zak kostopoulos diki
«Οποιαδήποτε βία ήταν άσκοπη. Ήταν παραδομένος. Είδα πολλή μανία, κυρία Πρόεδρε! Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάτι προσωπικό, αλλά ήταν πολύ μίσος» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας για την επίθεση εναντίον του Ζακ Κωστόπουλου

«Οποιαδήποτε βία ήταν άσκοπη. Ήταν παραδομένος. Είδα πολλή μανία, κυρία Πρόεδρε! Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάτι προσωπικό, αλλά ήταν πολύ μίσος. Εγώ που είμαι φύλακας ασφάλειας έχω διαχειριστεί κλέφτη, και δεν έπραξα έτσι. Πόσω μάλλον σε κάποιον που δεν ξέρουμε αν είναι κλεφτης. Όταν τον είδα κατάλαβα ποιος ειναι και ειπα ο Ζακ αποκλείεται. Δεν πίστεψα οτι ηθελε να κάνει κατι κακο, το απεκλεισα».

Αυτά ήταν τα λόγια του 40χρονου φύλακα ασφαλείας που ήταν μπροστά στην επίθεση που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, μέρα μεσημέρι στην οδό Γλάδστωνος. 

Σύμφωνα με την περιγραφή του μάρτυρα «περνούσα τη Γλάδστωνος και έπεσε πάνω μου ένας τύπος που είχε γυρίσει προς εκείνη την πλευρά. Είδα δύο ανθρώπους να κλωτσάνε τη βιτρίνα ενός κοσμηματοπωλείου που το ήξερα, γιατί περνούσα από εκεί συχνά. Στην αρχή εξεπλάγην αλλά όταν πήγα να αντιδράσω όλα είχαν συμβεί πια» και συνέχισε:

«Ήταν μέσα ένας νεαρός και αυτά που είδα εγώ, το τονίζω, αυτά που είδα εγώ, ήταν ότι είχε πιάσει την ταμειακή και προφανώς ήταν βαριά και την άφησε. Δεν προσπαθούσε να την παραβιάσει, απλά την έπιασε. Μετά έπιασε τον πυροσβεστήρα και παραπατούσε. Αργότερα έρποντας μπήκε σε μια υποδοχή στη βιτρίνα, στην οποία οι κύριοι είχαν ήδη κάνει φθορά. Υπήρχαν πολλά χτυπήματα, που τον πέτυχαν στο κεφάλι γιατί τον καταλάβαινα που μαζευόταν. Δεν ξέρω ποιος ειδοποίησε, ήταν γρήγορη η παρουσία του ΕΚΑΒ. Σηκώθηκε να φύγει και δεν πρόσεξα ότι έπεφτε σε τραπεζοκαθίσματα, αλλά έχασε την ισορροπία του. Πήγαν μετά οι αστυνομικοί και δεν ξανασηκώθηκε. Οποιαδήποτε βία ήταν άσκοπη. Ήταν παραδομένος» είπε ο μάρτυρας.

« (...) Τον ήξερα και ήξερα ότι δεν ήταν της φιλοσοφίας του αυτά τα πράγματα. Θεώρησα ότι μπορεί να μπήκε καταλάθος. Όλη η συμπεριφορά του με τον πυροσβεστήρα μού έδειξε ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί» τόνισε ο 40χρονος, προσθέτοντας ο Ζακ «ένιωθε μια ταραχή γιατί ήταν εγκλωβισμένος. Το άλλο που με έκανε σίγουρο ότι δεν ήθελε να κάνει κάτι κακό, ήταν ότι ήταν ακάλυπτος, χωρίς μάσκα, χωρίς κράνος, χωρίς τίποτα, σε κοινή θέα. Ήθελε να βγει, δεν ήθελε να μείνει μέσα για ασφάλεια. Ένας κλέφτης δεν θα ήθελε να βγει εξω, θα ήθελε να μείνει μεσα. Με αυτή τη λογική σκέφτηκα οτι δεν ήθελε να κάνει κακό». 

Ακολουθούν τα πρακτικά της δίκης όπως τα δημοσίευσε η σελίδα Justice For Zak/Zackie

Καλείται ο μάρτυρας Τ.Ν.

Πρ: Ορκίζεστε κτλ.

Τ.Ν: Τότε δούλευα στην Αθήνα, κοντά στο υπ. Ανάπτυξης στην Κάνιγγος.

Πρόεδρος: Ήσασταν παρών στο περιστατικό;

Τ.Ν.: Ήμουν αργότερα, δεν ήμουν από την αρχή.

Πρόεδρος: Σε ποιο κατάστημα ήσασταν;

Τ.Ν.: Στη Wind από την πλευρά της Ακαδημίας.

Πρόεδρος: Και πώς βρεθήκατε εκεί;

Τ.Ν.: Κατευθυνόμουν προς το σπίτι μου, η Γλάδστωνος με οδηγεί στο σπίτι μου.

Πρόεδρος: Σε ποιο σημείο του περιστατικού βρεθήκατε;

Τ.Ν.: Από εκεί που ξεκίνησαν τα λακτίσματα του κοσμηματοπώλη, από τη στιγμή που έγιναν δύο εκείνοι που χτυπούσαν. Περνούσα τη Γλάδστωνος και έπεσε πάνω μου ένας τύπος που είχε γυρίσει προς εκείνη την πλευρά. Είδα δύο ανθρώπους να κλωτσάνε τη βιτρίνα ενός κοσμηματοπωλείου που το ήξερα, γιατί περνούσα από εκεί συχνά. Στην αρχή εξεπλάγην αλλά όταν πήγα να αντιδράσω όλα είχαν συμβεί πια.

Πρ.: Τι συνέβη;

Τ.Ν.: Ήταν μέσα ένας νεαρός και αυτά που είδα εγώ, το τονίζω, αυτά που είδα εγώ, ήταν ότι είχε πιάσει την ταμειακή και προφανώς ήταν βαριά και την άφησε. Δεν προσπαθούσε να την παραβιάσει, απλά την έπιασε. Μετά έπιασε τον πυροσβεστήρα και παραπατούσε. Αργότερα έρποντας μπήκε σε μια υποδοχή στη βιτρίνα, στην οποία οι κύριοι είχαν ήδη κάνει φθορά. Υπήρχαν πολλά χτυπήματα, που τον πέτυχαν στο κεφάλι γιατί τον καταλάβαινα που μαζευόταν. Δεν ξέρω ποιος ειδοποίησε, ήταν γρήγορη η παρουσία του ΕΚΑΒ. Σηκώθηκε να φύγει και δεν πρόσεξα ότι έπεφτε σε τραπεζοκαθίσματα, αλλά έχασε την ισορροπία του. Πήγαν μετά οι αστυνομικοί και δεν ξανασηκώθηκε. Οποιαδήποτε βία ήταν άσκοπη. Ήταν παραδομένος. Είδα πολλή μανία, κυρία Πρόεδρε! Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάτι προσωπικό, αλλά ήταν πολύ μίσος. Εγώ που είμαι φύλακας ασφάλειας έχω διαχειριστεί κλέφτη, και δεν έπραξα έτσι. Πόσω μάλλον σε κάποιον που δεν ξέρουμε αν είναι κλεφτης. Όταν τον είδα κατάλαβα ποιος ειναι και ειπα ο Ζακ αποκλείεται. Δεν πίστεψα οτι ηθελε να κάνει κατι κακο, το απεκλεισα.

Πρ.: Τον ξέρατε;

Τ.Ν.: Ναι, τον ήξερα και ήξερα ότι δεν ήταν της φιλοσοφίας του αυτά τα πράγματα. Θεώρησα ότι μπορεί να μπήκε καταλάθος. Όλη η συμπεριφορά του με τον πυροσβεστήρα μού έδειξε ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί. Ένιωθε μια ταραχή γιατί ήταν εγκλωβισμένος. Το άλλο που με έκανε σίγουρο ότι δεν ήθελε να κάνει κάτι κακό, ήταν ότι ήταν ακάλυπτος, χωρίς μάσκα, χωρίς κράνος, χωρίς τίποτα, σε κοινή θέα. Ήθελε να βγει, δεν ήθελε να μείνει μέσα για ασφάλεια. Ένας κλέφτης δεν θα ήθελε να βγει εξω, θα ήθελε να μείνει μεσα. Με αυτή τη λογική σκέφτηκα οτι δεν ήθελε να κάνει κακό.

Εισ: Όταν φτάσατε, σε τι κατάσταση ήταν το κοσμηματοπωλείο;

Τ.Ν.: Μετακινιόταν, μία ήταν στο... και στο επόμενο λεπτό πήρε ένα πυροσβεστήρα, δεν σκεφτόταν τι έπρεπε να κάνει, ενεργούσε βλέποντας και κάνοντας, δεν είχε κάποιο σχέδιο. Και τον πυροσβεστήρα κάτω τον άφησε, αδύναμος ήταν και σαν ανάστημα και δεν είχε και αντίσταση.

Εισ: Επιτέθηκε με γυαλί στον διασώστη του ΕΚΑΒ;

Τ.Ν.: Πήρε ένα γυαλάκι από κάτω και κάπου πόνεσε και σου λέει «και εσύ με πονάς;». Δεν τον απείλησε, δεν τον τραυμάτισε, δεν δόθηκε καμία επέκταση, ήταν ενστικτώδης κίνηση...

Σύνεδρος: Όταν λέτε ένα γυαλάκι, τι γυαλάκι είναι αυτό; Προσδιορίστε λίγο.

Τ.Ν.: Δεν το είδα αν ήταν μεγάλο ή μικρό, είδα ότι προεξείχε γυαλάκι.

Ένορκος: Είπατε ότι σηκώθηκε με ένα γυαλί στο χέρι του. Έκανε κάτι; Απείλησε κάποιον;

Τ.Ν.: Όταν τον περιέθαλψαν πρόχειρα, όταν πήγαν να τον περιθάλψουν, πήρε ένα γυαλάκι και το έτεινε προς το διασώστη, ο διασώστης πήγε πίσω και το άφησε κάτω. Δεν υπήρξε απειλή δεν υπήρξε προέκταση του χεριού, απλώς το παρουσίασε, το έριξε κάτω.

Ένορκος: Προσπάθησε να απειλήσει κάποιον;

Τ.Ν.: Να είμαι σαφής! Δεν το πήρε το γυαλί μαζί του, δεν έκανε κάποια κίνηση «απομακρυνθείτε», δεν εκφόβισε κανέναν

Παπαρρούσου: Είδατε κάποιο μαχαίρι να κρατάει;

Τ.Ν.: Δεν το είδα και το παρουσίασα και στον ανακριτή, δεν είχε μαχαίρι ούτε κάποια κίνηση ότι οπλοφορεί, ούτε έτεινε τίποτα, μαχαίρι, σουγιά, κατηγορηματικά τίποτα.

Παπαρ: Αν και ήσασταν σαφής. Θέλω να σας ρωτήσω, θεωρούσατε ότι μπορεί να φανεί απειλητικός προς κάποιον; Γιατί εδώ έχουμε μια αντιστροφή της πραγματικότητας και της κατάστασης.

Τ.Ν.: Όχι βγήκε πάρα πολύ άγαρμπα, δε σηκώθηκε ποτέ, δε βοήθησε τον εαυτό του να βγει, δεν μπορούσε ψυχικά σωματικά, δυναμικά, δεν είχε τις δυνάμεις, ακόμα και τον διασώστη, ξαπλωτός ήταν...

Προ: Όσο ήταν κάτω, λοιπόν, τι του έκανε με το γυαλάκι του διασώστη;

Τ.Ν.: Του έτεινε το γυαλάκι, αυτό.

Παπαρ: Καταθέσατε σήμερα για μια υπερβολική οργή, ένα μίσος, αυτό που το αποδίδετε; Υπήρχε κάποιος λόγος;

Προ: Αν ξέρετε...

Τ.Ν.: Αν μου επιτρέπετε εκτίμηση, ήταν πολύ βίαιο και απερίσκεπτο, έδωσε το πρώτο λάκτισμα ένας μεσίτης, ένας άνθρωπος που δεν ήταν δικό του το κατάστημα, δεν είχε κάτι να χάσει, να κερδίσει και τον μιμήθηκε ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή ότι ένας κλέφτης, φυγάς, δραπέτης, ό,τι ήτανε, πρέπει να τον κρατήσουμε μέσα. Χτυπάγανε ανεξέλεγκτα, άκοπα, αδιάκοπα, συνεχώς.

Προ.: Αυτή η βία τελικά θα μας πείτε που οφείλεται κατά τη γνώμη σας; Όλη αυτή η ένταση προς το πρόσωπό του;

Τ.Ν.: Δεν το εκτιμήσανε, δεν αφήσανε χρόνο στο μυαλό τους να σκεφτούν τι πρέπει τελικά να κάνουν. Ήταν βίαιοι από την πρώτη στιγμή, καμία κίνηση για να καλέσουν την αστυνομία, κατευθείαν σπάσιμο βιτρίνας.

Πρ.: Μια και δουλεύατε εκεί, είχε συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν; Να μπει κάποιος σε μαγαζί και να τον χτυπήσουν, να τον συλλάβουν;

Τ.Ν.: Όχι, εγώ από αυτή την περιοχή περνούσα 6 μέρες την εβδομάδα και όχι.

Παπαπαντολέων: Πείτε μου πάλι, τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου ποιος την έσπασε; Ο θανών ή ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης;

Τ.Ν.: Να το απαντήσω κατηγορηματικά, δεν πρόλαβε να κάνει γερό χτύπημα ο θανών, τη βιτρίνα θα την έσπαγε εσωτερικά [με τον πυροσβεστήρα], τον οποίο δεν εμπόρεσε να κουμαντάρει. Τα επίμονα χτυπήματα ήταν απ' έξω.

Παπαπαντ.: Εσείς ήσασταν παρών και κατά τη σύλληψη;

Τ.Ν.: Ναι!

Παπαπαντ.: Είπατε ότι δεν σήκωνε άλλη βία...

Τ.Ν.: Να το πω καθαρά, δεν σήκωνε, στα μάτια μου, άλλη βία.

Ήταν τελειωμένος με την έννοια ότι όταν έπεσε και ξάπλωσε στο οδόστρωμα και παραδόθηκε, δεν υπήρχε καμία αντίσταση προς τους αστυνομικούς (...)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαιδευτικοί: «Απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων» από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ
«Χωρίς να ξεχνάμε όσα έχουν προηγηθεί, τις 14 φορές που έσυραν στα δικαστήρια τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, τις διώξεις και τις απειλές από...
Εκπαιδευτικοί: «Απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων» από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ