Thumbnail
Πρόταση ενοχής υπέβαλε στο δικαστήριο και η εισαγγελέας έδρας, η οποία τόνισε πως είναι ολοφάνερη από το υλικό της δικογραφίας η πράξη του κατηγορούμενου

Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, με αναστολή, και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ, επέβαλε το Δ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον ιδιοκτήτη της μονάδας ιπποειδών στον Ασπρόπυργο που κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κακοποίηση ζώων.

Ο 72χρονος κατηγορούμενος ήταν απών από το δικαστήριο, εκπροσωπούμενος από δικηγόρο, ο οποίος έκανε λόγο για «στοιχεία υπερβολής» εκ μέρους των μαρτύρων, μελών φιλοζωικών οργανώσεων, αρνούμενος τα περί κακοποίησης και αποδεχόμενος πως ο εντολέας του «δεν τήρησε τους κανόνες ευζωίας των αλόγων». Ζήτησε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς «ασκεί πια αυτήν την δραστηριότητα», αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν πολλές φωτογραφίες που τράβηξε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ippothesis), η οποία είχε παρασταθεί στην αυτοψία που είχε διατάξει η Εισαγγελέας για την προστασία των Ζώων.

Το υλικό είναι συγκλονιστικό καθώς απεικονίζονται άλογα σοβαρά υποσιτισμένα, άρρωστα, κάποια τυφλά, με σοβαρές πληγές, σε χώρο γεμάτο σκουπίδια, χωρίς τροφή και νερό και χωρίς την παραμικρή υποδομή για την προστασία τους, δεμένα με σχοινιά και αλυσίδες, ενώ ανάμεσα τους στον χώρο εμφανίζεται και ένα νεκρό καμένο άλογο.

Tι κατέθεσε η πρόεδρος του συλλόγου

Η πρόεδρος του συλλόγου Ρόζα Ρούσου, κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος «είναι κακοποιητής ζώων για χρόνια» και τόνισε πως «και στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για βάναυση συμπεριφορά σε ζώα». Η μάρτυρας, μάλιστα, διευκρίνισε πως και ο υποσιτισμός είναι μορφή κακοποίησης.

«Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε ο κατηγορούμενος και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν ορούς και άμεση περίθαλψη» είπε η κ. Ρούσσου.

Στην κατάθεσή της, η εθελόντρια του συλλόγου για θέματα περίθαλψης αλόγων, Σταματίνα Ψιμοπούλου, αναφέρθηκε σε όσα αντίκρισε, όταν, μαζί με την Αστυνομία, πήγαν στον επίμαχο χώρο να πάρουν τα ζώα: «Όταν πήγαμε με την αστυνομία να τα πάρουμε ήταν κάτι το σοκαρίστικο. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες.

Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό ή νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε 2 ημέρες, είναι καταστροφικό, καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο 2 φορές την ημέρα.  Ζούσαν μέσα στα κόπρανα και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει το δέρμα τους, είχαν πληγές. Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός τους. Σκεφθείτε ότι για μήνες ζούσαν όρθια».

Από την πλευρά του κατηγορούμενου δεν προτάθηκε κανένας μάρτυρας προς υπεράσπισή του. Πρόταση ενοχής υπέβαλε στο δικαστήριο και η εισαγγελέας έδρας, η οποία τόνισε πως είναι ολοφάνερη από το υλικό της δικογραφίας η πράξη του κατηγορούμενου.

Η υπόθεση απασχόλησε την Εισαγγελία μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Ippothesis , μέλη του οποίου θα παρασταθούν στην δίκη όπως και μέλη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις απευθύνουν κάλεσμα για παράσταση στην εκδίκαση της υπόθεσης αν και σύμφωνα με στελέχη τους, επειδή δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί Μητρώα φιλοζωικών Σωματείων στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανό να μην τους δοθεί δικαίωμα παράστασης Πολιτικής Αγωγής εφόσον ξεκινήσει η δίκη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;