lockdown
Κορονοϊός: Κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφατικά μηνύματα προς τους πολίτες, ενώ η χώρα ξαναμπαίνει σε καραντίνα

«Ειδικό σχέδιο Νοεμβρίου» ήταν και... πάει, η δέσμη στοχευμένων παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 31 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη διαίρεση της χώρας σε δύο ζώνες κινδύνου, με τις περιοχές στο «κόκκινο» να προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, των γυμναστηρίων και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον πολιτισμό.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε παρουσιαστεί ως «χάρτης εξόδου» μέχρι τον Δεκέμβριο ωστόσο πετάχτηκε «στον κάλαθο των αχρήστων», με την επιβολή νέου lockdown στη χώρα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οι μόνες δραστηριότητες που θα επιτρέπονται θα είναι οι μετακινήσεις από και προς την εργασία, η μεταφορά τέκνων από και προς τα σχολεία, ενώ για τις αγορές θα λειτουργούν μόνο τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, καθώς και καταστήματα εστίασης που λειτουργούν με take away/delivery) τα πρατήρια καυσίμων, τα pet shop.

Όταν ο υπουργός Υγείας «αδειάζει» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Επικρατείας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αμηχανίας που βρέθηκε το κυβερνητικό επιτελείο, είναι η διάψευση, επί της ουσίας, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τετάρτης, ο Στ. Πέτσας με παρέμβασή του στο Open διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν την Αττική, μετά τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να μπαίνει σε lockdown, λέγοντας ότι «στην Αττική βλέπουμε, επίσης, μία αύξηση κρουσμάτων, η οποία όμως δεν είναι εκθετική όπως στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Δεν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική».

Διάψευση που κράτησε... λίγες ώρες, καθώς ο υπουργός Υγείας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ουσιαστικά προανήγγειλε την επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης υπέστη επίσης... άδειασμα, καθώς δήλωσε στο κανάλι της Βουλής πως «μια απόφαση καθολικής απαγόρευσης θα ήταν «εξαιρετικά άστοχη για πολλούς λόγους».

Συγκεκριμένα όπως είπε: «θα οδηγούσε σε μαρασμό της οικονομίας», υπάρχουν ακόμη «σοβαρότατες δευτερογενείς συνέπειες που δεν μπορούμε άμεσα να τις μετρήσουμε», όπως οι ψυχολογικές που σχετίζονται με τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών και τον εγκλεισμό στα σπίτια, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. 

Οι «ψεκασμένοι», οι «προβληματισμένοι» και οι αντιφάσεις

Σε σημείο της σημερινής του ομιλίας, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ξανά στους «ψεκασμένους», που αρνούνται την ύπαρξη του κορονοϊού και υιοθετούν ακραίες θεωρίες συνομωσίας, ωστόσο παραδέχθηκε πως υπάρχουν «πολίτες που προβληματίζονται», ενώ εισαγωγικά έκανε λόγο για «εύλογη στεναχώρια και ερωτήματα» που δημιουργούν τα νέα μέτρα.

Προβληματισμός, ωστόσο, που δημιουργείται από από τα «ήξεις αφήξεις» κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και τη γενική αίσθηση πως η λήψη αποφάσεων  και ο σχεδιασμός δεν προηγείται, αλλά έπεται των αρνητικών εξελίξεων. Και εντείνεται  από κρίσιμα ερωτήματα, σχετικά με την έλλειψη καίριων παρεμβάσεων στα ΜΜΜ στη συγκρότηση ολιγομελών τάξεων, στην ενίσχυση των συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων και επιτήρησης της πανδημίας, ειδικά ως προς την έκθεση ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Και που δεν πρόκειται να «καταπραΰνει» η (ομολογουμένως συμπαθής, υψηλού κύρους και ευρείας κοινωνικής αποδοχής) επιστράτευση του Σ. Τσίοδρα. Είτε στη «συναισθηματική» εκδοχή του, είτε στην «αυστηρώς επιστημονική», με την οποία τον πρωτογνωρίσαμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα