Warning message

Unable to retrieve https://twitter.com/CopernicusEU/status/1425004036974075908 at this time, please check again later.
Εύβοια: Τεράστια οικολογική καταστροφή δείχνει η υπηρεσία Copernicus
Η μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών από μία πυρκαγιά - Εκτίμηση του Copernicus για 700.000 καμένα στρέμματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η υπηρεσία Copernicus, συνολικά η περιοχή που έχει καεί από τις φωτιές αντιστοιχεί σε 50.456,1 εκτάρια (σ.σ.: ένα εκτάριο ισούται με 10 τετραγωνικά μέτρα) ήτοι 504.561 τετραγωνικά, ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά πύρινα μέτωπα είναι 14. 

Ο πληθυσμός στην περιοχή ενδιαφέροντος αντιστοιχεί σε 28.838 κατοίκους, από τους οποίους περίπου 5.448 έχουν επηρεαστεί. Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς κατοικίες, εργοστάσια, σχολεία και κοιμητήρια, ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Τεράστιος είναι και ο αριθμός των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί. Συνολικά μόνο η καμένη δασική έκταση υπολογίζεται σε 27.206,2 εκτάρια δάσους.

screenshot_1.png

Στον χάρτη που επισυνάπτει φαίνεται η έκταση των περιοχών που κάηκαν από τη φωτιά, αλλά και οι περιοχές στις οποίες τα πύρινα μέτωπα είναι ακόμα ενεργά.

https://twitter.com/CopernicusEU/status/1425004036974075908

Για τις πυρκαγιές η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει: «Από το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Εύβοιας και στο βόρειο κομμάτι της Αττικής, οι οποίες κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, τμήματα αστικού ιστού και αγροτικές περιοχές. Οι μέτριας έντασης άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι οι δασικές εκτάσεις είναι ιδιαίτερα εύφλεκτες έκαναν πολύ δύσκολη τη δουλειά των πυροσβεστών. Πολλοί πυροσβέστες και οχήματα συνεχίζουν να επιχειρούν στις πυρόπληκτες περιοχές. Την ίδια ώρα, τα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε, είναι πολλά (σ.σ.: 14 ενεργά) κι ως εκ τούτου, οι καμένες εκτάσεις πληθαίνουν ώρα με την ώρα».

screenshot_3.png

Χάρτης δείχνει το μέγεθος της καταστροφής

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν οι πυρκαγιές σε Αττική Εύβοια και Πελοπόννησο αποτυπώνεται στην απεικόνιση που δημοσίευσε το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον χάρτη φαίνονται τα καμμένα στρέμματα που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες και γίνεται διαβάθμιση ανά πληγείσα περιοχή.

Παράλληλα γίνεται και καταγραφή της συνδρομής των χωρών της Ευρώπης που έστειλαν πυροσβεστικές εναέριες δυνάμεις αλλά και επίγεια μέσα για να συμβάλλουν στην κατάσβεση.

screenshot_2.png

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρακη
Σ. Ζαχαράκη: 706 νέα ηλεκτρικά ή υβριδικά σχολικά λεωφορεία για 11.000 μαθητές/τριες ειδικών σχολείων
«Με 219 εκατ. ευρώ από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο διασφαλίζουμε το δικαίωμα της πρόσβασης για τα παιδιά με αναπηρία»
Σ. Ζαχαράκη: 706 νέα ηλεκτρικά ή υβριδικά σχολικά λεωφορεία για 11.000 μαθητές/τριες ειδικών σχολείων
κοινωνικο
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: 10+2 εθνικές δράσεις για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία
Το πρόγραμμα του ΚΚΤ περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις με ορίζοντα υλοποίησης την περίοδο 2026–2032, οι οποίες αναμένεται να ωφελήσουν άμεσα...
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: 10+2 εθνικές δράσεις για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία
Παύλος Μαρινάκης
Μαρινάκης για ΑΕΙ: «Έφυγε η ανοχή στην ανομία – Έρχονται πειθαρχικές κυρώσεις»
Νέα γραμμή για τα πανεπιστήμια με παράλληλη ενεργοποίηση ποινικών και εσωτερικών διαδικασιών σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς
Μαρινάκης για ΑΕΙ: «Έφυγε η ανοχή στην ανομία – Έρχονται πειθαρχικές κυρώσεις»
ζαχαρακη
Ζαχαράκη: Νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους των σχολείων με την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ
Το νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους θα πρέπει να αξιοποιήσει συγκριτικά στοιχεία και διεθνείς πρακτικές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ
Ζαχαράκη: Νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους των σχολείων με την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ