Άνοιγμα σχολείων
Καταγράφηκαν 37.692 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, με την τελευταία εβδομάδα να καταγράφονται 37.692 μολύνσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα που αφορούσαν αυτές τις ηλικίες ήταν 35.275 και αποτελούσαν το 27% των συνολικών κρουσμάτων.

Την τρέχουσα εβδομάδα, καταγράφηκαν 2.417 περισσότερα κρούσματα, τα οποία αποτελούν το 25%, των συνολικών μολύνσεων της χώρας. 

Αναλυτικότερα, το ποσοστό κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς: 2021-01-04 έως 2022-03-20

Δείτε το διάγραμμα: 

krousmata_koronoiou_se_paidia

Ένα self test από 1η Απριλίου στα σχολεία

Ένα self test θα πραγματοποιούν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία από την Παρασκευή 1η Απριλίου, όπως αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας., στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων παρουσιάστηκε το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων και το πότε θα πραγματοποιηθεί. Η αποκλιμάκωση αφορά τα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν λόγο για μείωση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία, όμως η τελική απόφαση ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Υπενθυμίζεται ότι:

- Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

- Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

- Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

- Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς

Νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για βρεφονηπιακούς, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, το οποίο αφορά τα μέτρα προστασίας και πρόληψης ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού και τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες, η λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών αναμένεται να συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες και για έχει θεμελιώδη σημασία η πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού. 

Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγίες έχουν ως σκοπό την ενημέρωση των παιδιών, των οικογενειών, των παιδαγωγών και λοιπού προσωπικού των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών της χώρας σχετικά με την λειτουργία των Σταθμών κατά την τρέχουσα περίοδο, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19 και γενικά την ασφαλή λειτουργία των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 που επικρατούν.

Να σημειωθεί πως στο πρωτόκολλο Λειτουργίας περιλαμβάνεται και πίνακας με θέμα  «Σύνοψη οδηγιών για τον συστηματικό προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο και την διαχείριση κρούσματος και στενών επαφών κρούσματος COVID-19, σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς». 

Πενταπλάσιες οι νοσηλείες νηπίων από την Όμικρον, συγκριτικά με την Δέλτα

Ο αριθμός των νηπίων ηλικίας έως και 4 ετών που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον ήταν πενταπλάσιος του αντίστοιχου στο διάστημα κατά το οποίο κυριαρχούσε στις ΗΠΑ η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Από τις 19 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2022, όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή Όμικρον, ο εβδομαδιαίος δείκτης των σχετιζόμενων με Covid-19 νοσηλειών νηπίων έφθασε στην κορύφωσή του με 14,5 ανά 100.000 παιδάκια έως 4 ετών. Ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν πενταπλάσιος από τον αντίστοιχο στην περίοδο του κύματος της παραλλαγής Δέλτα (από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2021), σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης από 14 αμερικανικές πολιτείες.

Αξιοσημείωτος ήταν επίσης ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός νοσηλειών νηπίων από οικογένειες ισπανόφωνων και αφροαμερικανών (27,5% και 23,1% αντίστοιχα, στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον).

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στην εφημερίδα New York Times, το φαινόμενο εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες φτώχειας και τα πολυμελή νοικοκυριά στα οποία μεγαλώνουν πολλά από αυτά τα παιδιά.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαύρη τρύπα
Αναπληρωτές Φυσικοί: Αδιανόητο! Οργανικά κενά απορροφήθηκαν από «μαύρη τρύπα» και εξαφανίστηκαν!
«Κάποια “μαύρη τρύπα” πρέπει να βρίσκεται εκεί, η οποία μάλιστα ρουφάει μόνο τα κενά των φυσικών, ενώ δεν επηρεάζει τα κενά των υπολοίπων ειδικοτήτων...
Αναπληρωτές Φυσικοί: Αδιανόητο! Οργανικά κενά απορροφήθηκαν από «μαύρη τρύπα» και εξαφανίστηκαν!