Οφειλές στην εφορία: Τι πρέπει να πληρωθεί έως αύριο
Εκπνέει η προθεσμία για τις φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται οι οφειλέτες να καταβάλουν στην εφορία έως και αύριο

Αύριο, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους, είναι η τελική προθεσμία για τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς την εφορία.

Πρόκειται για μία σειρά από οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, η δόση Δεκεμβρίου του ΕΝΦΙΑ, οι ρυθμίσεις που «τρέχουν» καθώς και η μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος. 

Αύριο Πέμπτη κλείνει και το παράθυρο της δεύτερης ευκαιρίας που άνοιξε για να επανενταχθούν στις 100 και 120 δόσεις όσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις τους.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις - εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι φορολογούμενοι είναι οι εξής:

  • Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2017: Μέχρι σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφη τροποποιητική φορολογική δήλωση, από εργαζόμενους που τους καταβλήθηκαν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το έτος 2017.
  • Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Σε περίπτωση που με την υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης δεν έχει υπολογιστεί η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου έτους 2019, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να κερδίσουν τη μείωση θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση έως αύριο 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο για εισοδήματα του 2014: Φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου για εισοδήματα που είχαν εισπράξει το 2014 τα οποία δεν είχαν δηλώσει το 2015 ο οποίος υπολογίστηκε κατ’ εκτίμηση έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  • Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.
  • Αναδρομικά: Μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του έτους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Δεύτερη ευκαιρία για τις 100 και 120 δόσεις: Όσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο έχουν περιθώριο έως αύριο 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν αίτηση επανένταξης πληρώνοντας ταυτόχρονα τη δόση του Δεκεμβρίου.
  • Κάτοικοι εξωτερικού: Υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος.
  • Δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν: Μέχρι τέλος του έτους υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων το 2019.
  • Δηλώσεις κορωνοϊού: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου.
  • Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου.
  • ΦΠΑ στα ακίνητα: Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020.
  • ΕΝΦΙΑ: Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020.
  • Φόρος εισοδήματος: Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος.

Τελευταία προθεσμία για επανένταξη στις 120 δόσεις

Σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για τους πληγέντες από την πανδημία, που έχασαν τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων, από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο.

Οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων έχουν, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, μία δεύτερη ευκαιρία να κάνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 νέα ρύθμιση για επανένταξη στην αρχική τους ρύθμιση.

Το σημείο που χρήζει προσοχής για τους φορολογούμενους που θα επανενταχτούν στη ρύθμιση είναι ότι για να ισχύσει η νέα ρύθμιση τους, θα πρέπει να καταβάλουν μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής τη δόση του Δεκεμβρίου, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η απόφαση για τις 100 και 120 δόσεις προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών ως ένα επιπρόσθετο μέτρο στήριξης όσων επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο όσους είχαν κάνει ρύθμιση σε 100 ή  120 δόσεις και χάσανε την προθεσμία πληρωμής κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Νοέμβριο του 2020. Δεν αφορά νέες ρυθμίσεις ένταξης στις 120 δόσεις.

Πώς γίνεται η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση επανένταξής τους:

  • στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης
  • με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις
  • για την υπολειπόμενη οφειλή και
  • για τις δόσεις, που απομένουν  

Tι πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος

Για την επανένταξη στις ρυθμίσεις, πρέπει:

  • Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση 
  • Να καταβάλουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, τη δόση Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η καταβολή της δόσης Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει σε πίστωση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο), αποκλειστικά με έναν από τους δύο πιο κάτω τρόπους:

  • μέσω web-banking, ή
  • σε υποκατάστημα στην τράπεζά σας, μόνο αν δεν είναι δυνατή η καταβολή μέσω web-banking

Με πληροφορίες από ert.gr.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο
Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο: «Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου»
Άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο κτίριο - «Μάλλον κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου, αυτή η συμπεριφορά είναι...
Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο: «Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου»