Πιστοποιητικό νόσησης
Έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τα πιστοποιητικά νόσησης

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της Ελλάδας στους επιδημιολογικούς δείκτες, δηλαδή στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις διασωληνώσεις, τους θάνατους και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων που είχαν τεθεί πριν την Πρωτοχρονιά εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των αποκριών και των καρναβαλιών, οι χώροι και τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα υποδέχονται όλους τους εμβολιασμένους πολίτες χωρίς περιορισμούς, σε μεγάλες ή μικρές παρέες στα τραπέζια, αλλά και όρθιοι με μουσική, χωρίς ωράριο από το ερχόμενο Σάββατο.

Η είσοδος των πολιτών στα καταστήματα αυτά θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους ή του πιστοποιητικού νόσησής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους φιλάθλους που επιθυμούν να βρεθούν ξανά στις κερκίδες το Σάββατο με πληρότητα 50% στα γήπεδα, όπως και για όσους θέλουν να συμμετέχουν δια ζώσης σε συνέδρια.

Επίσης, ξεκινούν άμεσα οι ημερήσιες σχολικές εκδρομές, ενώ από την Τρίτη 1 Μαρτίου την τιμητική τους θα έχουν και οι πολυήμερες εκδρομές των μαθητών με αυξημένο testing.

Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας από τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους βρεφικούς σταθμούς.

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμού

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έλαβαν πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, στην οποία θα τεθούν τα ζητήματα για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοιού με αναμνηστική δόση των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως και το ενδεχόμενο έκδοσης πιστοποιητικού δεύτερης νόσησης με κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε επισημάνει την περασμένη Δευτέρα ότι θα γίνουν ανακοινώσεις μετά τις συνεδριάσεις των ειδικών της Επιτροπής.

Στο «τραπέζι» των επιστημόνων και της κυβέρνησης βρίσκεται το ζήτημα της επαναμόλυνσης με κορονοϊό και της έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης.

Το φαινόμενο των επαναλοιμώξεων ήταν αρκετά συχνό μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Μάλιστα, υπήρξαν τέτοια περιστατικά ακόμη και σε ανθρώπους που είχαν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid» υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση που είχε ληφθεί, δεν ήταν δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά.

Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσησαν για δεύτερη φορά, καθώς δεν μπορούσαν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης και χρειαζόταν να υποβάλλονται σε rapid τεστ για την είσοδό τους στις διάφορες δραστηριότητες, αλλά και στην εργασία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών δεν προτίθενται να εγκρίνουν την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά στους πολίτες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανοσία από λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν σε τροποποιήσεις στις συστάσεις τους για τον χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσοι έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κορονοϊό, καταλήγοντας ότι ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει έναν μήνα μετά τη νόσηση αντί για τρεις που ήταν η προηγούμενη σύσταση.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε την περασμένη Δευτέρα ότι «υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα