Lockdown: Ποια μαγαζιά ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου
Lockdown: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την παράταση του lockdown και τη λειτουργία των καταστημάτων ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

Μέχρι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα του lockdown για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ μίλησε και για το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων.

Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα

Νωρίτερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets, εν μέσω lockdown.

Όπως είπε και ο Στέλιος Πέτσας, κατ ‘ εξαίρεση από Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετς.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Κορονοϊός: Τα εμβόλια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι αυτά τα Χριστούγεννα  θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη μέσω των εμβολίων. 

Στη συνέχεια, τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και  δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. 

Δημιουργούνται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα προκειμένου ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή των εμβολίων. 

Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.

«Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια - τον ίδιο μήνα - μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανησυχούν οι ειδικοί

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα επισημαίνουν οι ειδικοί, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων.

Οι ειδικοί απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων στις γιορτές.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δυο-τρεις μέρες και προς το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις επ’αυτού. «Αρκετά δύσκολα είναι τα πράγματα για να κάνουμε ελεύθερα Χριστούγεννα», δήλωσε στο Mega.

Γενικά υπάρχει μια ελάττωση ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, συμπληρώνοντας ωστόσο αυτή η ελάττωση κατά την εκτίμησή του δεν είναι επαρκής, με την έννοια ότι τα κρούσματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πολλά. «Είτε είναι 1.500 είτε είναι 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας μια εξήγηση γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα είπε ότι «αίσθηση μου είναι ότι ξεκινήσαμε από ψηλά», εξηγώντας ότι μετά το καλοκαίρι υπήρχαν πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, συνεπώς «η βάση από την οποία ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ήταν αρκετά ψηλή». Για αυτό «υπάρχει αντίσταση στο να κατεβούν οι αριθμοί των κρουσμάτων γρήγορα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων».

«Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια» είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας