pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
γιατροί, νοσοκόμοι, υγεία
Λιγότεροι κατά 10.000 οι υγειονομικοί στα ελληνικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο - «Επικίνδυνες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ που ορίζει επιστροφή επιστροφή στην εργασία στις πέντε μέρες με ενεργή νόσο»

Την εκτίμηση ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, παρά τη μείωση των εισαγωγών που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Παπανικολάου, το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα το πρωί την εφημερία του, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει μικρή κάμψη των εισαγωγών, όμως δεν είναι λίγοι οι ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων είναι βαριά περιστατικά και θα χρειαστούν ΜΕΘ.

«Με βάση τα στοιχεία που είχαμε χθες, 610 ήταν στις ΜΕΘ από τους 683. Πάνω λοιπόν από 70 ασθενείς διασωληνωμένοι δυστυχώς δεν είναι επιλέξιμοι για ΜΕΘ. Δεν είναι ότι δεν είναι αιμοδυναμικά ασταθείς, όπως λέει ο υπουργός. Δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για να μεταφερθούν και αν περισσεύει κανένα κρεβάτι γίνεται επιλογή ασθενών, γιατί ο γιατρός θέλει το κρεβάτι αυτό να το δώσει σε ένα νέο άνθρωπο. Ειδικά οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να βρουν εύκολα κλίνη ΜΕΘ. Χάνουμε 100 ασθενείς την ημέρα και όμως όλοι αναρωτιούνται τι φταίει για αυτό, εκτός από την κυβέρνηση η οποία αυτοθαυμάζεται και δεν κάνει τίποτα γιατί δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα είχαν γλιτώσει πολλοί το θάνατο, εάν ήταν καλύτερα οργανωμένο το σύστημα και προστατεύονταν λιγότερο ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουν υποτίθεται επιταχτεί 200 κλίνες σε μία ιδιωτική κλινική. Το Παπανικολάου ίδιες κλίνες έχει. Γιατί λοιπόν, αφού είναι επιταγμένη, δεν μπαίνει σε μία εφημερία κάθε τέσσερις μέρες, όπως ένα δημόσιο νοσοκομείο, για να βοηθήσει ουσιαστικά στον covid, αλλά παίρνει περιστατικά μόνο χαμηλής βαρύτητας, όπως λέγεται, μετά από διαλογή που γίνεται στα νοσοκομεία; Δηλαδή παίρνουν περιστατικά αποκατάστασης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος επισήμανε πως η ιχνηλάτηση έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη και στην τσέπη των πολιτών. «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα 47 ευρώ που είναι το πλαφόν της διατίμησης είναι μία καλή τιμή για τους πολίτες, όμως το τεστ θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που είναι άφαντα, αλλά και να συνταγογραφείται. Και ρωτώ εγώ πώς είναι συμφέρουσα η τιμή αυτή για τους πολίτες όταν νοσοκομεία εδώ της Θεσσαλονίκης, όπως το Γεννηματάς και ο Άγιος Δημήτριος έχουν σήμερα αναρτημένους στη διαύγεια ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και αγοράζουν το μοριακό με 17,97 ευρώ, δηλαδή το 1/3 της τιμής από τη διατίμηση», είπε χαρακτηριστικά.

Λιγότεροι κατά 10.000 οι υγειονομικοί στα ελληνικά νοσοκομεία

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανέφερε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι μειωμένο κατά 10.000 σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα λόγω συνταξιοδοτήσεων, αναστολών, αλλά και των 3.000 εργαζομένων που νοσούν.

Χαρακτήρισε επικίνδυνες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που ορίζει επιστροφή επιστροφή στην εργασία στις πέντε μέρες με ενεργή νόσο, ενώ υποστήριξε ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν έχει νόημα να παραμένουν 5.000 υγειονομικοί σε αναστολή εργασίας.

«Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι σε πολύ κακή διαχειριστική κατάσταση και η κυβέρνηση σκόπιμα τα απαξιώνει. Για τον κόσμο της κυβέρνησης σημασία έχει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι πολυτέλεια το δημόσιο σύστημα υγείας. Όμως στον κόσμο το δικό μας το δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να προστατεύεται. Προσφέρει ύψιστο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει όλοι μας να σκύψουμε πάνω του», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ελένη Σιώτου, ανέφερε πως η σημερινή εφημερία έκλεισε με 39 εισαγωγές, 150 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid, ενώ από τις 45 κλίνες ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες, αυτή τη στιγμή είναι κενές οι έξι. «Όπως αντλλαμβανεστε, αυτές οι κλίνες βρίσκονται και σε άλλες κλινικές που έχουν κλείσει για να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά Covid», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση με το προσωπικό επισήμανε πως είναι δύσκολη. «Δεν έχω σημερινά στοιχεία, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα τη μία μέρα είχαμε 86 νοσούντες εργαζόμενους, την επομένη μέρα είχαμε 64 νοσούντες εργαζόμενους. Αν σκεφτείτε και τους εργαζομένους που βρίσκονται ακόμα σε αναμονή που είναι 120 και δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο παραμένουν με τις συνθήκες που εχει διαμορφώσει τώρα η Όμικρον, εκ των πραγμάτων τα προγράμματα είναι πάρα πολύ δύσκολα να βγουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως πάνω από το ένα τρίτο του προσωπικού δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι.

Πηγή: Voria.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 6+1 αλλαγές που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι 100.000 υποψήφιοι

Το 1ο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Μαγιορκίνης - Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Ανακοίνωση σχετικά με την «ευλογιά των πιθήκων»

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης...

Μαγιορκίνης - Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Ανακοίνωση σχετικά με την «ευλογιά των πιθήκων»
Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Πότε η Θεσσαλονίκη είχε υπερδιπλάσιο πληθυσμό από την Αθήνα;
Έχετε αναρωτηθεί ποια Ευρωπαϊκή πόλη το 1854 είχε τον περισσότερο πληθυσμό; Πόσο είχε η Αθήνα εκείνη τη χρονιά και πόσο η Θεσσαλονίκη;
Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Πότε η Θεσσαλονίκη είχε υπερδιπλάσιο πληθυσμό από την Αθήνα;
Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ο αυταρχισμός των δυνάμεων καταστολής έχει τη σφραγίδα της Υπουργού Παιδείας
Οι πολλές χιλιάδες φοιτητές/τριες που είδαμε στην χθεσινή διαδήλωση έχουν καθαρό πρόσωπο και ταυτότητα.
Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ο αυταρχισμός των δυνάμεων καταστολής έχει τη σφραγίδα της Υπουργού Παιδείας