ειδικη αγωγή
Δέκα προτάσεις από τον Ευθύμη Λέκκα για τη βελτιστοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας

Πρόσφατα η χώρα μας έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο Θεσμικό Πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία με γενικό τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων» (Νόμος 4662/2020), η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εξακολουθούμε ωστόσο να βιώνουμε καταστροφές και κρίσεις με πλέον αντιπροσωπευτική την πρόσφατη επέλαση της “Ελπίδας”.

Θα μου επιτρέψετε, κυρίως λόγω της 30χρονης ενασχόλησης μου στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, της εκπαιδευτικής εμπειρίας και κυρίως της εμπλοκής μου σε πάνω από 60 αποστολές διαχείρισης καταστροφών ανά τον κόσμο, να διατυπώσω δέκα προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.

  1. Απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη, για κάθε κίνδυνο ξεχωριστά, με αξιοποίηση όλου του σχετικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας και με την καθοδήγηση του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου της Πολιτικής Προστασίας που επιτέλους πρέπει, όπως προβλέπεται, άμεσα να συσταθεί.
  2. Βελτιστοποίηση των Γενικών και Ειδικών Επιχειρησιακών Σχεδίων και ουσιαστική εμπλοκή με αυξημένες αρμοδιότητες των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας.
  3. Βελτίωση Επιχειρησιακών Σχεδίων με ουσιαστικές επιχειρησιακές ασκήσεις πεδίου και όχι ασκήσεις επίδειξης μόνο για προβολή στα ΜΜΕ, που θα βελτιώσουν την ικανότητα επέμβασης.
  4. Βελτίωση του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων στο μέτωπο των μεγάλων καταστροφών, με άμεση συνδρομή των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι θα παρέχουν κρίσιμες επιχειρησιακές πληροφορίες πεδίου για την εμφάνιση και εξέλιξη συνοδών καταστροφικών φαινομένων.
  5. Αγορά σύγχρονου κατάλληλου εξοπλισμού, μετά από λεπτομερή ανάλυση των αναγκών και αξιολόγηση των προτάσεων, με διαγωνισμούς που θα υπόκεινται σε ταχείες διαδικασίες.
  6. Εκπαίδευση και ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα σε σχολεία, ειδικές ομάδες πληθυσμού και γενικό πληθυσμό.
  7. Κατάρτιση επιχειρησιακών στελεχών, στελεχών δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, αιρετών και μελών εθελοντικών οργανώσεων με πιστοποιημένες διαδικασίες σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, και όχι από fast track διαδικασίες με αμφισβητούμενο μαθησιακό αποτέλεσμα.
  8. Οργάνωση και αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων, που αγωνιωδώς περιμένουν ουσιαστικό ρόλο και οι οποίες μπορούν αποδεδειγμένα να εμπλακούν στα επίπεδα έκτακτης ανάγκης, απόκρισης και αποκατάστασης. Υπαγωγή των εθελοντικών οργανώσεων στις Περιφέρειες και στους Δήμους.
  9. Αναβάθμιση του ρόλου των ΜΜΕ, έτσι ώστε να μεταδίδεται η έγκυρη και μόνο πληροφορία. Βελτιστοποίηση της εφαρμογής του 112, το οποίο λειτουργεί με γενικού χαρακτήρα μηνύματα και δεν εξειδικεύει χωρικά, ποιοτικά και ποσοτικά την εμφάνιση  του κινδύνου.
  10. Αναβάθμιση της ανθεκτικότητας όλων των συστημάτων, κυρίως των υποδομών, των κατασκευών και των life lines κατά τη φάση αποκατάστασης και επαναφοράς, μέσα από τη σύνταξη και εφαρμογή εθνικών κανονισμών για κάθε κίνδυνο, αντίστοιχο με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, που έχει καταστήσει την χώρα μας σεισμικά άτρωτη.

Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ανωτέρω, πρέπει να έχουν υψηλή προτεραιότητα δεδομένου ότι το όλο σύστημα της Πολιτικής Προστασίας θα επιβαρυνθεί σημαντικά και θα κινδυνεύσει με αποδιοργάνωση, λόγω της αυξανόμενης εκθετικά συχνότητας των καταστροφικών φαινομένων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ένα νέο Επιχειρησιακό Διαχειριστικό δόγμα θα πρέπει απαραιτήτως να ενσωματώνει τα νέα δεδομένα που αντιστοιχούν σε περισσότερα ακραία φαινόμενα, νέους κινδύνους και κρίσεις, σε μη αναμενόμενες περιοχές, συνθετότητα των καταστροφών και εκτός συνήθων χρονικών ορίων εμφάνισης.
 

Δρ. Ευθύμης Λέκκας
Καθηγητής
Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας &
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών
Διευθυντής ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων" 

Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας

Πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

sxoleio dimotiko
Μεγάλος αριθμός δημοτικών και νηπιαγωγείων δεν θα ανοίξουν στην Πελοπόννησο
Πολλά είναι τα σχολεία που δεν έχουν εγγραφές και ως αποτέλεσμα θα παραμείνουν κλειστά κατά το νέο σχολικό έτος.
Μεγάλος αριθμός δημοτικών και νηπιαγωγείων δεν θα ανοίξουν στην Πελοπόννησο
Ανοιγμα σχολείων: Εβδομαδιαίο τεστ κορονοϊού και μάσκες προτείνει ο Σαρηγιάννης
«Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δε θα πρέπει να μας ξεγελάει»
Ανοιγμα σχολείων: Εβδομαδιαίο τεστ κορονοϊού και μάσκες προτείνει ο Σαρηγιάννης