Lockdown: Επιστροφή στην κανονικότητα τον Μάιο - Τι ανοίγει και πότε
Επιστροφή στην κανονικότητα τον Μάιο, με «όπλα» τα self test και τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού

Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα αμέσως μετά το Πάσχα ανακοίνωσε χθες σε μήνυμά του προς τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, μπορεί το Πάσχα να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, ωστόσο αμέσως μετά θα επαναλειτουργήσουν κλάδοι που παρέμεναν κλειστοί τους τελευταίους μήνες. 

Το πρώτο σκέλος των ανακοινώσεων αφορούσε στα όσα θα ισχύουν τις ημέρες του Πάσχα τόσο για τις κοινωνικές δραστηριότητες όσο και για την λειτουργία των εκκλησιών. Έτσι, όπως έγινε γνωστό μετατίθεται η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα από τις 21:00 στις 22:00. 

Τι θα γίνει το Πάσχα

Σε ό,τι αφορά τη Μεγάλη Εβδομάδα, η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 μετατίθεται στις 22:00, ενώ από την 3η Μαΐου, δηλαδή από Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Αναλυτικά, για τις ημέρες του Πάσχα σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών πρέπει να τηρείται η απόσταση 10 τ.μ. μεταξύ των πιστών, ενώ υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας. 

Παράλληλα, υποχρεωτικό είναι το self test κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σε ό,τι αφορά στην ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής επιτρέπεται η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών και το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού.

Την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η συγκέντρωση δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό τα 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και έως 12 άτομα. Συνίσταται, μάλιστα, η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. 

Στις 3 Μαϊου ανοίγει η εστίαση

Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Παράλληλα, διευρύνεται η κυκλοφορία έως τις 23:00

Στις 10 Μαϊου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τέλος, στις 15 Μαΐου γίνεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου, με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Μαζί θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους