Επίδομα 534€: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις για τον Απρίλιο
Ξεκινούν από σήμερα οι δηλώσεις των εργοδοτών - επιχειρήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού (επίδομα 534€ ευρώ) του Απριλίου

Από σήμερα, Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 και ώρα 12:00 ανοίγει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τις δηλώσεις αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, ώστε να λάβουν το επίδομα ύψους έως 534 ευρώ, για τον μήνα Απρίλιο 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από 1/4/2021 και μέχρι την Παρασκευή 9/4/2021 θα μπορούν οι επιχειρήσεις - εργοδότες που έχουν πληγεί από την πανδημία να υποβάλλουν για εργαζόμενου που τέθηκαν σε αναστολή είτε όλο τον μήνα Απρίλιο, είτε μέρος αυτού.

Από 10/4/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 9/4/2021.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις δε περιπτώσεις που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Επιπλέον, επισημαίνονται τα εξής:

Για επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την Επικράτεια

Όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.

Επίδομα 534€: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις για τον Απρίλιο

Για επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Όσες επιχειρήσεις – εργοδότες εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα σε περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.

Για επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται

Όσες επιχειρήσεις – εργοδότες είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ , που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Πίνακας με τους δικαιούχους ΚΑΔ 

Πότε πληρώνονται οι αναστολές Μαρτίου

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού το Μαρτίου 2021.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή τον Μάρτιο αναμένεται να αποζημιωθούν από τις 5 μέχρι και τις 9 Απριλίου 2021.

Εντωμεταξύ με νέα κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών, που έχει προωθηθεί προς δημοσίευση, επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορoνοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει κοινή απόφαση, οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται με τις αναστολές συμβάσεων είναι Φορτοεκφορτωτές, Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων , Προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ , Δασεργάτες-Ρητινοσυλλέκτες, Λαχειοπώλες, Αναβάτες αλόγων ιπποδρόμου, Απασχολούμενοι που εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότη-φυσικό πρόσωπο (συναπασχόληση)

Επιπλέον στο επίδομα των 534 ευρώ εντάσσονται και οι Πωλητές υπαίθριου εμπορίου (πλην αδειούχων πωλητών λαϊκών αγορών στάσιμου και πλανοδίου εμπορίου), οι Πωλητές του περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» καθώς και οι Απασχολούμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα