Energean Kavala-mat
Καβάλα: Σοβαρά επεισόδια στις εγκαταστάσεις της Energean Kavala - Έγινε επέμβαση της αστυνομίας, συνέλαβαν εργαζόμενους που έκαναν κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τις νέες συμβάσεις και τις απολύσεις που έχει προγραμματίσει η εταιρία - Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες εργαζόμενοι στα πετρέλαια Καβάλας ζητάει το ΠΑΜΕ

Στο αυτόφωρο αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι δεκαεπτά συλληφθέντες (δέκα εργαζόμενοι και επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζόμενων) κατά την επέμβαση της αστυνομίας στις χερσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου της εταιρείας Energean Kavala στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των εγκαταστάσεων διαμαρτυρόμενοι για τις νέες συμβάσεις που θέλει να συνάψει η εταιρεία και τις απολύσεις που έχει προγραμματίσει.

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο σε βάρος των δεκαεπτά συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας, της άρσης ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, τις παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, κατά περίπτωση. Επιπλέον, κατασχέθηκαν μία ξύλινη ράβδος, δέκα καδρόνια, μία τσουγκράνα, μία σακούλα με πέτρες, δεκαέξι κράνη, έξι βίδες μεγάλου μεγέθους και επτά μπουλόνια μεγάλου μεγέθους.

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ έκανε γνωστό ότι εκπρόσωπος της εταιρείας Energean Kavala κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση κατά του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα, ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο των εγκαταστάσεων.

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, «κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την οποία ήταν ενήμερη καθ’ όλη την διάρκειά της η οικεία εισαγγελική αρχή, οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν από τρία σημεία εντός των εγκαταστάσεων ENERGEAN KAVALA, μέσα στις οποίες ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 120 εργαζόμενοι οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με δύο πυροσβεστικά οχήματα κάνοντας χρήση νερού και αφρού, ενώ κάποιοι εξ αυτών πετούσαν πέτρες και μπουλόνια με χρήση αυτοσχέδιων σφενδόνων. Επιπλέον προέβησαν σε σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου το οποίο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και δημόσια υγεία».

Στο σημείο έγιναν συλλήψεις, ενώ πολλοί εκ των εργαζομένων τράπηκαν σε φυγή. Συνακόλουθα, περίπου 50 συγκεντρωμένοι ανέβηκαν για αρκετή ώρα σε υπερυψωμένο πύργο εντός των εγκαταστάσεων, αρνούμενοι να κατέβουν. «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε χρήση χημικών και δεν τραυματίσθηκε κανένας αστυνομικός ή εργαζόμενος». Οι εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί και πάλι στην εταιρεία.

Οι δεκαεπτά συλληφθέντες διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό μέγαρο μαζί με στελέχη του ΠΑΜΕ διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους και ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

«Τρόμος και πάταξη από εκατοντάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ»

«Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι εκτός από την καταστολή υπάρχει και ο διάλογος» δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας πως πριν λίγες ημέρες κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας επισκέφθηκε το εργοστάσιο για να ελέγξει τις καταγγελίες των εργαζομένων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. «Πριν εκδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών, εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν, τα ξημερώματα, στο εργοστάσιο. 

Το γεγονός ότι εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στην Καβάλα ως εγκληματίες, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η αστυνομία χρησιμοποιείται από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μηχανισμός καταστολής και πάταξης.

Είναι η απόδειξη γιατί βρίσκονται υποστελεχωμένα τα αστυνομικά τμήματα και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης του εγκλήματος, γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή, την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

«Απαιτούμε άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από το εργοστάσιο και ευχόμαστε να μην γίνει κάποια ατύχημα. Τώρα φαίνεται καθαρά η χαώδης διαφορά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κοινωνική ειρήνη, σε αντιδιαστολή με την πολιτική του τρόμου, της πάταξης και της καταστολής του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη» υποστήριξε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Να αφεθούν ελεύθεροι

Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες εργαζόμενοι της εταιρείας Energean Kavala και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον τους, ζητάει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη αντίδρασή του στην παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων τόσο στο χώρο των χερσαίων εγκαταστάσεων της εταιρείας όσο και στο δικαστικό μέγαρο όπου θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ «καταγγέλλει τον συνεχιζόμενο αυταρχισμό και την καταστολή ενάντια στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους των πετρελαίων Καβάλας», συμπληρώνοντας ότι «σήμερα το πρωί στα δικαστήρια της Καβάλας αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με χημικά στους εργαζόμενους που εξέφραζαν την στήριξη και αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους που συνελήφθησαν κατά την χθεσινή επέμβαση των ΜΑΤ στα διυλιστήρια».

Το ΠΑΜΕ ζητάει την απόσυρση των ΜΑΤ και καλεί τα συνδικάτα «να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη με τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα πετρέλαια Καβάλας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα