golearn-engl_970-250
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής 2021 - Πώς επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής την εισαγωγή στην τριτοβάθμια

Αυλαία έπεσε για τις πανελλαδικές 2021 με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να ολοκληρώνουν τις εξετάσεις την Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως η φετινή, ήταν μια δύσκολη χρονιά που επηρέασε τους υποψηφίους, τόσο με την τηλεκπαίδευση όσο και με τις αλλαγές που έφερε το υπουργείο Παιδείας.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι προ των πυλών, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr υπολογίζεται να γίνει ίσως και νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

Οι πληροφορίες θέλουν τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τη Δευτέρα 5 με Τρίτη 6 Ιουλίου, αρκετές ημέρες νωρίτερα από ότι την προηγούμενη χρονιά που ανακοινώθηκαν 10 Ιουλίου. Η βαθμολογία των ειδικών μαθημάτων, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί πριν τη Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως φέτος για πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί η ενημέρωση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων μέσω sms, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το διπλό μηχανογραφικό. 

Ενημέρωση βαθμολογίας των υποψηφίων με sms 

Οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών, θα ενημερωθούν  από το υπουργείο Παιδείας με γραπτό μήνυμα sms για την βαθμολογία τους αλλά και για το τμήμα ή την σχολή την οποία πέτυχαν  και θα εισαχθούν. 

Λίγες ημέρες μετά την ενημέρωση με sms, θα ανακοινωθεί και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα. Εν συνεχεία οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που για πρώτη χρονιά φέτος θα είναι διπλό. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.

Συντελεστές Βαρύτητας

Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα.
Οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα ορίζονται ως εξής: Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, γίνεται λόγος για άνοδος των βάσεων, κάτι που συνδέεται στενά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αυτό σημαίνει πως βάση υπολογισμών, ίσως υπάρξει άνοδος περί 8.500 μορίων σε περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Tαυτόχρονα αναμένεται να αφήσει  εκτός Πανεπιστημίων 30.000 υποψήφιους, πολλοί εκ των οποίων θα έχουν βαθμούς και μόρια άνω των 10.000. 

Πιο συγκεκριμένα, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων ανεβάζουν τις βάσεις - Πώς θα κινηθούν

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του φροντιστηριακού Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ, οι επιδόσεις των μαθητών στα θέματα των πανελλαδικών ήταν καλές. Άρα αν οι αναλύσεις αποδειχθούν αληθείς θα προκύψουν δύο αποτελέσματα. 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και αυτό διότι ο μέσος όρος του πεδίου είναι η μια από τις δυο τιμές που θα τη διαμορφώσει. Αναλυτικότερα, αν υπάρχουν ευκολότερα θέματα και άρα καλύτερες επιδόσεις, αυτό σημαίνει άνοδο των μορίων στα περισσότερα τμήματα. 

Σημαντικό προς αναφορά είναι το γεγονός πως το παραπάνω δεν θα επηρεάσει σχολές που παραμένουν πρώτες στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Σχολές όπως Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνικές Σχολές κ.α. δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθούν εύκολα.


Μηχανογραφικό 2021: Οι οδηγίες συμπλήρωσης

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

 

Το alfavita.gr κυκλοφορεί ένα νέο δωρεάν εργαλείο για όλους τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς με το οποίο μπορούν να υπολογίσουν τα μόριά τους και να δουν σε ποια σχολή περνούν!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΔΗΓΟΣ για τις δηλώσεις περιοχών και τις αιτήσεις αναπληρωτών

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Βρετανία: Σκέφτονται να καθιερώσουν τρεις μέρες μάθημα την εβδομάδα λόγω του αυξημένου κόστους στην ενέργεια!
Οι Βρετανοί θέλουν να καθιερώσουν τρεις μέρες μάθημα την εβδομάδα λόγω της ενέργειας!
Βρετανία: Σκέφτονται να καθιερώσουν τρεις μέρες μάθημα την εβδομάδα λόγω του αυξημένου κόστους στην ενέργεια!
Τι κρύβεται πίσω από τον πρώην παίκτη reality που εισέβαλε στο Εφετείο με ναρκωτικά και €1.5 εκατ. ευρώ;
Ποιος είναι ο Βασίλης Γοργολίτσας, o τραγουδιστής, ποδοσφαιριστής και παίκτης ριάλιτι που παραδόθηκε με ναρκωτικά, κοκαΐνη και 1,5 εκατομμύρια ευρώ;
Τι κρύβεται πίσω από τον πρώην παίκτη reality που εισέβαλε στο Εφετείο με ναρκωτικά και €1.5 εκατ. ευρώ;