Thumbnail
Όπως καταγγέλλουν χρήστες των social media οι πιστώτριες τράπεζες εκδοτικού οίκου προτίμησαν την πολτοποίηση βιβλίων από την οποιαδήποτε αξιοποίησή τους, χωρίς να έρθουν καν σε επαφή με τους συγγραφείς

Την πολτοποίηση των βιβλίων στις αποθήκες των εκδόσεων «Γαβριηλίδης» προτίμησαν οι πιστώτριες τράπεζες του εκδοτικού οίκου, σύμφωνα με καταγγελία στα social media.

Πιο αναλυτικά, όπως καταγγέλλει μέσω ανάρτησης στο Facebook ο Δημήτρης Δερζέκος, οι τράπεζες κατέστρεψαν ολοσχερώς τα βιβλία που υπήρχαν στην αποθήκη του εκδοτικού οίκου, χωρίς να ενημερώσουν τους συγγραφείς εάν επιθυμούσαν να διασώσουν κάποιο από τα έργα τους με το αζημίωτο φυσικά. Μάλιστα, παρά τις προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με τις τράπεζες για να ενημερωθούν, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Οι τράπεζες προτίμησαν την καταστροφή των βιβλίων, από να τα χαρίσουν, να τα αφήσουν κάπου, να τα στείλουν σε βιβλιοθήκες ή τουλάχιστον να τα διακινήσουν και πάλι στην αγορά μέσω παλαιοβιβλιοπωλείων..

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Με μεγάλη λύπη και μικρή έκπληξη πληροφορήθηκα την καταστροφή των βιβλίων που βρέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδης. Κατασχέθηκαν και πολτοποιήθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες του εκδοτικού οίκου, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση για όποιον από τους συγγραφείς επιθυμούσε με το αζημίωτο να διασώσει έστω ελάχιστα αντίτυπα – παρά τις απόπειρες από πολλούς να ενημερωθούμε. Είναι μια ενέργεια που αρμόζει σε μια φθίνουσα εποχή. Όπως φαίνεται για ορισμένους τα βιβλία δεν αξίζουν ούτε την ίδια τους την τιμή. Όπως θα έλεγε και ο Βαρβέρης: Δεν τους παρηγορούν τα χρήμα τα έχουν τόσα που μπορούν και να τα αγοράσουν».

Την πολτοποίηση βιβλίων καταγγέλλουν με ανάρτησή τους και οι εκδόσεις «Στρατίκη», οι οποίες αναφέρονται στις ζοφερές προβλέψεις της νομοθεσίας.

Πιο αναλυτικά:

«Δεν είναι έκπληξη η πολτοποίηση των βιβλίων που κατασχέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη.

Το απόθεμα υλικών και/ή προϊόντων εταιρείας υπό διάλυση πρέπει να καταστραφεί βάσει νόμου. Αλλιώς πληρώνει πρόστιμο ή επιπλέον φόρο η εταιρεία. Επίσης απαγορεύεται ρητώς να δωρίσει ή έστω να πετάξει τα καταστρεπτέα. 

Συντάσσει μάλιστα και πιστοποιητικό καταστροφής που κοινοποιείται στον έφορο και με αυτό απευθύνεται πρόσκληση να παραστεί στην πολτοποίηση ή καταστροφή του εμπορεύματος κάποιος υπάλληλος ως μάρτυρας. 

Εκ πείρας μιλώντας, όταν κάνεις στην εφορία επίδοση τέτοιου εγγράφου, οι ίδιοι οι εφοριακοί αγανακτούν, οι νόμοι που ευνοούν με τέτοιους ελεεινούς τρόπους τους πιστωτές είναι από άλλο πλανήτη. Αλλά έτσι είναι εδώ και χρόνια.

Αυτό που μας ενόχλησε ήταν τα κακόπιστα τα σχόλια τύπου  «αποφασίστηκε από τις εκδόσεις η πολτοποίηση ελαφρά τη καρδία..» 

Δεν είναι έτσι λοιπόν. 

Και εφόσον μπορούμε, θέλουμε να το πούμε και σε όλους τους βιβλιοφιλους που προβληματίστηκαν κι αναρωτήθηκαν, γιατί;

Δεν θα κρίνουμε άρθρα που θίγουν τα κακώς κείμενα του χώρου. Ναι ενδεχομένως να μην ήταν όλα τα βιβλία τους καλά, όπως πολλά από τα βιβλία που κυκλοφορούν άλλωστε. 

Αλλά ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ και τα έβγαλαν οι συνάδελφοι, τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν και να τα ξεσκαρτάρει ο χρόνος και η αγάπη των αναγνωστών. 

Ποιος θα κρίνει ότι η ποίηση του Τάδε Ταδόπουλου δεν πρέπει να εκδοθεί δηλαδή;

Ή ένα παραμύθι δουλεμένο με αγάπη και μεράκι;

Να εκδοθεί κι αν δεν αξίζει για επανέκδοση ας έχουν τουλάχιστον το βιβλίο οι φίλοι και το σόι, δεν υπάρχει μεζούρα ποιότητας ειδικά στην ποίηση.

Πόσα λογοτεχνήματα δεν αναγνωρίστηκαν μετά από πολλά χρόνια; Πόσοι ποιητές πέθαναν χωρίς ποτέ κανείς να μάθει ότι κάποιο τυπογραφείο κάποτε είχε τυπώσει τη συλλογή τους, που μετά από πολλά χρόνια ξαναδιαβάστηκε και αγαπήθηκε;

Είπαμε, μόνο ο χρόνος κρίνει και οι αναγνώστες.

Προς το παρόν, σκύβουμε ανίσχυροι μπροστά στις τράπεζες που κάποιοι τις μετέτρεψαν σε δυνάστες, τυράννους και κοσμοκράτορες και υποτασσόμαστε σε κακούς νόμους που οριζόντια εξισώνουν τους πάντες  και τα πάντα»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
zorbas
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
Η τοποθέτηση του Αχ. Ζορμπά για τη σύλληψη εκπαιδευτικών στη Ρόδο
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»