Άδεια ειδικού σκοπού: Διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας
Τι ισχύει για τους γονείς παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή έχουν σοβαρή αναπηρία - Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας για την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε ειδικές περιπτώσεις

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε ειδικές περιπτώσεις εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ, Α' 55, ως ισχύει, (κύρωση με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020), με την εγκύκλιο 6978/174/15-02-2021 διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Α. Γονείς παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή έχουν σοβαρή αναπηρία

Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς παιδιών τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον κορονοϊό covid-19 ή έχουν σοβαρή αναπηρία άνω του 70% με απόφαση ΚΕΠΑ και εκ του λόγου αυτού δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά παρακολουθούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το τρέχον σχολικό έτος διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις και οι εγκύκλιοι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού τυγχάνουν εφαρμογής και στην δική τους περίπτωση, ανεξαρτήτως του κλάδου απασχόλησής τους.

Β. Περί χορήγησης της άδειας έπειτα από έκδοση αιτιολογημένης απόφασης

Τα ανωτέρω τυγχάνουν εφαρμογής και στις περιπτώσεις που προβλέπεται ότι η χορήγηση της άδειας γίνεται έπειτα από έκδοση αιτιολογημένης απόφασης του αρμόδιου οργάνου διοίκησης ή νόμιμης εκπροσώπησης του φορέα στον οποίο εργάζονται οι γονείς, ενώ κατά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών της προηγούμενης παραγράφου και η άδεια θα πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, κατά την προαναφερόμενη διαδικασία θα πρέπει επίσης να δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις των μονογονέων και ιδιαιτέρως των δικαιούχων της άδειας των μονογονεϊκών οικογενειών του άρθρου 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002-2003, χήρων και άγαμων γονέων που έχουν την επιμέλεια του παιδιού.

Σημειώνεται τέλος ότι η θέσπιση της ανωτέρω διαδικασίας για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε δραστηριότητες και τομείς της οικονομίας που έχουν ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί, λόγω του φαινομένου του COVID -19, δεν θα πρέπει να εμποδίζει την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών αυτών των οικογενειών και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει οι ανωτέρω εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του δικαιώματος αυτού να καταφεύγουν σε άδεια άνευ αποδοχών η οποία ούτως ή άλλως στερεί την επιχείρηση από ανθρώπινους πόρους, με δυσμενείς για τους ίδιους τους εργαζόμενους συνθήκες.

Ως ακολούθως, η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών ως εναλλακτική της χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού, εφόσον ο εργαζόμενος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω άδειας, δεν συνάδει με τον σκοπό της θέσπισης της ως άνω διαδικασίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021