fotia pyrkagia
George Vitsaras / SOOC
Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά σε Βίλια και Κερατέα - Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Ενδείξεις για εμπρησμό - Live η εξέλιξη των πυρκαγιών

Αγώνα με όσες δυνάμεις είναι διαθέσιμες δίνει η Πυροσβεστική με την συνδρομή εθελοντών, του Στρατού και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, να περιορίσουν τις πυρκαγιές στα Βίλια και στην Κερατέα, πριν πέσει η νύχτα και αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα.

Από την αρχή της πυρκαγιάς στα Βίλια έχουν εκκενωθεί οικισμοί με τελευταίο τον οικισμό  Βενίζα, καθώς η φωτιά που μαίνεται προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι.

Για το λόγο αυτό έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που έχουν φτάσει στον μέγιστο αριθμό, με βάση τις ανάγκες όλης της χώρας και έχουν ενισχυθεί από άλλες περιοχές. Συνολικά στα Βίλια επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ενώ στην Κερατέα επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

Δύσκολη η κατάσταση στα Βίλια

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Βίλια, όπου το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή.

Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Οι αξιωματικοί, δεδομένου ότι εξασθενούν και οι άνεμοι, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να την κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να την ελέγξουν με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως. Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Επίσης είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

«Έχουμε ενδείξεις για εμπρησμό» λέει ο δήμαρχος 

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΝΔΕ, τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Εντολή εκκένωσης οικισμών στα Βίλια

Ήδη, στα Βίλια, με μήνυμα από το 112 εκκενώθηκαν οι οικισμοί ΒενίζαΜικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι.

Live η εξέλιξη των πυρκαγιών

Παράλληλα, μέσω δορυφόρου η εφαρμογή Zoom Earth καταγράφει σε ζωντανή μετάδοση την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών που καίνε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τα δύο πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας σε Βίλια και Κερατέα.

Δείτε εδώ την εξέλιξη των πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά