Thumbnail
Την απαγόρευση κυκλοφορίας και πρόστιμο 300 ευρώ για οποίον κυκλοφορεί σε δασικά οικοσυστήματα, άλση, πάρκα και περιοχές ΝATURA κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς αναφέρει η τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Την απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων ή οχημάτων σε δασικά οικοσυστήματα, άλση, πάρκα και περιοχές ΝATURA κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, για το γιότινγκ, η ψήφιση του οποίου θα διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία η απόφαση απαγόρευσης για διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία στις συγκεκριμένες περιοχές, εκδίδεται από τον οικείο Περιφερειάρχη, ενώ για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Σύσκεψη για την προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την Αττική, ολοκληρώθηκε η σειρά συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα μεταξύ των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για συναντήσεις που σηματοδοτούν μια νέα αρχή στη συνεργασία των δύο υπηρεσιών, μετά από 24 χρόνια, για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει αντιπυρικής περιόδου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του Γενικού Γραμματέα Δασών, Κωνσταντίνου Αραβώση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι αντίστοιχες συσκέψεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε τοπικό πλέον επίπεδο, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, επισημαίνοντας: «Δεν πετάμε στα σύννεφα, έρχεται δύσκολο καλοκαίρι. Θα έχουμε ενίσχυση των εναέριων μέσων μας, αλλά θεωρώ ότι αυτή η νέα συνέργεια Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας αποτελεί τη βασική μας πυξίδα για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Η συνεργασία είναι το κλειδί. Γιατί τις πυρκαγιές τις σβήνουν οι Πυροσβέστες μας, σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες».

Από πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δύο είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα της κλιματικής κρίσης και βεβαίως, τις δασικές πυρκαγιές. Το ένα είναι η πρόληψη – και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ιδιαιτέρως με τον Υπουργό, κ. Στυλιανίδη. Με την πρόληψη ως πρώτιστο μέλημά μας, ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες, εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής, αλλά και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να καθαρίσουμε 40 χιλ. στρέμματα κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για ευαίσθητα και πάρα πολύ σημαντικά δάση που πρέπει να προστατεύσουμε. Παράλληλα, διανοίγουμε περίπου 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. Συντηρούμε και διανοίγουμε δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χλμ.

Αυτές είναι κινήσεις πρόληψης. Το δεύτερο σημείο-κλειδί είναι η συνέργεια, η συνεργασία. Έχουμε αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία και για πρώτη φορά, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, φέρνουμε σε επικοινωνία, με θεσμοθετημένο και αυτοματοποιημένο τρόπο, τις Δασικές Υπηρεσίες με την Πυροσβεστική.

Όμως όλα αυτά δεν θα είναι αρκετά εάν ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, ο κάθε Δήμαρχος, ο κάθε Περιφερειάρχης, δεν αναλάβει και δεν αναλάβουμε όλοι την ευθύνη να διαφυλάξουμε τα δασικά οικοσυστήματα. Το 95% των πυρκαγιών στην Ελλάδα προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό πρέπει πια να σταματήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι, θα δώσουμε τη μάχη. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και είναι επικίνδυνη, αλλά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

anemoi.jpg
Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων
Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων, στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων