Λίνα Μενδώνη
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, άνθρωποι της Τέχνης, καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζουν ευθύνες σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Λίνα Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη και ζητούν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη, στο πλαίσιο του ευρύτερου κινήματος «me too» στους χώρους του πολιτισμού και του αθλητισμού. Μάλιστα, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν σε παραίτηση την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, άνθρωποι της Τέχνης, καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζουν τόσο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στη Λίνα Μενδώνη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συγκάλυψης όσων καταγγέλλονται σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Η αρμόδια Υπουργός και ο Πρωθυπουργός κώφευαν, κρύβονταν και έκαναν υπογείως τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν, ελπίζοντας πως η κορωνίδα αυτών των υποθέσεων, η υπόθεση της παιδεραστίας και του πιθανού κυκλώματος πίσω από αυτήν, απλά θα παραγραφεί, όπως άλλωστε και η ανάλογη υπόθεση του συμβούλου του Πρωθυπουργού Νίκου Γεωργιάδη», σημειώνει σε ανακοίνωση-κόλαφο το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

«Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση μια Υπουργού ή σύσσωμης της Κυβέρνησης είναι αρκετή για να καθαρίσει η κοινωνία από τις αποκαλύψεις κυκλωμάτων που εμπλέκουν ακόμα και προσφυγόπουλα σε σεξουαλική εκμετάλλευση

Ξέρουμε όμως περίτρανα και αναντίρρητα πως, τη στιγμή αυτή, οι ηθοποιοί είμαστε μόνοι μας και αβοήθητοι.

Και για αυτό, μόνοι μας, αλληλέγγυοι και δυνατοί θα συνεχίσουμε. Για ένα καλύτερο μέλλον στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την μεταγλώττιση, τις δραματικές σχολές, τον Πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα.

Ώστε, κάποτε επιτέλους, να μην μένει καμία μόνη και κανένας μόνος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ηθοποιοί, όπως ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο οποίος σημειώνει ότι «η υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από εχτές», καθώς και ο Χάρης Τζωρτζάκης που ζητά «να παραιτηθεί η Μενδώνη επειδή δεν γνώριζε».

«Την τοποθέτηση της Λίνας Μενδώνη δεν την θεωρώ τοποθέτηση. Δηλαδη θα συνταχθώ με το 80% των συναδέλφων μου γιατί είναι μία θέση που δεν μπορείς να πεις "δεν ξέρω". Και αν πεις "δεν ξέρω", θα πρέπει να πεις και "παραιτούμαι". Δεν μπορείς να μην ξέρεις σε αυτή θέση», σημειώνει από την πλευρά της η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Πουλικάκος σημειώνει σχετικά: «Πιστεύω κυρία υπουργέ του πολιτισμού Μενδώνη, πως η καλλίτερη υπηρεσία που ημπορείτε να προσφέρετε εις τον όποιον υπάρχει πολιτισμόν, είναι, να τυλιχθείτε με την ιεράν Σινδώνη και να αποχωρήσετε κι εσείς και η "παρέα" σας».

Σφοδρά πυρά και από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση μεταφέρεται και στο χώρο της πολιτικής.

«Κάθε πολιτικός μπορεί να βρίσκει τον τρόπο που επιθυμεί, είτε για να προστατεύει την αξιοπρέπειά του, είτε για να αυτογελοποιηθεί. Σήμερα νομίζω η κ. Μενδώνη επέλεξε το δεύτερο. Έφτασε στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για τη συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού την Παρασκευή. 

Όπως αναφέρει, ο ίδιος «αναγκάστηκε» να βγει «πριν από μια εβδομάδα περίπου, το Σάββατο, με μια δημόσια ανάρτησή του» ζητώντας «την παραίτηση της κ. Μενδώνη». «Και ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη. Λέγοντας μάλιστα, ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνος...Αλλά βγες και πάρε την ευθύνη και πες: 'Ως εδώ η φιλία μας, αλλά όταν κατηγορείσαι για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, διότι ο βιασμός ανηλίκου δεν είναι παίξε-γέλασε'. Εγώ προσωπικά ανατριχιάζω».

«Η πορεία της κας Μενδώνη θα είναι η ίδια με τον αποπεμφθέντα διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Έπεσαν όλοι λυτοί και δεμένοι. Ό, τι διαύλους επικοινωνίας διέθετε η κυβέρνηση για να σώσουν τον απελθόντα διευθυντή του Εθνικού και τελικά αυτό δημιούργησε μία χιονοστιβάδα που δεν μπορούσε να σταματήσει. Θα δούμε επανάληψη του φαινομένου με την κα Μενδώνη. Κάποιος άνθρωπος που μας έλεγε την προηγούμενη Παρασκευή ότι «εμείς δεν είμαστε σαν εσάς, για εμάς υπάρχει ακόμη Κράτος Δικαίου αν το έχετε ξεχάσει εσείς οι αριστεροί και στο Κράτος Δικαίου ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και δε θα προχωρήσουμε σε ανθρωποφαγίες ποτέ», όταν ήδη την ενημέρωνε το Σωματείο ηθοποιών και ο πρόεδρός μας ότι έχει παραπάνω από 10 επίσημες καταγγελίες για βιασμούς και απόπειρες βιασμών από θύματα τα οποία ήταν ανήλικα την εποχή που έγιναν αυτά, όταν μηνύεις –γιατί αυτό είναι το γραφικό και το αστείο- τον άνθρωπο που στήριξες μέχρι τελευταία στιγμή –λυκοφιλίες είναι αυτά. Αυτό είναι που «τρώει» σήμερα σιγά-σιγά την κα Μενδώνη. Την «τρώει» η αδιαφορία της για το αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν όλοι οι συνάδελφοί μου καλλιτέχνες και όλοι οι τεχνικοί», επισήμανε Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής του ΜέΡΑ25, στο Ράδιο ΜέΡΑ.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 εικάζει ότι εκτός από την καρέκλα της κας Μενδώνη «τρέμει και η καρέκλα του πρωθυπουργού. Το κίνημα έχει μεγαλώσει. Πλέον γίνονται καταγγελίες, επώνυμα και ενυπόγραφα. Εμφανές ότι υπήρχε προσωπική στήριξη και από τον πρωθυπουργό, που μεταφέρθηκε με μαχητικό ελικόπτερο στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει την παράσταση του «εκλεκτού» του. Στο τέλος θα κληθεί να απαντήσει στο γιατί την κράτησε στη θέση της τόσο καιρό».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη:

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα