antifasistiki kinitopoiisi efeteio
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Αθήνα για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση, με κεντρικό σύνθημα «έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, το απόγευμα της Πέμπτης.

Νωρίτερα, έξω από το Εφετείο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση και ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας που κατέληξε στο Σύνταγμα.

Αντίστοιχη μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα εργατικά Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα, όπου αυτή την ώρα πραγματοποιείται μεγάλη αντιφασιστική συναυλία.

Νωρίτερα η Μάγδα Φύσσα υπογράμμισε σε δηλώσεις της πως «ο αγώνας συνεχίζεται, τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Υπενθυμίζεται ότι ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Γονέων, φορείς, σωματεία και οργανώσεις της αριστεράς απηύθυναν καλέσματα συμμετοχής τόσο στη συγκεκριμένη κινητοποίηση όσο και σε αντίστοιχες που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ημέρα αντιφασιστικής δράσης στα σχολεία

Παράλληλα, με σύνθημα «έξω από τα σχολεία οι φασίστες», οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών καλούσαν σε συγκεντρώσεις και τις δράσεις στα σχολεία, στο πλαίσιο της ημέρας αντιφασιστικής δράσης, σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και σύλλογοι φοιτητών.

«Ως παιδαγωγοί έχουμε υποχρέωση να φράξουμε τον δρόμο στον φασισμό μέσα στα σχολεία. Οφείλουμε να διδάξουμε στους μαθητές μας ότι  φασισμός σημαίνει μίσος για το διαφορετικό, ξενοφοβία, ρατσισμός, συντήρηση των σκοταδιστικών αντιλήψεων. Οφείλουμε να αναδείξουμε ότι ο φασισμός βρίσκει έδαφος στις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων, στις πολιτικές υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Ότι η απουσία οράματος και προοπτικής για τη νέα γενιά, ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες εξάπλωσής του.

Στο δημόσιο σχολείο που οι εκπαιδευτικοί κρατούν ζωντανό, με όπλο τους το παιδαγωγικό τους έργο, όλοι οι μαθητές μας είναι ίσοι. Δεν έχουν θέση η βία,  οι φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές», σημειώνει η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της:

«Γνωρίζουμε ότι στις γειτονιές που «βασιλεύει» η φτώχεια, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός. Ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν λίπασμα για τη διάδοση των φασιστικών ιδεών. Σε μια στιγμή που οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ο φασισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που θέλει τον λαό αμόρφωτο και φθηνό εργατικό δυναμικό.

Μέσα στα σχολεία καθημερινά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριές μας. Η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και δεν έχουν καμία θέση μέσα στον σχολικό χώρο».

Οικογένεια Φύσσα: Να μη θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς της ναζιστικής βίας

Την ίδια ώρα, μήνυμα καταδίκης του ναζισμού, δηλώνοντας ότι «είμαστε όλες και όλοι εδώ για να ορθώσουμε και πάλι στο ανάστημά μας αν χρειαστεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα», στέλνουν η οικογένεια Φύσσα και οι συνήγοροί της, με ανακοίνωση για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

«Σε μία χρονική συγκυρία που η ατζέντα της Χρυσής Αυγής προωθείται ακόμα και από κυβερνητικούς παράγοντες, προφέροντας έδαφος για εκδήλωση νέων φαινομένων βίας, καλούμαστε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς της ναζιστικής βίας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Ολόκληρο το μήνυμα της οικογένειας Φύσσα:

antifasistiki kinitopoiisi foitites efeteio

«Ένα χρόνο μετά την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, και ενώ επιτέλους η ελληνική δικαιοσύνη έδειξε αποφασιστικότητα στην τιμώρηση εγκλημάτων με ναζιστικό κίνητρο, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και επίμονος.

Η νίκη εντός της δικαστικής αίθουσας αποτελεί ένα μήνυμα πως οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αντίστοιχων εγκλημάτων δεν θα μένουν πλέον ατιμώρητοι, πως το κράτος δεν μπορεί να τους παράσχει ισόβια ασυλία και κάλυψη ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα μάθημα προς όλους μας ότι η ανοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε μία χρονική συγκυρία που η ατζέντα της Χρυσής Αυγής προωθείται ακόμα και από κυβερνητικούς παράγοντες, προφέροντας έδαφος για εκδήλωση νέων φαινομένων βίας, καλούμαστε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς της ναζιστικής βίας.

Είμαστε όλες και όλοι εδώ για να ορθώσουμε και πάλι στο ανάστημά μας αν χρειαστεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας μας και χωρίς να ξεχνάμε την πικρή εμπειρία των προηγούμενων ετών».

Οικογένεια Παύλου Φύσσα

Συνήγοροι οικ. Φύσσα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα