Αθλητισμος
Άλλη μια πονεμένη ιστορία επαγγελματικού μαρασμού και ανθρώπινου πόνου. Άλλη μία τάξη συνανθρώπων μας και συναδέλφων μας που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τον καιρό της πανδημίας και ανήκουν στον επαγγελματικό κλάδο των επιστημόνων και εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής.

Δηλαδή και πάλι από τον εν ευρεία έννοια χώρο της άσκησης και του αθλητισμού, ο οποίος πρέπει να πούμε χωρίς περιστροφές ότι έχει πληγεί ποικιλοτρόπως και δυσανάλογα από την αναστολή λειτουργίας και τις συνεχείς καραντίνες, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η στήριξη που λαμβάνει από την πολιτεία.

Κραυγή απόγνωσης από συνάδελφο την οποία επιθυμώ να μεταφέρω αυτούσια, για να μην χάσει τίποτε από την αυθεντικότητά της και όπως μόνο ο άνθρωπος που υποφέρει άδικα μπορεί να εκφράσει. Μας πληροφορεί λοιπόν η συνάδελφος, που επιθυμεί προς το παρόν να διατηρήσει την ανωνυμία της:

«Κάθε χρόνο τρέχουν κάποια προγράμματα από την ΓΓΑ. Αυτά ονομάζονται Π.Α.Γ.Ο. (Πρόγραμμα άθλησης για όλους) και για την υλοποίηση τους, οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα προσλαμβάνουν καθηγητές φυσικής αγωγής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που έληξε η σύμβαση μας δεν φαίνεται ότι έχουμε πληγεί από τον covid παρά το γεγονός ότι εξαιτίας αυτού δεν μπορεί να γίνει νέα σύμβαση. Άρα δεν γίνεται κάποιου είδους αναστολή, άρα δεν παίρνουμε κανένα επίδομα. Ταμείο ανεργίας δεν παίρνουμε γιατί κάθε χρόνο δουλεύουμε όλο και λιγότερους μήνες άρα δεν φτάνουν τα ένσημα. Τέλος, τα γυμναστήρια είναι κλειστά άρα δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά , οι ομάδες στις οποίες θα μπορούσαμε να προσληφθουμε ως προπονητές δεν λειτουργούν. Εν κατακλείδι είμαστε άνεργοι λόγω του covid αλλά δεν έχουμε ενταχθεί σε καμία κατηγορία από αυτές των πληττομένων…».

Κύριε υπουργέ των εσωτερικών το ακούσατε; Η αξιοπρέπεια των συναδέλφων δεν τους επιτρέπει προς ώρας να μας ενημερώσουν για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξ αιτίας της παραπάνω ιδιόμορφης και άδικης κατάστασης που βιώνουν και που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και την δυσχέρεια εξασφάλισης ειδών πρώτης ανάγκης και της καθημερινής επιβίωσης της οικογένειάς τους. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τυχόν κυβερνητική αδιαφορία για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας και για τους παραπάνω εργαζόμενους, ισότιμα και αναλογικά με τους υπόλοιπους. Εξάλλου είναι και αυτονόητο.

Η κραυγή απόγνωσής τους πρέπει να εισακουστεί και οι αρμόδιοι της πολιτείας να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα αυτό και να βρουν μια λύση, αφήνοντας κατά μέρος τυπικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια, διότι εάν οι αριθμοί δεν βγαίνουν, θα πρέπει να γνωρίζουν, αυτοί που αποφασίζουν, ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι με οικογένειες και μικρά παιδιά και όταν γίνεται αυτό, οι αριθμοί πρέπει να φεύγουν από το προσκήνιο και να βρίσκεται πάντα τρόπος για την άβλυνση των τραγικών συνεπειών.

Αρκετά υποφέρει ο κλάδος των επαγγελματιών και των εκπαιδευτικών της φυσικής αγωγής, της άσκησης και του αθλητισμού. Παντού στον χώρο αντικρύζουμε βλέμματα αγανάκτησης, φόβου, ανασφάλειας και απόγνωσης.

Επιχειρήσεις γυμναστηρίων κλειστές σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο και οι υποχρεώσεις τρέχουν απρόσκοπτα (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμοί ηλεκτρικού κλπ) ενώ έσοδα δεν υπάρχουν και τα κρατικά βοηθήματα δεν επαρκούν ούτε για τα έξοδα, πόσο μάλλον για την επιβίωση της οικογένειας. Οι εργαζόμενοι καθηγητές φυσικής αγωγής, ιδιωτικοί υπάλληλοι αυτών των επιχειρήσεων, στην ανέχεια και τον μαρασμό.

Αθλητικά σωματεία και ακαδημίες αθλημάτων κλειστές, ερασιτεχνικές ομάδες ανενεργές. Οι εργαζόμενοί τους, προπονητές και γυμναστές στην ανεργία.

Όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου αντικρύζεις κλειστούς και έρημους χώρους άθλησης, κολυμβητήρια, ανοιχτά και κλειστά δημοτικά και κρατικά γυμναστήρια ερημωμένα. Χώροι που πριν από λίγο καιρό έσφυζαν από ζωή, νεανικές φωνές που χαίρονταν τα οφέλη του αθλητισμού και της άσκησης και κοινωνικοποιούνταν νέοι άνθρωποι μέσω του αθλητισμού και των ομάδων, τώρα ούτε πουλί πετούμενο δεν περνάει, που λέει ο λόγος.

Ο κατά γενική ομολογία περισσότερο «χτυπημένος» από την πανδημία κλάδος στην Ελλάδα, πνέει τα λοίσθια. Αυτό την στιγμή κατά την οποία σε άλλες χώρες επιφυλλάσσεται διαφορετική και ευνοϊκότερη μεταχείρηση στους επαγγελματίες και εργαζόμενους των ομοειδών κλάδων, με μερική λειτουργία τους και με τήρηση των προστατευτικών μέτρων υγειονομικής προφύλαξης. Αυτοί φαίνεται ότι εκτιμούν περισσότερο από εμάς του Έλληνες, που το πρωτοεκφράσαμε, το νόημα του ρητού: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Στα χέρια της πολιτείας είναι να μεταβληθεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε να ακούμε πλέον την δικαιολογία ότι οι πολιτειακοί φορείς εκτελούν τις οδηγίες των γιατρών, επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων, πνευμονολόγων κλπ. και οι εισηγήσεις τους δεν επιτρέπουν καθολικά την λειτουργία του κλάδου συλλήβδην. Το επιχείρημα αυτό έχει πλέον ξεθωριάσει, διότι ο κοινός νους δεν μπορεί να διαχειριστεί το αντιφατικό των παρακάτω δεδομένων:

Στα γυμναστήρια κολλάει. Στο μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία δεν κολλάει. Μιλάμε για το χρονικό διάστημα που ενώ είναι κλειστός ο αθλητισμός και η άσκηση, ήταν ανοιχτά τα σχολεία και διδάσκονταν το μάθημα της φυσικής αγωγής και το χρονικό αυτό διάστημα είναι πολύ μεγάλο.

Στους ανοιχτούς χώρους άθλησης κολλάει. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κολλάει.

Στα γυμναστήρια κολλάει. Στα φυσικοθεραπευτήρια, όπου όλοι μας γνωρίζουμε ότι εκτελούνται ασκήσεις ομαδικά, νόμιμα ή παράνομα αυτό είναι μία άλλη ιστορία, δεν κολλάει.

Όσο και αν τα παραπάνω επαναλαμβάνονται και έχουν ίσως καταντήσει κουραστικά, αυτό που όσο και αν επαναλαμβάνεται, δεν πρέπει ποτέ να γίνεται κουραστικό και πρέπει να μας κινητοποιεί, είναι ο ανθρώπινος πόνος. Το ακούτε εκεί στην πολιτεία;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites tsanta
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
«Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το...
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Φοιτητές στο Χάρβαρντ
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)
Οι φοιτητές του Χάρβαρντ αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)