golearn-engl_970-250
Επίδομα θέρμανσης: Από αύριο οι πληρωμές - Τα ποσά/περιοχή
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Ποια είναι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι πολίτες που θέλουν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης αφού η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης θα μπορούν να υποβάλλονται από την στιγμή που θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η σχετική πλατφόρμα για το επίδομα θα έπρεπε να ανοίξει μέχρι αύριο, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Ωστόσο, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση καθώς πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις καθώς θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία η οποία ρυθμίζει την διεύρυνση των κριτηρίων και την αύξηση των δικαιούχων. Έτσι η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων μετατίθεται για την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα φέτος διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης 2021 και το ποσό του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης καλύπτει και την κατανάλωση σε φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και άλλα καύσιμα.

Να σημειωθεί ότι φέτος, η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους θα δοθεί σε δύο δόσεις ,όπου ένα κομμάτι του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, και θα αφορά αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Αυτοί οι δικαιούχοι θα λάβουν αρχικά το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν πέρυσι και αν τα τιμολόγια τους είναι μεγαλύτερα, θα πάρουν το υπόλοιπο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα καταβληθεί το επίδομα και στους νέους δικαιούχους.

Τα νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Φέτος αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης βάσει των νέων κριτηρίων που διαμορφώνονται ως εξής:

 • Το βασικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται από τα 220 ευρώ στα που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 300 ευρώ για το 2022.
 • Το νέο αυξημένο ποσό των 300 ευρώ θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
 • Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου (έναντι 10% που ίσχυε πέρυσι).
 • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
 • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι πολίτες στο επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα:

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

 • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ
 • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
 • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

 • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
 • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Παραδείγματα

 1. Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
 2. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
 3. Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
 4. Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ).

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΔΗΓΟΣ για τις δηλώσεις περιοχών και τις αιτήσεις αναπληρωτών

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Αυξημένα τα ποσοστά ασθενών με long covid - Ποιοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί
Μεγάλη προσοχή οφείλουν να έχουν οι πολίτες, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις που μετά την νόσηση με κορονοϊό, κάποιοι ασθενείς βιώνουν συμπτώματα...
Αυξημένα τα ποσοστά ασθενών με long covid - Ποιοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί