Σύλλογος Πτυχιούχων: Απαξιώνουν επιστήμονες μιας ολόκληρης γενιάς
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων στέλνει ανοικτή επιστολή με την οποία εκφράζει την επιθυμία του να επαναπροσληφθούν στον ΕΦΚΑ για βοήθεια στις εκκρεμείς συντάξεις οι 500 επιστήμονες που είχαν εργαστεί παλαιότερα μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ

Ανοικτή επιστολή προ τον υπουργό Εργασίας κ.Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Εργασίας κ.Τσακλόγλου, και τον διοικητή του ΕΦΚΑ κ.Χάλαρη, στέλνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων, εκφράζοντας για ακόμα μία φορά το αίτημα του να συνδράμει στο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων που έχει προκύψει στον ΕΦΚΑ.

Κύριο αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων είναι η επαναπρόσληψη των 500 επιστημόνων που εργαστήκαν για έναν χρόνο στον ΕΦΚΑ και ειδικά στον τομέα των συντάξεων μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Κατά τη θητεία τους στον ΕΦΚΑ οι επιστήμονες αυτοί διευκόλυναν το διοικητικό σύστημα και συμβάλανε στην ψηφιοποίηση και στην απονομή των συντάξεων, μειώνοντας τις συντάξεις κατά 30%.

Η επιστολή

Σε μία εποχή οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αυτοσυντήρησης και ένταξης στο κοινωνικό περιβάλλον. Εμείς οι νέοι άνθρωποι νιώθουμε έντονα το αίσθημα της αδικίας, της οικονομικής εξαθλίωσης και του αποκλεισμού καθώς διαθέτουμε όλα τα προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά), τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για να εργαστούμε αλλά είμαστε στο περιθώριο, βιώνοντας ανασφάλεια και την ανεργία στο μέγιστο βαθμό.

Οι νέοι επιστήμονες εργαστήκαμε σ΄ ένα πρόγραμμα κατά του brain drain σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας  που απευθύνονταν από τον άνθρωπο και τους ευάλωτες συμπολίτες μας μέχρι την επιστήμη, την τεχνολογία, την ενέργεια και τον πολιτισμό. Όμως δεν αντιμετωπιστήκαμε με τον δέοντα σεβασμό από την Πολιτεία με αποτέλεσμα να βρεθούμε και πάλι στην ανεργία, ιδιαίτερα σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης όπως αυτή που διανύουμε με την εμφάνιση της πανδημίας. Γι'αυτό η ανεργία στους νέους επιστήμονες είναι στα ύψη κι επηρεάζει ολόκληρη την πατρίδα μας, με τα ποσοστά υπογεννητικότητας να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι νέοι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε οικογένειες.

Από την άλλη πλευρά η πιο ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν κι αυτοί προβλήματα αναξιοπρεπούς και δυσχερούς διαβίωσης.  Αδιαμφισβήτητα αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας βαθμός μέριμνας και ευαισθητοποίησης από την Πολιτεία, αλλά τα προβλήματα είναι εμφανή. Τα τελευταία χρόνια έχει καθυστερεί έως και χρόνια η έκδοση των συντάξεων τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζουν με σεβασμό, τιμή και υπερηφάνεια. Οι συνταξιούχοι δεν θέλουν να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά θέλουν να νιώθουν ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας για την οποία εργάστηκαν πολλά χρόνια, αγωνίστηκαν και πλήρωσαν.

Η καθυστέρηση των συντάξεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποστελέχωση του ΕΦΚΑ. Πράγματι, το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί  για να βγάλει όλες αυτές τις συντάξεις. Σας ζητούμε λοιπόν, να αξιοποιήσετε τους 500 άρτια καταρτισμένους επιστήμονες που εργαστήκαμε για έναν χρόνο στον φορέα, διευκολύναμε το διοικητικό σύστημα  και συμβάλαμε στην ψηφιοποίηση και στην απονομή των συντάξεων, μειώνοντας τις  συντάξεις κατά 30%, ώστε να ξαναδώσουμε πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια  στους ανθρώπους που μας έφεραν στον κόσμο, που μόχθησαν, δούλεψαν  και πάλεψαν όλη τους τη ζωή. 

Σας ζητούμε κ.Υπουργέ να δείτε με συμπάθεια την πρότασή μας, γιατί είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσετε τόσο την ανεργία των νέων επιστημόνων όσο και την καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων. Μέσα από την υπευθυνότητα, τη συνεργασία και τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια.  

Άλλωστε, καθήκον της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους και   εχέγγυα   στους πολίτες όπως προστάζουν  το δίκαιο και η ηθική στις ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων ανθρώπων, να αντιμετωπιστεί το brain drain και φυσικά να διορθωθεί με την βοήθεια όλων το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Με εκτίμηση 
Το ΔΣ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΦΑΣΗ: Κόβουν Μισθούς Εκπαιδευτικών που δεν κάνουν τα Selft Tests - Πειθαρχικό για τους διευθυντές

Πανελλαδικές 2021 - Myshcool: Σήμερα οι κωδικοί υποψηφίων

Έως 11 Ιουνίου η παράταση σχολικού έτους χωρίς προαγωγικές εξετάσεις

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Τα πρόσωπα του Σωκράτη, του Επίκουρου, του Περικλή, του Δημοσθένη και άλλων μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» χάρη στη 3D τεχνολογία
Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας τοποθετείται ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Ο ρόλος της γενιάς μας
Ο ρόλος της γενιάς μας
«Τον καιρό της πανδημίας δεν ζήτησε την εύκολη λύση της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς γνωρίζει ότι θα υπήρχε πρόβλημα. Καταθέτει...
Ο ρόλος της γενιάς μας