golearn-engl_970-250
κατάθλιψη και κορονοϊός, παιδιά με κατάθλιψη
Η πανδημία επιδρά διαφορετικά σε κάθε παιδί.

Εδώ και ένα χρόνο, σχεδόν, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη η πανδημία έχει αλλάξει όλες μας τις συνήθειες και έχει προκαλέσει και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο, έχουν νοσήσει, έχουν κλειστεί στα σπίτια τους.

Η νοσηρή αυτή ατμόσφαιρα, η αγωνία, ο φόβος δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα και τα παιδιά, τους μαθητές.

Η πανδημία προκάλεσε υγειονομική κρίση, προκάλεσε κρίση στην ψυχική υγεία των μαθητών οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μένουν στο σπίτι, γεμάτοι ανησυχία, να κυκλοφορούν υποχρεωτικά με μάσκα όταν βρίσκονται έξω.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι μαθητές μένουν κλεισμένοι στο σπίτι πολλές ώρες της ημέρας καθηλωμένοι μπροστά σε μία οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, νιώθοντας την έλλειψη των φίλων και των δασκάλων τους.

Υποχρεούνται να δώσουν εξετάσεις με τηλεκπαίδευση, μόνοι τους μπροστά σε μία οθόνη και πολλά παιδιά έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα στις εξετάσεις τους, άλλα παθαίνουν κατάθλιψη.

Με αυτές τις συνθήκες πολλά παιδιά καλούνται να επιβιώσουν σε οικογένειες που μαστίζονται από την ανεργία.

πανδημία και μαθητές, η πανδημία προκαλεί κατάθλιψη στους μαθητές

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν νιώσει την ένταση, το άγχος και τον φόβο επειδή κάποιος δικός τους νόσησε, νοσηλεύτηκε ή και απεβίωσε λόγω του κορονοϊού. Μαθητές είτε φροντίζουν αρρώστους, είτε αγωνιούν να γυρίσουν οι δικοί τους από το νοσοκομείο είτε θρηνούν δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν από την COVID-19, η οποία μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 411.000 Αμερικανούς.

Τα ψυχικά προβλήματα είναι σήμερα ο πρωτεύων λόγος που όλο και περισσότερα παιδιά επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπως καταγράφεται από έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον CDC, την περίοδο της πανδημίας, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, κατέληξαν στα νοσοκομεία λόγω ψυχικών διαταραχών 31% περισσότερα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών και 24% περισσότερα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν με το καλό θα έρθει το τέλος της πανδημίας δεν θα εξαφανιστούν και τα προβλήματα που εμφανίζονται στους μαθητές ως διά μαγείας. Και να βγουν τα παιδιά έξω χωρίς μάσκες και να λήξει το lockdown όλο αυτό που βίωσαν τα παιδιά θα αφήσει τα ίχνη του. Η Τζένιφερ Ρόθμαν, επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας για τα Ψυχικά Νοσήματα, τονίζει ότι «όλοι οι μαθητές παλεύουν καθημερινά.

Ακόμα και αυτοί που πριν από την πανδημία δεν είχαν κανένα ψυχιατρικό σύμπτωμα, σήμερα έχουν».

Τα πιο ευαίσθητα παιδιά, αυτά που ζουν σε πιο εύθραυστο περιβάλλον θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Τα πιο ευάλωτα παιδιά είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο, καθώς η διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης και η οικονομική δυσπραγία είναι μεγαλύτερη, έχουν ελαττωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υποστήριξης και διαθέτουν λιγότερα ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να «συνδεθούν» με το σχολείο τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εμπειρία της καραντίνας στο σπίτι διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το κάθε παιδί. Πολλά από αυτά δίνουν τη δική τους μάχη: παιδιά που δεν σηκώνονται από το κρεβάτι, που σταματούν να τρώνε, που αυτοτραυματίζονται, που απομονώνονται μακριά από την οικογένεια και τους φίλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Άγριος ξυλοδαρμός διασώστη του ΕΚΑΒ στη Σαλαμίνα: «Κάταγμα κρανίου και ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα»
«Λεπτή η γραμμή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο» λέει ο 42χρονος διασώστης του ΕΚΑΒ που ξυλοκοπήθηκε άγρια στη Σαλαμίνα
Άγριος ξυλοδαρμός διασώστη του ΕΚΑΒ στη Σαλαμίνα: «Κάταγμα κρανίου και ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα»
Power Pass: Τι γίνεται στην περίπτωση αλλαγής κατοικίας - Διευκρινίσεις και οδηγίες
Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πολίτες βρέθηκαν μπροστά σε απρόοπτα προβλήματα κατά την δήλωσή τους στην πλατφόρμα. Η αλλαγή κατοικίας...
Power Pass: Τι γίνεται στην περίπτωση αλλαγής κατοικίας - Διευκρινίσεις και οδηγίες
germanida_eglima
Η Γερμανίδα δασκάλα που είχε ρημάξει το Κολωνάκι, έλιωσε το κεφάλι πωλήτριας με έξι κανάτια
Σαν σήμερα το 1978 διαπράχθηκε ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα στην Αθήνα
Η Γερμανίδα δασκάλα που είχε ρημάξει το Κολωνάκι, έλιωσε το κεφάλι πωλήτριας με έξι κανάτια
Μετρό: Δοκιμαστική λειτουργία του στον Πειραιά - Σύντομα η πλήρης παράδοση του έργου
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να προχωρήσει η δοκιμαστική λειτουργία του μετρό για τις στάσεις του Πειραιά.
Μετρό: Δοκιμαστική λειτουργία του στον Πειραιά - Σύντομα η πλήρης παράδοση του έργου