Στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου τα αιματοβαμμένα ρούχα του Γρ.Λαμπράκη
Η κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη έγινε σαν αύριο 28 Μαϊου (1963) έξι μέρες μετά τη δολοφονία του

Στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου από σήμερα και για 2 μήνες θα φιλοξενηθούν τα αιματοβαμμένα ρούχα που φορούσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης την ημέρα της δολοφονίας του.

Ο Γρηγόρης  Λαμπράκης,  ιατρός και βουλευτής με την Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου  δολοφονήθηκε το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963, ενώ  βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για να παρευρεθεί στην εκδήλωση για την παγκόσμια ειρήνη. Στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί παρακρατικές ομάδες που διαδήλωναν και προπηλάκιζαν όποιον τολμούσε να πλησιάσει. Όταν ο Λαμπράκης βγήκε στον δρόμο ένα τρίκυκλο όχημα με δύο επιβαίνοντες πέρασε δίπλα του με μεγάλη ταχύτητα. Οδηγός ήταν ο ακροδεξιός Σπύρος Γκοτζαμάνης και επιβάτης ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Ο Λαμπράκης χτυπήθηκε, έπεσε στο έδαφος αιμόφυρτος και οι δύο άντρες απομακρύνθηκαν, χωρίς να τους σταματήσει κανείς απ’ τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς.

grigoris_lamprakis.jpg

Το χτύπημα κατά του Λαμπράκη προκάλεσε τεράστια πολιτική κρίση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το σύνολο του κεντρώου και αριστερού Τύπου να κάνουν λόγο από την πρώτη στιγμή για οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας. Η επίσημη αστυνομική εκδοχή αντίθετα, ήταν ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα και αυτήν υιοθέτησε αρχικά και η κυβέρνηση της χώρας.

Η σορός του Λαμπράκη μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο ναό του Αγίου Ελευθερίου και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία έλαβε χώρα στη Μητρόπολη, στις 4 το απόγευμα της 28ης Μαΐου. Την κηδεία παρακολούθησαν όλοι οι αρχηγοί και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεκάδες χιλιάδες λαού. Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ανέχονταν, αλλά και εξέθρεψαν τον παρακρατικό μηχανισμό. Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν οι ανακρίσεις  από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

”Ευχαριστώ θερμά το Μουσείο Μπενάκη για την ευγενική παραχώρηση των ρούχων σε συναίνεση με το Ίδρυμα Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο ίδιος υπήρξε εκφραστής της δημοκρατίας και της ειρήνης και παραμένει διαχρονικά μια προσωπικότητα-σύμβολο. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάττουμε τα κομμάτια της ιστορίας μας.” δήλωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας
Εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα χρόνια για μετάδοση της νόσου έχουν συμβεί από το 2000 και ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν...
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας