Προσδόκιμο ζωής
Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη καθορίζεται στα 80,4 έτη, με τις γυναίκες να φθάνουν τα 83,2 έτη και τους άνδρες τα 77,5 έτη

Στις περιοχές της Ευρώπης με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής συμπεριλαμβάνεται και η περιφέρεια της Ηπείρου, όπου οι κάτοικοι κατά μέσον όρο φτάνουν την ηλικία των 83,8 ετών, κατακτώντας την τρίτη υψηλότερη επίδοση σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020, το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη φτάνει τα 80,4 έτη, με τις γυναίκες να προσεγγίζουν τα 83,2 έτη και τους άνδρες τα 77,5 έτη. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σ’ όλες - ανεξαιρέτως - τις περιφέρειες της ηπείρου.

Σε σύγκριση με το 2019, ωστόσο, προκύπτει μια μέση μείωση του 0,9 έτους, με την πτώση για τους άνδρες να διαμορφώνεται στο 1 έτος και στις γυναίκες στο 0,8 έτος. Όπως αναφέρει η Eurostat, η εν λόγω μεταβολή οφείλεται στην ξαφνική αύξηση της θνησιμότητας ως απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι τρεις περιοχές που διακρίνονται

Η Ήπειρος συγκαταλέγεται στο top-3 της Ευρώπης με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής (83,8 έτη), καθώς βρίσκεται πίσω μόνο από την Κορσική στη Γαλλία (84 έτη) και τις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία (83,9 έτη).

Σχετικά με τις γυναίκες, το υψηλότερο προσδόκιμο καταγράφεται και πάλι στην Κορσική (86,7 έτη). Στα 86,4 έτη είναι και ο μέσος όρος στην Ήπειρο, η οποία φιγουράρει στη δεύτερη θέση μαζί με τις γαλλικές περιοχές Λίγηρας και Μέσα Πυρηναία και τη φινλανδική Άλαντ. 

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο για τους άνδρες είναι τα 81,4 έτη και σημειώνεται σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης: Ήπειρος, Ούμπρια (Ιταλία), Βαλεαρίδες Νήσοι (Ισπανία) .

Αντιθέτως, το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (για άνδρες και γυναίκες) συναντάται στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, στα βορειοδυτικά της χώρας οι κάτοικοι φθάνουν έως τα 72,1 έτη, στα κεντρικά και βόρεια στα 72,8 έτη και στα ανατολικά στα 72,9 έτη.

xartis.jpg

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα