Φωτιά στον Σχίνο
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Μάνη - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις δημοτικές ενότητες -Σύσκεψη στον Δήμο για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγεισών κοινοτήτων

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε περιοχές του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας εξακολουθούν να δίνουν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ειδικότερα μία από τις αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή, Βασιλάκι, κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, όπως επίσης και στις περιοχές Λάσδικα και Μηλιές.

Στην αρχαία Ολυμπία οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές από τη μεγάλη φωτιά ενώ σε ετοιμότητα είναι οι δυνάμεις στην Ηλεία για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αναζωπυρώσεις.

Ευρεία σύσκεψη, με κύριο θέμα την καταγραφή των ζημιών σε οικιστικές περιοχές και την άμεση αποκατάσταση των πληγεισών κοινοτήτων, όσον αφορά σε κτίρια, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Δήμο του Πύργου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Δήμο, «από τη μέχρι τώρα αρχική καταγραφή που έκαναν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και παρέδωσαν στους μηχανικούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, οι κτιριακές ζημιές παρουσιάζονται στις κοινότητες Κολύρι, Βαρβάσαινα, Λαμπέτι και Λαντζόι».

Αναφερόμενος στις φωτιές που έπληξαν το Λαμπέτι και το Κολύρι, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, είπε, σύμφωνα με τον Δήμο, ότι «μόνο σ' αυτές τις δύο περιοχές σημειώθηκαν καταστροφές σε συνολικά 4.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.500 αφορούν αγροτικές και οικιστικές περιοχές και τα υπόλοιπα δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις».

«Κινούμαστε άμεσα για να μην χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας σ' αυτές τις δύσκολες ώρες» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή σύσσωμη η δημοτική Αρχή και η πολιτική προστασία, με την πολύτιμη βοήθεια των δημοτών- εθελοντών, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών.
Αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Βασιλάκι προς Ξηρόκαμπο, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες άλλες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν.

Τραυματισμός πυροσβέστη

Ελαφρά τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός πυροσβέστης στην περιοχή Αφιδνών. Ο 32χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στο μάτι και μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο»

Επίσης στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, νοσηλεύεται 38χρονος από την Ηλεία ο οποίος βοηθούσε στην κατάσβεση πυρκαγιάς.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέσσερις δημοτικές ενότητες 

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, έπειτα από αποφάσεις που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια, έπειτα από σχετικό αίτημα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου».

Παράλληλα κινήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες, ώστε μέσα σε λίγες μόλις ώρες οι δημοτικές ενότητες που επλήγησαν, να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είπε ότι «παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες στις πυρόπληκτες τοπικές κοινότητες και για το λόγο αυτό θα διπλασιαστεί άμεσα η παγία προκαταβολή προς αυτές, ενώ θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να συμπεριληφθούν στον επόμενο προϋπολογισμό». Παράλληλα τόνισε ότι «όποια οικονομική ενίσχυση έρχεται, θα διανέμεται για τις πυρόπληκτες περιοχές».

Ο δήμαρχος Πύργου είπε επίσης ότι «στο θεματικό πάρκο “Ξυστρή” έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο και το γραφείο εθελοντισμού μηχανισμός συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία διανέμονται στα χωριά κατόπιν συνεννόησης αποκλειστικά και μόνο με τους προέδρους που γνωρίζουν πλήρως τις ανάγκες και τα προβλήματα».

Αναφορικά με τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είπε ότι «ήδη δίνονται ξηρά τροφή για κατοικίδια συντροφιάς και ζωοτροφές».

Παραμένει σε εξέλιξη η φωτιά στον δήμο Ανατολικής Μάνης

«Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα καίει ακόμα το μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως πρόσθεσε, «το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές επιχειρούν».


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ