Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αλλάζουν το σκηνικό σήμερα – Έως 38°C ο υδράργυρος - Τι αναμένουμε σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Κοινωνία 0

Η. Μόσιαλος: Το 70% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Τα μέτρα και οι περιορισμοί θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις»

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η ανοσία έναντι του κορονΟϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής της Υγείας, στο LSE, Ηλία Μόσιαλο.

«Στη μειοψηφία του πλανήτη η ανοσία στον κορονΟϊό βρίσκεται στο 10%-15%. Στην Ελλάδα η ανοσία είναι σίγουρα κοντά στο 1%», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Για να έχουμε την ανοσία της αγέλης θα χρειαστεί να φτάσουμε σε ένα 50-60% για να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας».

Σχετικά με τις προσπάθειες παραγωγής εμβολίου, διευκρίνισε μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6», ότι «αν (το εμβόλιο) ήταν 100% αποτελεσματικό και το έκανε το 50% του πληθυσμού και έχουμε ένα 10% που είχε ήδη ανοσία θα ήμασταν εντάξει αλλά αποκλείεται η πρώτη γενιά των εμβολίων να είναι 100% αποτελεσματικά. Για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης είναι 40-60% αποτελεσματικό. Στο καλό σενάριο που είναι 70% αποτελεσματικά και το έκανε το 30% των πολιτών τα ποσοστά θα είναι πολύ μικρά».

Πρέπει να κάνει το εμβόλιο πάνω από το 70% του πληθυσμού

«Στόχος είναι να το κάνει το 70% του πληθυσμού και μετά να προστεθεί το 10% που ήδη έχει ανοσία για να γίνει μεγάλη ανάσχεση. Στην Ελλάδα, όμως, πρέπει να το κάνει το εμβόλιο πολύ περισσότερος κόσμος» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εκτίμησε σε 4-6 εβδομάδες το χρονικό διάστημα της έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Επειδή, όμως, όπως είπε «οι πρώτες ποσότητες θα πάνε κατά βάση για το ιατρικό προσωπικό δεν θα περίμενε κανείς μεγάλη ανάσχεση από τον Δεκέμβριο αν πάρουν έγκριση τον Νοέμβριο. Η εκτίμηση μου είναι ότι από τον Μάρτιο θα είναι διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες τα εμβόλια ώστε να υπάρξει σοβαρή ανάσχεση».

Ο κ. Μόσιαλος είπε, επίσης, ότι «δεν θα ήθελα να δω περισσότερα μέτρα και περιορισμούς γιατί έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και άρα στην υγεία με αύξηση της ανεργίας και λιγότερους πόρους για το σύστημα υγείας».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Μπράβο Αθερίδη σε Χρυσοχοΐδη για Marfin: «Κατουρήθηκα στα γέλια με το ελληνικό FBI – Σήμερα τα παίρνω όλα πίσω»

Τα σχολεία που προσφέρουν επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία