Thumbnail
Με δεδομένη τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία, αρκετοί γονείς, σκεπτόμενοι τη δαπάνη που συνεπάγεται η ενοικίαση και η συντήρηση ενός διαμερίσματος δεν φαίνεται να βιάζονται

Πληθώρα ακινήτων για όλα τα «βαλάντια» διαθέτει η Θεσσαλονίκη για τους νεοεισερχόμενους στα πανεπιστήμια της πόλης, αλλά η κίνηση προς το παρόν καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, παρά και τη μέση πτώση τιμών στα ακίνητα κατά 15% το τελευταίο εξάμηνο. Με τον τρόπο αυτό «σκιαγράφησε» την αγορά στην ενοικίαση ακινήτων, μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ανάρπαστα έχουν ήδη γίνει τα στούντιο των ιδιωτικών εστιών.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, τις οποίες οι γονείς φαίνεται να προτιμούν, αφού γνωρίζουν εξαρχής τα λειτουργικά έξοδα που θα έχουν», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη σήμερα υπάρχουν περί τα 15 κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και ανακαινίστηκαν και τα οποία διαθέτουν από 15 έως και 40 δωμάτια έκαστο, ενώ εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να είναι έτοιμη ακόμη μια ιδιωτική εστία, δυναμικότητας περί των 100 δωματίων, στην περιοχή της Τούμπας.

Πάντως, με δεδομένη τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία της Covid-19, αρκετοί γονείς, σκεπτόμενοι τη δαπάνη που συνεπάγεται η ενοικίαση και η συντήρηση ενός διαμερίσματος δεν φαίνεται να βιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη. Στόχος τους, όπως εκτίμησε, είναι «να κερδίσουν τα ενοίκια ενός, δύο, ακόμη και τριών μηνών», γι' αυτό και ζήτηση δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ακόμη και τον Νοέμβριο.

Η δε πτώση της βραχυχρόνιας μίσθωσης του Airbnb μπορεί να «έφερε» περισσότερα σπίτια για τους φοιτητές, ωστόσο ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι η πλειονότητα αυτών είναι «απλησίαστα», λόγω της τιμής τους που είναι υψηλή, «αφού έχουν ανακαινιστεί και εξοπλιστεί πλήρως».

Στο πλαίσιο αυτό και επισημαίνοντας ότι το 85% των διαθέσιμων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα «χέρια» των μεσιτών, ο κ. Πασαλίδης έκανε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μείωση τιμών καθώς, όπως είπε, «τα ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στην ανατολική Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι ακριβότερα έναντι αυτών στη δυτική πλευρά».

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά είπε, η τιμή μιας γκαρσονιέρας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 350 έως 650 ευρώ, στην ανατολική πλευρά της πόλης -μεταξύ άλλων Τριανδρία, Άνω και Κάτω Τούμπα, Φάληρο και Μπότσαρη- από 300 μέχρι και 500 ευρώ και στη δυτική (π.χ. Νεάπολη, Συκιές, Ξηροκρήνη και Επτάλοφος) από 220 έως και 400 ευρώ. Διευκρίνισε, δε, ότι οι υψηλότερες τιμές αφορούν σε πλήρως επιπλωμένα ακίνητα και οι χαμηλότερες σε μερικώς ή και καθόλου.

Σε ό,τι αφορά τη συγκατοίκηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ολοένα και φθίνει η τάση αυτή τα τελευταία χρόνια και τείνει να εγκαταλειφθεί εξ ολοκλήρου. «Το φαινόμενο της συγκατοίκησης έχει περιοριστεί κατά 80% σε σχέση με 15 χρόνια πριν», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πλέον συγκατοικούν οι συγγενείς, πρώτου ή το πολύ δεύτερου βαθμού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poster
ΑΠΘ: Ανοιχτή Εβδομάδα δράσεων από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με αφορμή τα 100 χρόνια του Πανεπιστημίου
Εβδομάδα εξωστρέφειας από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων
ΑΠΘ: Ανοιχτή Εβδομάδα δράσεων από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με αφορμή τα 100 χρόνια του Πανεπιστημίου
aeroplano
Αναστάτωση στον αέρα: Έκανε άνω κάτω πλήρωμα και επιβάτες πτήσης για ένα… αναψυκτικό
Κρήτη: Τουρίστας σε πτήση έκανε άνω κάτω πλήρωμα και επιβάτες για ένα… αναψυκτικό
Αναστάτωση στον αέρα: Έκανε άνω κάτω πλήρωμα και επιβάτες πτήσης για ένα… αναψυκτικό
diodia
«Τσουχτερά» πρόστιμα και μπλόκο στα διόδια για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας
Ηλεκτρονικά "μάτια" στα διόδια: Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις - Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για τους παραβάτες που θα εντοπίζονται από την Τροχαία
«Τσουχτερά» πρόστιμα και μπλόκο στα διόδια για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας