Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται; Τι ισχύει για τις αναστολές
Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για το δώρο Πάσχα σε εργαζόμενους σε αναστολή; Πώς υπολογίζεται και μέχρι πότε πρέπει να το λάβουν οι εργαζόμενοι.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται από τους εργοδότες ως είθισται έως και τη Μεγάλη Τετάρτη. Φέτος δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες έως και την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.

Ωστόσο το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν ισχύει φέτος για τους εργαζόμενους σε αναστολή οι οποίοι θα λάβουν το δώρο Πάσχα τμηματικά σε έως και τρεις δόσεις.

Να σημειωθεί, πως όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα, το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα πληρωθεί από κράτος βάση του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εργαζόμενοι σε αναστολή

Σε τρεις δόσεις θα λάβουν το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή. Αναλόγως του διαστήματος της αναστολής, ορισμένοι εργαζόμενοι θα δουν την πληρωμή του δώρου σε τρεις δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται έως τις 31 Μάϊου 2021.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει η η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στους εργαζόμενους σε αναστολή θα καταβληθούν οι αναλογίες του δώρου Πάσχα βάση του εξής χρονοδιαγράμματος:

  • Η αναλογία του Δώρου Πάσχα που αναλογεί στους εργοδότες θα πρέπει να έχει καταβληθεί από τους εργοδότες έως και τη Μεγάλη Τετάρτη. Φέτος δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες έως και την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
  • Η αναλογία του κράτους για τις συμβάσεις που ήταν σε αναστολή έως την 31η.3.2021, η καταβολή από το κράτος θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη (28.4.2021)
  • Για διάστημα υπαγωγής σε αναστολή από 1.4.2021 έως 30.4.2021, η καταβολή από το κράτος θα πραγματοποιηθεί έως την 31η.5.2021.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως τη Μεγάλη Τετάρτη θα προχωρήσει στην πληρωμή του Δώρου Πάσχα σε 678.096 εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή και 22.869 εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Σημειώνεται πως η αναλογία του δωρου Πασχα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (επίδομα 534 ευρώ).

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή από 1/1/2021 έως και σήμερα θα λάβουν για δώρο Πάσχα αποκλειστικά από το Κράτος το ποσό των 267€ ευρώδηλαδή το μισό από το επίδομα των 534€ ευρώ, ανεξαρτήτως του ονομαστικού τους μισθού.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα;

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου, η οποία υπολογίζεται, ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό, συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

easter-pasxa_alfavita.jpg

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα, πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας, κ.λπ., όταν χορηγούνται κατ' επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα, κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με το συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Παράδειγμα: εργαζόμενος με Δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας, θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας