agrotes athina 18 - 03 -2022
902.gr
Διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής και ζητούν επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βάθης σε απόσταση λίγων μέτρων μακριά από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητώντας τη μείωση του κόστους παραγωγής, προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και να μη πληρώσουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα τρακτέρ που έφθασαν στη συγκέντρωση, από την Αταλάντη Φθιώτιδας που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, έγιναν δεκτά μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους με το κυρίαρχο σύνθημα: «Πότε με τα πόδια, πότε με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». 

«Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές σας. Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!», το σύνθημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από την εξέδρα της συγκέντρωσης δίνει το στίγμα. Οι διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όχι μόνο παραμένουν επίκαιρα, αλλά γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά για να επιβιώσουν, να συνεχίσουν να ζουν από τον κόπο τους.

Από τη Θεσσαλία μέχρι την Πελοπόννησο, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και την πολύπαθη Εύβοια οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, για να υψώσουν το δικό τους «μπλόκο» στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, στην ακρίβεια που τσακίζει και το δικό τους εισόδημα.

Μετά από 20 μέρες αγώνων στα μπλόκα οι αγρότες κατέβηκαν και στην πόλη, ζητώντας να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και φέτος. Να παράγουν. Να ζήσουν τις οικογένειες τους. «Να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του κόσμου με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα αιτήματα στα πανό τους που γράφουν «όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιά» - «όχι άλλες αυξήσεις».

Αναλυτικά οι βασικές διεκδικήσεις των αγροτών αφορούν:

•    Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

•    Την Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά  κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

•    Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

•    Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παμακ
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
Παρέστησαν οι Πρυτανικές Αρχές, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού,...
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
Κωνσταντίνος Βλάσης
Μήνυμα Βλάση: Η 25η Μαρτίου ως θεμέλιο ελευθερίας, ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης
«Η 25η Μαρτίου αποτελεί κορυφαίο σταθμό ιστορικής μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό» αναφέρει στο μήνυμα το ο υφυπουργός
Μήνυμα Βλάση: Η 25η Μαρτίου ως θεμέλιο ελευθερίας, ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης
ΔΟΕ
ΔΟΕ: Διαδικτυακή εκδήλωση για την υποχρηματοδότηση και το μέλλον του Δημόσιου Σχολείου
Παρουσίαση έρευνας και συζήτηση για τις επιπτώσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής και τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης
ΔΟΕ: Διαδικτυακή εκδήλωση για την υποχρηματοδότηση και το μέλλον του Δημόσιου Σχολείου