pyrkagia
Nick Paleologos/ SOOC
Οριοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η μεγάλη φωτιά στα Βίλια - Συνεχίζεται η μάχη για τέταρτο 24ωρο

Οριοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η μεγάλη φωτιά στα Βίλια που σαρώνει για τέταρτο 24ωρο την περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονται στην κορυφή του Όρους Πατέρα και στους πρόποδες από την μεριά των Μεγάρων, όπου η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα.

Ήδη από το απόγευμα, δίνεται τιτάνια μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων και τον κάμπο.

«Προτεραιότητές μας είναι η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, η προστασία των υποδομών και των περιουσιών και φυσικά, ο περιορισμός της πυρκαγιάς στα σημερινά της όρια», ανέφερε ο υπουργός.

«Ο αγώνας είναι κοινός και οι συνθήκες αντίξοες, παρόλα αυτά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 461 πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα, 166 οχήματα και μη στελεχωμένα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής. Ο Στρατός, έχει διαθέσει 3 ελικόπτερα πυρόσβεσης και 92 Αξιωματικούς και Οπλίτες που στελεχώνουν πεζοπόρα τμήματα. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της περιοχής συνδράμουν με μεγάλο αριθμό υδροφόρων και χωματουργικών μηχανημάτων.

Όπως είπε ο υπουργός, στην πυρκαγιά στα Βίλια, μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Beriev.

Επιπλέον, η Ρουμανία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με οχήματα, ως συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «προσφορά την οποία και αποδεχθήκαμε με ευγνωμοσύνη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σχέδιο που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 νέες πυρκαγιές και σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 94 δασικές πυρκαγιές.

«Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή και σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνουμε ότι θα πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών».

Ολονύχτιες περιπολίες στρατού και αστυνομίας -  53 συλλήψεις εμπρηστών σε 15 μέρες

Σε περιπολία όλο το βράδυ θα βρίσκονται στρατός και αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, σε όλη τη χώρα. Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς θα κινούνται από σήμερα, και τουλάχιστον για 7 ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από απόψε θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά (ηπειρωτική χώρα και νησιά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών. Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι 3 για εμπρησμό κατ εξακολούθηση. Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας