Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία - Πότε θα πληρωθεί
Θα ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ενώ η πληρωμή της πρώτης δόσης αναμένεται να δοθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου - Πώς υπολογίζεται το ποσό

Αυξημένο κατά 100% σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης, βάσει των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί φέτος αναμένεται να ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 εκατ. έναντι 707 χιλ. πέρυσι.

Συγκεκριμένα φέτος διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης ενώ το ποσό του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης καλύπτει και την κατανάλωση σε φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και άλλα καύσιμα.

Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης θα μπορούν να υποβάλλονται από την στιγμή που θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, κάτι που όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να συμβεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα δοθεί σε δύο δόσεις όπου ένα κομμάτι του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Αυτοί οι δικαιούχοι θα λάβουν αρχικάσ το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν πέρυσι και αν τα τιμολόγια τους είναι μεγαλύτερα, θα πάρουν το υπόλοιπο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα καταβληθεί το επίδομα στους νέους δικαιούχους.

Το επίδομα θέρμανσης, που φέτος θα δοθεί και σε αυτούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά).

Τα νέα κριτήρια 

Φέτος αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης βάσει των νέων κριτηρίων που διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το βασικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται από τα 220 ευρώ στα που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 300 ευρώ για το 2022.
  • Το νέο αυξημένο ποσό των 300 ευρώ θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
  • Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου (έναντι 10% που ίσχυε πέρυσι).
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι πολίτες στο επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα:

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ
  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Παραδείγματα

  1. Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
  2. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
  3. Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
  4. Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα