larko
Διδάσκοντες Παν.Θεσσαλίας: Το οικονομικό αντίκτυπο ενδεχόμενης απόλυσήςεργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ειδικότερα για το νομό Φθιώτιδας στον οποίο το ΠΘ λειτουργεί 5 Τμήματα, αναμένεται να είναι μεγάλο.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των 1200 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια που θα δημιουργηθεί με την ιδιωτικοποίησή της, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Τις δύσκολες αυτές ώρες, οι σκέψεις όλων μας είναι δίπλα στις φοιτήτριες και φοιτητές μας των οποίων οι οικογένειες εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την απρόσκοπτη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Σε μια εποχή που ανταλλάσσονται στη δημόσια σφαίρα διαλόγου διαξιφισμοί περί brain drain και brain gain είναι επιτακτική ανάγκη να ενθυμούμαστε τη βάση εκκίνησης του ανωτέρω διαλόγου, που αφορά στις αναγκαίες συνθήκες για τη διαμόρφωση νέων επιστημόνων ή ας μας επιτραπεί η έκφραση το brain building», τονίζουν χαρακτηριστικά

Η ανακοίνωση των πανεπιστημιακών

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων ΠΘ ομόφωνα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των 1200 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια που θα δημιουργηθεί με την ιδιωτικοποίησή της. Το οικονομικό αντίκτυπο ενδεχόμενης απόλυσής τους, ειδικότερα για το νομό Φθιώτιδας στον οποίο το ΠΘ λειτουργεί 5 Τμήματα, αναμένεται να είναι μεγάλο.

Δυστυχώς, η Πολιτεία διαχρονικά επέδειξε αδυναμία να διατηρήσει, να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Στρεφόμενη στρατηγικά προς την οικονομία των υπηρεσιών, έδειξε μέγιστη εφευρετικότητα στη διοχέτευση ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων σε εταιρείες μονοψήφιου αριθμού εργαζομένων, ενώ στρατηγικοί τομείς αφέθηκαν με τα βάρη παράνομων επιχορηγήσεων.

Η σημερινή παγκόσμια εικόνα κατά την οποία οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις αναθερμαίνονται, εκτοξεύοντας τις τιμές στις πρώτες ύλες εν μέσω πανδημίας, καταδεικνύουν πέραν αμφιβολίας την αξία πολιτικών στρατηγικής αυταρκείας τόσο στο επίπεδο της χώρας μας όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις δύσκολες αυτές ώρες, οι σκέψεις όλων μας είναι δίπλα στις φοιτήτριες και φοιτητές μας των οποίων οι οικογένειες εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την απρόσκοπτη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Σε μια εποχή που ανταλλάσσονται στη δημόσια σφαίρα διαλόγου διαξιφισμοί περί brain drain και brain gain είναι επιτακτική ανάγκη να ενθυμούμαστε τη βάση εκκίνησης του ανωτέρω διαλόγου, που αφορά στις αναγκαίες συνθήκες για τη διαμόρφωση νέων επιστημόνων ή ας μας επιτραπεί η έκφραση το brain building. Αναμφίβολα, η πραγμάτωση του ανωτέρω εφαλτηρίου προϋποθέτει την πρόσβαση σε ποιοτικές σπουδές, η οποία διασφαλίζεται μέσω της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Προϋποθέτει όμως και τη δυνατότητα απρόσκοπτης αφοσίωσης σε αυτές εκ μέρους των φοιτητών/τριών, κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί όταν σε οικογενειακό επίπεδο τίθεται εν αμφιβόλω ο βιοπορισμός. Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΘ και κυρίως όσα εδράζουν στο νομό Φθιώτιδας, να συμπαρασταθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοί
Πως έχουν διαμορφωθεί τα επιδόματα των στελεχών της εκπαίδευσης (Προϊστάμενοι, Σύμβουλοι, Διευθυντές)
Τι επιδόματα παίρνουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης,...
Πως έχουν διαμορφωθεί τα επιδόματα των στελεχών της εκπαίδευσης (Προϊστάμενοι, Σύμβουλοι, Διευθυντές)
Κριτική από τα "μέσα": «Η συνδικαλιστική κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς»
«Ένα ευπρόσδεκτο συνδικαλιστικό δωράκι στην κυβέρνηση, από μια ΟΛΜΕ που έχει καταντήσει εργοδοτικό σωματείο με την σφραγίδα μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ»
Κριτική από τα "μέσα": «Η συνδικαλιστική κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς»