astynomia dias
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Μέσω του viber δίνονται οι εντολές της Αστυνομίας στη ΔΙΑΣ και άλλες ομάδες της Άμεσης Δράσης - Συχνή πρακτική η διακοπή καταδίωξης

Στη χρήση... viber και όχι ασυρμάτου στηρίζεται η αστυνομία για τις επικοινωνίες της με την ομάδα ΔΙΑΣ και άλλες ομάδες της Άμεσης Δράσης για να συντονίζουν τις ενέργειές τους, ακόμη και στις καταδιώξεις.

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», την ώρα που ο συγκεκριμένος τρόπος επιχειρησιακής επικοινωνίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, στο φόντο της διερεύνησης του θανάτου του 18χρονου από καταιγισμό αστυνομικών πυρών.

Επιπλέον, η διακοπή καταδίωξης, σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να αποτελεί συχνή πρακτική, με στόχο να μην κινδυνεύσουν πολίτες.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι καμία επίσημη εντολή δεν έχει δοθεί για την καταδίωξη στο Πέραμα, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι η υπόδειξη αυτή ήταν πρωτοβουλία υψηλόβαθμου αξιωματικού που ήδη ελέγχεται.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πάντως ότι «τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στο 40%-50% των περίπου 30 καταδιώξεων ύποπτων οχημάτων που καταγράφονται ετησίως δίνεται εντολή να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό, υπό τον φόβο παράπλευρων απωλειών. Αυτό που έγινε με τις εντολές για το κλεμμένο όχημα στο Πέραμα δεν είναι εξαίρεση».

Όπως ακόμα αναφέρει το δημοσίευμα των «Νέων», πριν μερικές εβδομάδες είχε σταλεί από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. μέσω viber προς αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. το εξής sms:

«Καλημέρα. Λόγω της επετείου από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, δεν θα έλθετε καμία ομάδα σε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό με πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και δυσφήμηση της υπηρεσίας. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τους διανομείς (delivery), θα αποφεύγετε το επόμενο διάστημα βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων και κλιμάκωση επεισοδίων με τους εν λόγω οδηγούς».

Στη συνέχεια ακολούθησε η κρίσιμη άτυπη εντολή που αποκτά ιδιαίτερο βάρος μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: «Τέλος με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα ύστερα από καταδίωξή του με αστυνομικούς δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

Μάλιστα, μετά το περιστατικό στο Πέραμα ακολούθησε ξανά εντολή μέσω viber προς ένστολους να μην πλησιάζουν σε καταυλισμούς Ρομά και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού