Εκπαιδευτικοί: Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα
Την έγκρισή των ολιγομελών τμημάτων ζητά με ανακοίνωση της η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Με ανακοίνωση της η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ζητά από το υπουργείο Παιδείας να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα των Γενικών Λυκείων από την ΠΔΕ  Κεντρικής Μακεδονίας και τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα, με ανώτατο όριο αυτό των 15 μαθητών.

Στην ανακοίνωση της, εκφράζει το φόβο «ότι το υπουργείο δεν  έχει σκοπό να εγκρίνει ολιγομελή τμήματα. Αντίθετα θα κλείσει  και θα συγχωνεύσει τμήματα. Και μάλιστα ειδικά τώρα, που αναμένεται το 4ο κύμα της πανδημίας και τη μετάλλαξη-Δ να είναι πιο μεταδοτική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ανάρτηση στη Διαύγεια στις 26/7 και 29/7 της έγκρισης των μοναδικών ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ και ολιγομελών τμημάτων των ΓΕΛ από την ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, (στα ΕΠΑΛ Εγκρίθηκε 1 τμήμα, ενώ στα ΓΕΛ 7 σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης και όλα τα υπόλοιπα παραπέμπονται προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας) τονίζει:

Για άλλη  μια χρονιά βλέπουμε την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου και στο θέμα των ολιγομελών τμημάτων. Παίρνοντας τη σκυτάλη και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουμε για άλλη μια φορά «ολιγομελή» τμήματα που αναμένεται να εγκριθούν ή να μην εγκριθούν από το Υπουργείο.

Λειτουργώντας εδώ και πολλά χρόνια  με τη λογική «κόστους - οφέλους» και μακριά από τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών,  το υπουργείο αρνείται να ικανοποιήσει την επιλογή των μαθητών  για συγκεκριμένο τμήμα Προσανατολισμού, Τομέα ή Ειδικότητας (στα ΕΠΑΛ) και σε συγκεκριμένο σχολείο, κοντά στον τόπο κατοικίας τους.  Σε μια συγκυρία μάλιστα, όπου η μετάλλαξη-Δ της πανδημίας της covid-19 επελαύνει, αντί το υπουργείο να δρομολογήσει αυτό που ζητούν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς εδώ και πάνω από ένα χρόνο (μικρά τμήματα, αποστάσεις και μέτρα προστασίας), τελικά βάζει στην κλίνη του Προκρούστη και αυτά που προέκυψαν σε κάποια σχολεία. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες του υπουργείου και της κυβέρνησης, την ώρα που σε κάθε ευκαιρία, επικαλούνται την ατομική ευθύνη των νέων, των εργαζομένων, των πολιτών συνολικά, να απεμπολούν την κρατική ευθύνη για τον συγχρωτισμό στις σχολικές αίθουσες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας

Ως ΔΣ, έχοντας  την  εμπειρία προηγούμενων χρόνων, αλλά και από τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτση σε σύσκεψη στελεχών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας–Ηπείρου στις 3/6/21, εκφράζουμε το φόβο ότι το Υπουργείο δεν  έχει σκοπό να εγκρίνει ολιγομελή τμήματα. Αντίθετα θα κλείσει  και θα συγχωνεύσει τμήματα. Και μάλιστα ειδικά τώρα, που αναμένεται το 4ο κύμα της πανδημίας και τη μετάλλαξη-Δ να είναι πιο μεταδοτική.
Απαιτούμε από το Υπουργείο να εγκρίνει όλα τα «ολιγομελή» τμήματα και να επιτρέψει τις εγγραφές τον Σεπτέμβριο σε όλα τα τμήματα καθώς:

 1.    Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να σπουδάζει στον τόπο του αυτό που θέλει  και να μην αναγκάζεται να διανύει χιλιόμετρα, στριμωγμένος σε συγκοινωνίες (ιδιαίτερα σε συνθήκες κορονοϊού)  έχοντας  επιπλέον κάθε λογής φροντιστήρια ή και όντας εργαζόμενος για το υπόλοιπο του χρόνου του.

 2.    Πολλοί μαθητές σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ   δε μπόρεσαν να κάνουν εγγραφή στο χρονικό διάστημα που έδωσε το Υπουργείο.

 3.    Οι μαθητές των  ΓΕΛ που δεν εισάγονται στη Τριτοβάθμια μέσω Πανελληνίων επιλέγουν την εγγραφή στη Β΄ τάξη ΕΠΑΛ προς απόκτηση πτυχίου.  Ιδιαίτερα  φέτος, με το νέο τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, θα μείνει μεγάλος αριθμός υποψηφίων έξω από τα ΑΕΙ –ΤΕΙ ο οποίος  δε θα απορροφηθεί ούτε στα Δημόσια ΙΕΚ, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, γιατί οι θέσεις είναι πολύ λιγότερες από τον αριθμό αυτών που δεν εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν δεν τους επιτρέψει το Υπουργείο να βρουν την ειδικότητα που θέλουν στα ΕΠΑΛ, τους κατευθύνει στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

4.    Επίσης,  οι μαθητές ΕΠΑΛ που δεν εισάγονται στη Τριτοβάθμια μέσω Πανελληνίων, επιλέγουν την επανεγγραφή τους σε άλλη ειδικότητα του ιδίου τομέα (Γ΄ τάξη) προς απόκτηση και άλλου πτυχίου ως επαγγελματικό εφόδιο.

Τώρα όλοι συλλογικά, μαχητικά, οργανωμένα απαιτούμε μαζί με τους μαθητές μας, τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους:

⦁    την έγκριση όλων των "ολιγομελών" 
⦁    τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα, με ανώτατο όριο αυτό των 15 μαθητών
⦁    Μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών που έχουν δημιουργηθεί από τη μακροχρόνια αδιοριστία. Να σταματήσει το φαινόμενο των 60.000 αναπληρωτών και να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβρη
⦁    τη γενναία χρηματοδότηση στην εκπαίδευση, όπου και με τη λειτουργία ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας να καλυφθούν όλα τα μαθησιακά κενά λόγω της πανδημίας
⦁    την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για Μόρφωση, Δουλειά και Δικαιώματα σύμφωνα με τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες!
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αττικό νοσοκομείο
Καθηγητές Ιατρικής ΕΚΠΑ για Καλλιάνο: Απόπειρα απαξίωσης του έργου μας στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
«Προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων, μέσω σωρείας μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα από μέλος της Ελληνικής Βουλής»
Καθηγητές Ιατρικής ΕΚΠΑ για Καλλιάνο: Απόπειρα απαξίωσης του έργου μας στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Κατολίσθηση στη Θηρασιά
Λέκκας: Προσοχή για κατολισθήσεις στην Θηρασιά και την Καλντέρα (Video)
«Η Θηρασιά και το σύνολο της Καλντέρας διατρέχουν υψηλό κατολισθικό κίνδυνο λόγω εδαφικής δομής» - Η κατολίσθηση στη Θηρασιά
Λέκκας: Προσοχή για κατολισθήσεις στην Θηρασιά και την Καλντέρα (Video)
Τιμή ναρκωτικών σε τοίχο σχολείου
Σάλος με διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία: Συνελήφθησαν 5 μαθητές – «Τιμή πώλησης αναγραφόταν σε τοίχο σχολείου»
Πανελλήνιος σάλος με εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο μέσα σε σχολικό συγκρότημα
Σάλος με διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία: Συνελήφθησαν 5 μαθητές – «Τιμή πώλησης αναγραφόταν σε τοίχο σχολείου»