ. Με την επιχορήγηση θα καταβάλει λιγότερα χρήματα κατά 38% ή 3.570 ευρώ. Το ποσό που αντιστοιχεί στη χρέωση ενέργειας υποχωρεί στα 5.940 ευρώ.
Κατά 68% μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος των αγροτών.

Χωρίς την επιδότηση το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση 2.500 kWh είναι στα 700 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώνει 225 ευρώ και η εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 475 ευρώ ή 68%.

Επιπροσθέτως, ωφελημένοι θα είναι και περίπου 4,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κύριας ή ενοικιαστές κύριας κατοικίας, καθώς θα λάβουν αναδρομικά για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 - Μαΐου 2022 το 60% των επιβαρύνσεων που επωμίστηκαν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τα ποσά των επιστροφών κυμαίνονται από 18 ευρώ, το κατώτατο, μέχρι και 600 ευρώ.

Τα ακόλουθα παραδείγματα περιγράφουν τον καθορισμό των ποσών που θα δουν από τον Ιούνιο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι δικαιούχοι:

Σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 1.300 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 500 ευρώ.

Για τα 800 ευρώ της επιβάρυνσης ο καταναλωτής θα λάβει αποζημίωση 480 ευρώ.

Σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 2.500 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 1.000 ευρώ. Η επιβάρυνση των 1.500 ευρώ που απομένει δεν οδηγεί σε αποζημίωση 900 ευρώ, καθώς ενεργοποιείται ο «κόφτης» και ο καταναλωτής θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του αποζημίωση 600 ευρώ.

- Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ.

- Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ.

- Αν η επιβάρυνση είναι 100 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ.

- Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ, η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ