Κορονοϊός: Στις 12.00 ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Στοπ στους ανεμβολίαστους βάζουν τα νέα μέτρα – Ανακοινώνονται σήμερα

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα προβεί σε ανακοινώσεις, για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες σήμερα, Τρίτη 24 Αυγούστου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας.

Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν και θα τεθούν σε ισχύ το φετινό φθινόπωρο:

- Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) πολίτες, ενώ στους ανοικτούς η χρήση μάσκας θα καθορίζεται από τον «συνωστισμό»

- Υποχρεωτικό rapid test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, 2 τεστ/εβδομάδα θα κληθούν να κάνουν όσοι απασχολούνται στην εστίαση και την εκπαίδευση καθώς και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής ζωής,

- Σε θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες η είσοδος θα επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους μόνον με την προσκόμιση πρόσφατου rapid test με αρνητικό διαγνωστικό αποτέλεσμα,

- Σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, η είσοδος ομοίως θα επιτρέπεται με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού ή με αρνητικό διαγνωστικό τεστ,

- Στους χώρους άθλησης (ανοικτούς και κλειστούς) καθώς και στα γήπεδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη είσοδο, με κατά περίπτωση χρήση μάσκας, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση και πάλι μόνο βάσει του αποτελέσματος του διαγνωστικού τους τεστ.

Η τρίτη δόση του εμβολίου

Στις κατηγορίες των ασθενών που θα χρειαστεί να κάνουν μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού επισήμανε ότι «η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στοχεύει να θωρακίσει όσους ακόμη παραμένουν ευάλωτοι, λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό. Θα γίνεται με εμβόλιο mRNA».

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι «η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του ιού ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις και τις προσδοκίες μας. Όμως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%. Αναντίρρητα με την παραλλαγή Δέλτα φαίνεται ότι και οι εμβολιαζόμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια λοίμωξη, κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο, έχει βραχύτερο χρόνο επώασης όμως στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Ανοσοποίηση με δύο δόσεις, ή μια με τα μονοδοσικά των εμβολίων ήταν και παραμένει η αιχμή του δόρατος για το πρόγραμμα εμβολιασμού».

Ποιοι θα λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Οι επιτροπές προέβησαν στη σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού

-Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής

–Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία

–Νεφροπαθείς

–Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή

–Άτομα με HIV λοίμωξη

Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα

«Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου. Θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού. Επιχειρησιακά η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές λειτουργών της υγείας και όπως είπε στο Υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν κυρίως δημόσιες δομές. «Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γιατρών που κινήθηκαν εκτός δεοντολογίας και εκτός οδηγιών της επιστήμης και σε όλες τις περιπτώσεις έχει κινηθεί η διαδικασία που απαιτείται». Ελάχιστες καταγγελίες έχουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και εκεί εφαρμόζεται η πειθαρχική διαδικασία. Ο κόσμος πρόσθεσε δεν θα πρέπει να είναι εύπιστος όταν ακούει διάφορες δοξασίες, κυρίως από επαγγελματίες υγείας. Συμπλήρωσε ότι οι γιατροί οφείλουν να ασκούν την ιατρική εντός συγκεκριμένων πλαισίων.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «δεν μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Είναι δικαίωμα του καθενός να εμβολιαστεί ή όχι, εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες που η δική τους πράξη αφορά και την υγεία των υπολοίπων. Ο ίδιος ο πολίτης θα πρέπει να αναλογιστεί αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι», τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022.jpg
Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τα τμήματα θετικών επιστημών και τα Πολυτεχνεία Αθηνών και Κρήτης
Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων
exarxeia
Εξάρχεια: Επεισόδια από ομάδα 30 ατόμων – Κάηκε ένα αυτοκίνητο
Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα περίπου 30 ατόμων, έστησαν οδοφράγματα στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Καλλιδρομίου και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο...
Εξάρχεια: Επεισόδια από ομάδα 30 ατόμων – Κάηκε ένα αυτοκίνητο