Σοκαριστική η θνητότητα στις ΜΕΘ στο τέταρτο κύμα: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες εικόνες ασθενών»
Μ. Μπιτζάνη: Σοκαριστική η θνητότητα στις ΜΕΘ στο τέταρτο κύμα

Με τα στελέχη του ιού που κυριάρχησαν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μέση θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 40% και 50%. Η παραλλαγή Δέλτα ήρθε να ανατρέψει και αυτό το δεδομένο, αυξάνοντάς δραματικά τα ποσοστά όσων καταλήγουν.

"Η φετινή θνητότητα είναι πολύ μεγάλη, απογοητευτικά μεγάλη. Είναι μια θνητότητα σοκαριστική για εμάς τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ", τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στο iatronet (Βασίλη Ιγνατιάδη) η διευθύντρια της Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, Μηλίτσα Μπιτζάνη. Αποφεύγει να αναφέρει ακριβή ποσοστά, ελλείψει συγκεκριμένων στοιχείων, ενώ κάνει λόγο για πολύ βαρύτερη κλινική εικόνα όσων εισάγονται στις ΜΕΘ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

mpitzani.jpg

"Έχει πέσει το ηθικό και των γιατρών και των νοσηλευτών με όσα βλέπουν. Βλέποντας στην αξονική τομογραφία την εικόνα των πνευμόνων των ασθενών, πολλές φορές καταλαβαίνεις ότι παλεύεις μάταια. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες εικόνες", επισημαίνει. Προσθέτει πως και οι επιπλοκές είναι περισσότερες, αλλά και η νοσηλεία πιο μακρά, καθώς οι ασθενείς χρειάζονται ως και 40 μέρες μέχρι να αρνητικοποιηθούν, έναντι 20 ημερών πέρυσι τον Νοέμβριο.

"Είναι τραγικό, γιατί αυτοί είναι άδικοι θάνατοι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πεθαίνουν γιατί έχουν κορωνοϊό, πεθαίνουν γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί. Από τους ασθενείς που μπαίνουν στις δικές μας ΜΕΘ COVID ούτε το 10% δεν είναι εμβολιασμένοι", σημειώνει.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα