Θεσσαλονίκη: Μαθητές εφευρέτες δίνουν λύσεις για το περιβάλλον
Μαθητές κατασκεύασαν ρομπότ που μαζεύουν σκουπίδια σε δύσβατες περιοχές αλλά που ανιχνεύουν κάθε ίχνος πυρκαγιάς

Ο Αλέξανδρος Πέτκος που αποφοίτησε από το 7ο Λύκειο Καλαμαριάς και τώρα είναι φοιτητής, κατασκεύασε ένα ρομπότ …σκουπιδοαλιευτή που μπορεί να φτάσει ακόμη και στις πιο δύσβατες περιοχές και να μαζέψει σκουπίδια. «Είναι ιδανικό για να καθαρίζει πάρκα και παραλίες. Χρειάζομαι όμως χρηματοδότηση για να μπορέσω να το τελειοποιήσω» είπε.

«Γνώρισα τον Αλέξανδρο πριν λίγους μήνες στην Χαλκιδική.  Είναι ένας από τους νικητές του μαραθωνίου ανοιχτής καινοτομίας που διοργάνωσε η Lidl Hellas και το κοινωφελές ίδρυμα Λασκαρίδη για το περιβάλλον και εμπνευστής –δημιουργός αυτού του σύγχρονου ρομπότ συλλογής σκουπιδιών από τις παραλίες μας. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι συμμετείχε ενώ έδινε πανελλαδικές εξετάσεις σε 2 ημέρες!», έγραψε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στα social media  λίγο μετά την επίσκεψή της στο stand του Νόησις και τη συνάντησή της με τον Αλέξανδρο Πέτκο.

Ο Αλέξανδρος στοχεύει τώρα σε crowd funding  και ήδη απευθύνεται σε δήμους, αλλά και ξενοδοχεία. «Η ρομποτική καινοτομία είναι κατάλληλη για τις πλαζ. Όπως συμβαίνει σ αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο κομμάτι παραγωγής είναι ακριβό. Υπολογίζουμε όμως προχωρώντας να μειώσουμε την τιμή παραγωγής στο 1/3», εξηγεί.

activator_3.jpg

Στη διάρκεια της ΔΕΘ , οι δύο μαθητές, ο Αλέξανδρος Πέτκος και ο Θοδωρής Τσαούσης από το 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς που φέτος πηγαίνει στην Γ Λυκείου, παρουσίασαν τις καινοτομίες τους εντυπωσιάζοντας τον Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Κ Μακεδονίας Θωμά Μπαχαράκη, αλλά και τον Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου ,που επισκέφθηκαν το stand του ΝΟΗΣΙΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το robot που δημιούργησε ο Θόδωρος Τσαούσης, το οποίο ονόμασε robot-hood, ανιχνεύει κάθε ίχνος πυρκαγιάς και «αντιλαμβάνεται» ερεθίσματα με τη βοήθεια αισθητήρων.

Το stand του ΝΟΗΣΙΣ στο περίπτερο 7 της 85ης ΔΕΘ επισκέφθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία ξεναγήθηκε στις καινοτομίες των μαθητών, συνομίλησε μαζί τους, και ενημερώθηκε για την  πλατφόρμα Διαδραστικής και Βιωματικής Μάθησης εικονικής πραγματικότητας ActiVatoR.

Πρόκειται για έναν προσομοιωτή , ο οποίος παρουσιάζεται στο περίπτερο 7 του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων , στο stand του ΝΟΗΣΙΣ.   

Το  ActiVatoR , ιδανικό εκπαιδευτικό εργαλείο για μικρούς και μεγάλους δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)και εθνικούς πόρους και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.

ggypeth_al_koptsis_gd_noisis_kontonikolaoy_pdekm_thomas_mpaharakis_1.jpg

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα