e-ΕΦΚΑ: Αυξήσεις στις συντάξεις εργαζομένων συνταξιούχων – Πώς να κερδίσετε έως 120 ευρώ τον μήνα

Κοινωνία 0

Κορονοϊός: Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας μπορούν με ασφάλεια να εμβολιαστούν

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νέα μελέτη καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των εμβολίων κατά του κορονοϊού αναφορικά με τις αλλεργίες

Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 (Pfizer-BioNTech και Moderna) είναι ασφαλή και για τους ανθρώπους με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των εμβολίων κατά του κορονοϊού αναφορικά με τις αλλεργίες. Μολονότι οι άνθρωποι με αλλεργικό ιστορικό είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αλλεργικά συμπτώματα μετά το εμβόλιο, σχεδόν όλοι μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως χωρίς κίνδυνο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 53.000 υγειονομικούς, από τους οποίους οι 474 (ποσοστό 0,9%) είχαν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα, εμβόλια και αλλεργιογόνους παράγοντες.

Διαπιστώθηκε ότι το 11,6% που είχαν τέτοιο ιστορικό, δηλαδή περίπου ο ένας στους δέκα, ανέφεραν αλλεργικές αντιδράσεις μέσα στις επόμενες τρεις μέρες μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση εμβολίου mRNA κατά της Covid-19, έναντι ποσοστού 4,7% που εμφάνισαν τέτοιες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν προηγούμενο αλλεργικό ιστορικό. Οι άνθρωποι με υψηλού κινδύνου ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων είχαν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για κάποια αντίδραση μετά το εμβόλιο (καντήλες ή αγγειακό οίδημα). Παρά όμως αυτά τα συμπτώματα, το 98% έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

«Συμπτώματα όπως καντήλες και πρήξιμο μπορεί να συμβούν, ιδίως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, όμως τα περισσότερα αλλεργικά συμπτώματα δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της χορήγησης δύο δόσεων των εμβολίων mRNA», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, αλλεργιολόγος-ανοσολόγος δρ Λίλι Λι.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Υπουργείο Παιδείας: Διορισμός 4.789 εκπαιδευτικών μονίμων εκπαιδευτικών - Όλα τα ονόματα

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ: Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ο ενιαίος γραπτός ΑΣΕΠ για 30.000 θέσεις προϊσταμένων

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία