Pyrosvestiki emak
INTIME/Δελτίο τύπου / POOL
«Πρέπει να εξαϋλώθηκαν, τρία παλληκάρια …» «Αν δεν είχα δουλειά το πρωί στην εφορία θα ήμουν κι εγώ εκεί»- Στην Αστυνομία ανατίθεται η υπόθεση – Για εργοδοτικό έγκλημα κάνει λόγο το ΠΑΜΕ

«Πιθανότατα η έκρηξη να έγινε στα πρώτα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Όταν αρχίζει το οξειδωτικό…» είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο Βασίλης Παλέγκας, συνάδελφος των τριών άτυχων εργατών που έχασαν τη ζωή τους χθες κατά την ισχυρή έκρηξη που έγινε στην  εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών, ΕΛΤΕΚ, στα Γρεβενά.

«Πρέπει να εξαϋλώθηκαν…» 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι τρεις άτυχοι συνάδελφοί του βρήκαν ακαριαίο θάνατο: «Στην ουσία πρέπει να εξαϋλώθηκαν, τρία παλληκάρια, Ζήσης Αποστολίδης 32 ετών από τα Γρεβενά, Κωνσταντίνος Ορφανίδης 36 ετών από τη Δήμητρα Γρεβενών και Χαράλαμπος Κικίδης 46 ετών από τον Πολύμυλο Κοζάνης».

Συγκλονισμένος από την τραγωδία ο κ. Παλέγκας είπε, επίσης, πως «αν δεν είχα δουλειά το πρωί στην εφορία θα ήμουν κι εγώ εκεί. Μαζί με τους τρεις συναδέλφους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η εταιρεία τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δεν είχαμε κανένα παράπονο από τη διοίκηση. Η έκρηξη ήταν φοβερή. Ήμουν στην εφορία όταν συνέβη το κακό. Κουνήθηκαν τα τζάμια από το ωστικό κύμα. Κατάλαβα ότι κάτι άσχημο συνέβη στην ΕΛΤΕΚ».

Από την έκρηξη που ισοπέδωσε ολοκληρωτικά το εργοστάσιο και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές που απέχουν 20 χιλιόμετρα, τραυματίστηκε και ένας φύλακας που εκείνη τη στιγμή έκανε αλλαγή βάρδιας. Ολόκληρη η μονάδα παραγωγής της επιχείρησης καταστράφηκε, ενώ κομμάτια μπετόν και άλλα υλικά εκσφενδονίστηκαν ακόμα και σε απόσταση 500 μέτρων.

Στην Αστυνομία ανατίθεται η υπόθεση με εντολή του Εισαγγελέα 

Στην Αστυνομία και στο τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής διεύθυνσης Γρεβενών ανατίθεται τελικά με νέα εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών και τον καταλογισμό των ευθυνών της έκρηξης στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών, αντί της Πυροσβεστικής που είχε αρχικά ανατεθεί.

Από έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά μέτρα από το χώρο της έκρηξης ανάμεσα σε κομμάτια από μπετόν και σίδερα εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις εργαζόμενους που εκείνη την ώρα ήταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου.

ΠΑΜΕ: Η λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων αυξάνεται όσο αυξάνονται τα κέρδη

«Η λίστα των εργοδοτικών θανατηφόρων εγκλημάτων αυξάνεται όσο μεγαλώνει η εκμετάλλευση και αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει το ΠΑΜΕ για το «εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) στα Γρεβενά», επισημαίνοντας ότι «είναι ο φόρος αίματος που πληρώνει διαχρονικά η εργατική τάξη, όσο θα μπαίνει σε πρώτη μοίρα ο πλουτισμός των εργοδοτών σε βάρος των συμφερόντων και της ζωής των εργατών».


«Νέο εργοδοτικό έγκλημα» χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ αυτό που συνέβη στους Αγαλαίους Γρεβενών, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ), που όπως σημειώνει «αποτελεί σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας εκρηκτικών υλών στα Βαλκάνια».


Συνεχίζοντας αναφέρονται τα εξής: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά όχι μόνο την αδιαφορία κυβέρνησης και εργοδοσίας για την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, αλλά και τη συνειδητή πολιτική που ακολουθούν χέρι - χέρι στον τομέα της μη πρόληψης και της μη απόδοσης ευθυνών, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η επίκληση της ατομικής ευθύνης σε δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως γίνεται εδώ και δυο χρόνια με την πανδημία, προσπαθεί να κρύψει την εγκληματική στρατηγική τους, που δεν δίνει δεκάρα για την ανθρώπινη ζωή.

Η λύση είναι στο δυνάμωμα της πάλης των σωματείων ώστε κανείς εργαζόμενος να μη σκύβει το κεφάλι, να μην ενδίδει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές.

Το πλαίσιο πάλης που έχει επίκεντρο τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, για μέτρα προστασίας της ζωής μας στους χώρους δουλειάς, είναι μονόδρομος που μόνο με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα θα επιβάλουμε.

Καθολική απαίτηση των Συνδικάτων είναι:

- να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του νέου αυτού εργοδοτικού εγκλήματος,

- να αποδοθούν οι ευθύνες στη μεγαλοεργοδοσία και

- να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χάνουν οι εργάτες τη ζωή τους την ώρα που παλεύουν για το μεροκάματο».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γρεβενών: Προέχει η «ασφάλεια» των κερδών και όχι των εργατών

«“Η ασφαλής σας δύναμη”, γράφει στην ιστοσελίδα της η ΕΛΤΕΚ. Το σλόγκαν της όμως έγινε συντρίμμια και βάφτηκε από το αίμα αθώων εργατών, καθώς αποδείχτηκε ότι προέχει η “ασφάλεια” των κερδών και όχι των εργατών. Μένει βέβαια να φανεί ποια ήταν η αιτία της τρομακτικής έκρηξης.» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γρεβενών.

Παράλληλα σημειώνεται: «Η ΕΛΤΕΚ “διαφημίζεται” στην ιστοσελίδα της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών υλών στα Βαλκάνια, με 14 βιομηχανικές “σύγχρονες εγκαταστάσεις”. Ωστόσο το πόσο ασφαλείς ή σύγχρονες είναι αυτές οι εγκαταστάσεις αποδείχτηκε με δραματικό τρόπο στα Γρεβενά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους, μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών. Απαιτείται άμεση διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και των πιθανών ελλείψεων στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας, όπως και για την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εργατική τάξη πληρώνει εκτός από την μόνιμη ακρίβεια και φτώχεια και βαρύ φόρο αίματος στο βωμό τις στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι καιρός να πάρει την υπόθεση της δουλειάς και της ειρήνης στα χέρια της έτσι ώστε να βάλει φραγμό στα σχέδια του. Οι αγώνες είναι μπροστά μας».

ΚΚΕ: Άμεση διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Γρεβενά

Την άμεση διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και των πιθανών ελλείψεων στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας ζητά το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη θανατηφόρα έκρηξη σε εργοστάσιο στα Γρεβενά.

Αναλυτικά:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους, μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών.

Είναι αυτονόητη η απαίτηση για την άμεση διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και των πιθανών ελλείψεων στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας, όπως και για την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Παράλληλα, επείγει να υπάρξει άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο για επιπτώσεις στην περιοχή από την έκρηξη, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολόπλευρη στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Να επανεξεταστεί, επίσης, το πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία ομοειδών επιχειρήσεων.

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, επισήμανε τα παραπάνω και εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στους εργαζόμενους της επιχείρησης».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα