Κορονοϊός: Συζητείται ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Άρχισε η συζήτηση για το ζήτημα της ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το θέμα της ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά.

 «Θεωρώ ότι κάποια στιγμή αυτό θα προσδιοριστεί. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι προστατευμένος και ασφαλής αυτός που έκανε το εμβόλιο, για παράδειγμα, πριν από έναν χρόνο, οπότε αφενός είναι πολύ καλό για κάποιον να τρέξει να κάνει την τρίτη δόση, από την άλλη το επόμενο διάστημα, η επιστημονική κοινότητα θα βάλει και το πλαίσιο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας.

«Είμαστε ήδη στους 380.000 πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση. Κάποιοι συμπληρώνουν τώρα το εξάμηνό τους, κάποιοι ίσως δεν το έχουν δει με μεγάλη προτεραιότητα, αλλά πρέπει. Το εξάμηνο είναι ένας ασφαλής χρόνος, αλλά μετά, επειδή κάθε οργανισμός αντιδρά με διαφορετικό τρόπο είναι καλό να προστατευτούμε. Το αισιόδοξο που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μια μεγαλύτερη κινητικότητα στην πρώτη δόση.  Εχθές έκαναν την πρώτη δόση 9200 συμπολίτες μας όταν την περασμένη εβδομάδα ήταν 5000», είπε.

Οι καταστηματάρχες να ζητούν την επίδειξη ταυτότητας

Σε σχέση με τους ελέγχους που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι επιχειρηματίες για την είσοδο των πελατών, ο Γ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η μόνη ένσταση που προβάλλεται από τους ανθρώπους που έχουν την υποχρέωση να κάνουν τον έλεγχο, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, είναι η δυσκολία τους να κάνουν ταυτοπροσωπία προσώπων.

Σε σχέση με την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη και μπορεί κανείς να δει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού που του επιδεικνύεται, ο Γ. Γεωργαντάς σημείωσε πως είναι πάρα πολύ απλή και δεν έχει εισπράξει σχετικά παράπονα.

 «Ακούω κάποιες αιτιάσεις ότι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να ζητάνε από τον πολίτη να επιδείξουν κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι οι ίδιοι. Να θυμίσω ότι εδώ και χρόνια υπάρχει η απαγόρευση στους καταστηματάρχες εστίασης να πωλούν αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών. Αυτό έδινε το δικαίωμα στους ίδιους και οι ευσυνείδητοι το έπρατταν, όταν είχαν αμφιβολία για την ηλικία του πολίτη που ζητούσε αλκοόλ, να ζητήσουν την ταυτότητά του, για να επιβεβαιώσουν ότι όντως ήταν πάνω από 18 ετών. Ζούμε μια κατάσταση δύσκολη, που πρέπει να την διαχειριστούμε όλοι, ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός και ο έλεγχος ότι τηρούνται τα μέτρα που κάθε κυβέρνηση αποφασίζει», είπε ο υφυπουργός.

Οι υπουργικές αποφάσεις δίνουν αυτό το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ότι μπορούν να κάνουν τον έλεγχο, υπογράμμισε. «Πάνω απ’ όλα το να κάνουμε τα ράπιντ τεστ είναι για την προστασία την δική μας, να δούμε αν νοσούμε ή όχι για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας ή τους συναδέλφους μας. Από την στιγμή που κάποιοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να κάνουν τα τεστ και να τα επιδεικνύουν όπου προβλέπεται» κατέληξε.

Σε σχέση με τους ελέγχους από την πλευρά της πολιτείας, τόνισε ότι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί οργανισμοί πραγματοποιούν πάρα πολλούς ελέγχους για να δουν ότι γίνονται οι διαδικασίες όπως προβλέπει η νομοθεσία, χωρίς κάποια παρατυπία ή πλαστογραφία. «Μόνο το προηγούμενο Σάββατο στους ελέγχους που έγιναν, εκτός από πρόστιμα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, διατάχθηκε η αναστολή λειτουργίας 22 καταστημάτων». Όσο αφορά το κατάστημα εστίασης στην Καλαμπάκα, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε πως έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για την διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα