kalokairi
Μαθητές γράφουν για το πρώτο μετά καραντίνας καλοκαίρι και τα σχέδια για το μέλλον τους

Οκτώ μαθητές απ’ όλη τη χώρα γράφουν σε ένα ημερολόγιο για το πρώτο μετά καραντίνας καλοκαίρι, τις αλλαγές που σκοπεύουν να κάνουν στη ζωή τους, τις σκέψεις, τα ταξίδια, τη καθημερινότητα και τους στόχους τους, ενώ μοιράζονται μαζί μας μια φωτογραφία απ’ το καλοκαίρι τους.

Διαβάστε όλα όσα έχουν να πουν:

Κάθε παιδί, έχει στο μυαλό του ένα ιδανικό καλοκαίρι. Για έναν έφηβο όμως δεν είναι ότι καλύτερο να το περνάει οικογενειακά. Θέλω, εμπνεόμενη απ’ τη θάλασσα, τον αέρα και το περιβάλλον γύρω μου, να δημιουργήσω μουσική, ποίηση και να φωτογραφίσω. Εξάλλου μέσα από ένα έργο τέχνης μπορείς να δεις χίλια καλοκαίρια. Εκτός απ’ τα παραπάνω, το καλοκαίρι, είναι για να ευχαριστιόμαστε, να ξεκουραζόμαστε και να κάνουμε ένα διάλλειμα απ’ τη καθημερινότητα μας. Εγώ είμαι κάπου στο ενδιάμεσο, κάποιες στιγμές καταφέρνω να ξεκουραστώ, κάποιες άλλες όχι λόγω του ιδιαίτερου φόρτου μου. Φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να αρπάξω την ευκαιρία που μου δόθηκε και να ταξιδέψω στα νησιά του αιγαίου, φορώντας τη μάσκα μου, ελεύθερη να ονειρευτώ, για ένα ακόμα καλοκαίρι πριν τις πανελλήνιες.     

Όλγα Στεφανία Μαραλέτου από την Αθήνα.  

olga

Φωτογραφία απ’ το ταξίδι μου στη Μύλο.
_________________
Το όνειρο του καλοκαιριού για το κάθε σύγχρονο άτομο είναι η ξεκούραση, ο ήλιος, οι διακοπές, το φαγητό και η ηρεμία . Φέτος όμως μην ξεχνάμε ότι ζούμε το πρώτο μετά καραντίνας καλοκαίρι. Με απλά λόγια έχουμε χορτάσει ξεκούραση, ηρεμία και αποζητούμε κάτι πιο βαθύ́, κάτι που θα μας ολοκληρώσει σαν άτομα. Έτσι και εγώ επιζητώ την ουσία του καλοκαιριού. Να βρεθώ με φίλους και γνωστούς. Να παίξω τένις, άθλημα που τόσο πολύ στερήθηκα λόγω του κορωνοιού. Γενικότερα θέλω να ξεφύγω από τα συνηθισμένα, να γνωρίσω κόσμο, να απολαύσω το εξοχικό μου και να παίξω με το κουνελάκι μου τη μπουμπού. 

xristos

Το Κουνέλι μου, η μπουμπού

Χρήστος Τσιάντας, 15 χρονών απ’ το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.__________________________________________________________________________

Ραφαέλα Μπαλάσκα, 18, απ’ τη Κέρκυρα.

Το καλοκαίρι αποτελεί για τους περισσότερους μια πνοή ελευθερίας. Δημιουργεί ένα ξέγνοιαστο συναίσθημα, ένα εύφορο κλίμα, που μυρίζει αλάτι, έρωτα και ήλιο. Φέτος εγώ έχω μεγάλες προσδοκίες για αυτό το καλοκαίρι. Μετά απ’ τη δύσκολη αυτή χρονιά των πανελληνίων, θέλω να περάσω ένα καλοκαίρι μαζί με φίλους, στη θάλασσα και σε όποιο άλλο μέρος του νησιού που ζώ μου δημιουργεί χαρά. Πλέον έχω τον χρόνο να διαβάσω όλα τα βιβλία που με απογοήτευση στοίβαζα στο ράφι έναν χρόνο τώρα, τη διάθεση να δω όλους τους αγαπημένους μου ανθρώπους και να κάνω όνειρα για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μου. Ωραία όλα αυτά, όμως δεν μπορώ να μη βλέπω όσα εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό. Ο ιός που δεν λέει να υποχωρήσει, τα περιστατικά της αστυνομικής βίας που διαρκώς πληθαίνουν και άλλα τόσα, που προοιωνίζουν μάλλον ένα άλλο κλίμα, πολύ διαφορετικό από αυτό που ονειρεύομαι. Δεν πρέπει όμως να χάνω τις ελπίδες μου. Ούτε εγώ, ούτε κάνεις. Μέσα σε όλα, μες την δυσωδία των καιρών ,καλό θα ήταν να εστιάζουμε στα όμορφα. Το καλοκαίρι λοιπόν. Τόσο όμορφο και τόσο αληθινό.

rafaela

Απ’ την όμορφη Κέρκυρα όπου ζω.
________________________________________________________________________

Οι πανελλήνιες τέλειωσαν και επιτέλους ήρθε το καλοκαίρι! Κάποιοι γιορτάζουν για την εισαγωγή τους στην σχολή που θέλανε, κάποιοι κλαίνε γιατί δεν πέρασαν, ενώ εγώ χαίρομαι καθώς έκανα το καλύτερο δυνατό που μπορούσα. Πολλοί σκέφτονται την φοιτητική ζωή, άλλοι σχεδιάζουν να ξαναδώσουν, αλλά όλοι έχουμε ένα κοινό: τις καλοκαιρινές διακοπές που όλοι έχουμε τόσο ανάγκη. 
 
 Φυσικά διακοπές δεν είναι μόνο το ταξίδι σε κάποιο νησί. Το να κοιμάσαι και να ξυπνάς ό,τι ώρα θες εσύ είναι διακοπές! Το να πηγαίνεις θάλασσα με τους φίλους σου είναι διακοπές! Το να μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου είναι διακοπές. Αυτή είναι η κατάλληλη εποχή να κάνουμε ότι δεν μπορούσαμε στις πανελλήνιες. Έτσι και εγώ κοιμάμαι στις 4 το πρωί, βγαίνω καθημερινά βόλτες, ξεκίνησα πυγμαχία (box), διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία και ευχαριστιέμαι την κάθε στιγμή με τους φίλους μου. Επιτέλους ήρθε η ώρα για ξεκούραση...

konstantinos

πηγή:Muay thai Wikipedia.
Το άθλημα που ξεκίνησα, το box!

Κωνσταντίνος Γιαντσελίδης, 18, απ’ το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
________________________

Μια πολύ περίεργη χρονιά ήρθε στο τέλος της. Μια χρονιά που σίγουρα δεν θα ξεχάσω, καθώς ήταν η τελευταία χρονιά στο σχολείο. Όλες οι στιγμές, καλές και κακές ήταν έντονες. Κάθε καλοκαίρι για μένα σηματοδοτεί το τέλος της χρονιάς και είναι μια περίοδος που πρέπει να κάνω τον απολογισμό των γεγονότων, να περάσω καλά ώστε να γεμίσουν οι μπαταρίες μου και να βάλω στόχους για την επόμενη περίοδο.

Αυτό το καλοκαίρι θα ήθελα να αφιερωθώ στη μουσική, μέσω της εξάσκησης και μέσω των ακουστικών μου, για να έρθω σε επαφή με το έργο μεγάλων μουσουργών και να εκφραστώ ξανά με πληρότητα. Θα ήθελα να χαρώ τα αγαπημένα μου άτομα κάνοντας νυχτερινούς περιπάτους δίπλα στο ποτάμι της πόλης. Ακόμη θέλω να ανοίξω τους ορίζοντες μου και να ταξιδέψω σε σελίδες βιβλίων.

Τέλος θέλω να γνωρίσω καινούργιο κόσμο και να νιώσω τη θάλασσα! Θέλω να ονειρευτώ και να γευτώ καινούργιες γεύσεις!

thanos

Οι παρτιτούρες και το πιάνο μου που πολύ αγαπάω.

Φουφούλας Θάνος 18, απ’ τη Λιβαδειά.
______________
Το καλοκαίρι νομίζω ότι είναι συνώνυμο της ανάπαυλας και των ονείρων. Είναι το διάστημα που άπαντες βρίσκουν το χρυσό κλειδί της αυτοπραγμάτωσης, πόσο μάλλον οι έφηβοι που το πρόγραμμα τους είναι πιο ανάλαφρο, ειδικά μετά από μια περίοδο κοινωνικής απομόνωσης όπως αυτή της καραντίνας. 

Τότε που όλοι μας θέλαμε να βγούμε επιτέλους έξω, για να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα απ’ το σχολείο που τόσο ξαφνικά ξεκόψαμε μαζί τους πριν 4 μήνες. Τα  πράγματα άλλαξαν, γυρίσαμε στη κανονικότητα και ακόμα περιμένουμε μια αγκαλιά απ’ αυτά. 

Tότε που έκανα όνειρα για τη στιγμή που θα είμαστε ξανά όλοι μαζί, πιο ενωμένοι από ποτέ. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να μου δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό.

Αυτό το καλοκαίρι κατάλαβα, πως η μοναχικότητα μπορεί να γίνει ένα όπλο που θα μας βοηθήσει να είμαστε ο εαυτός μας. Έθεσα ως στόχο να πάψω να επιζητώ την αναγνώριση και αποδοχή όλων, τη παρέα χωρίς ουσία. Να έχω ανθρώπους δίπλα μου χωρίς πραγματικά να το απολαμβάνω, μόνο και μόνο για να σκοτώσω τη μεγαλύτερη μου φοβία, την μοναξιά. 

Άρχισα να διαβάζω κείμενα, άρθρα, να ακούω μουσική, να περπατάω μόνος μου στους δρόμους της πόλης και να γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου, το Γιώργο που τόσα χρόνια είχα παρατήσει. 

Άρχισα να απολαμβάνω την παρέα με τον εαυτό μου και να επιδιώκω την ανεξαρτησία μου, χωρίς να περιμένω τον πρίγκηπα/πριγκίπισσα με το άσπρο άλογο, να ζω κάθε δευτερόλεπτο χαρούμενος για ό,τι έχω, σκοτώνοντας την εφηβική αναίτια «κατάθλιψη». 

Με τους παραπάνω τρόπους, βρίσκω σιγά σιγά το «όπλο» για να προετοιμαστώ κατάλληλα για τις πανελλήνιες. Μπορεί λόγω οικονομικών και άλλων αλλαγών που προκλήθηκαν από την πανδημία, να μην κατάφερα ακόμα να πάω διακοπές εκεί που θέλω, όμως βρίσκω το καλοκαίρι που είναι κρυμμένο σε κάθε γωνιά της πόλης μου. 

Γιώργος Τριανταφύλλου 18 ετών στην Κοζάνη.

giorgos

Φωτογραφία, από ένα μαγαζί σε στενό της πόλης μου Κοζάνης, σε νησιώτικο στυλ.
______________________________________________________________

Ο καθένας, έχει διάφορα όνειρα και προσδοκίες για κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, κάποια από αυτά, ίσως να μην καταφέρουν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας του Covid-19, που έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο.

Έχω επιτέλους τη δυνατότητα να βλέπω συχνότερα φίλους και φίλες που δεν είχαμε τόσες επαφές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όσον αφορά τον κορονοϊό, δε βλέπω κάποια ιδιαίτερη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια. Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά είναι, ότι φέτος πολύ πιθανόν, να μην καταφέρω να δω αγαπημένα μου πρόσωπα που διαμένουν στο εξωτερικό. Όλα τα υπόλοιπα σχέδια που είχα κάνει, ελπίζω να πραγματοποιηθούν. 

Όπως όλοι, έτσι κι εγώ, θέλω να κάνω πολλά πράγματα για να περάσω ευχάριστα το καλοκαίρι. Αρχικά, θα ήθελα να κάνω κάποιο ταξίδι. Είμαι λάτρης των ταξιδιών και συγκεκριμένα, θα ήθελα να επισκεφθώ κάποιο νησί της Ελλάδας. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσω το καλοκαίρι μου, αλλά και για να ξεφύγω από την καθημερινότητα. Κάποιος άλλος στόχος που έχω, είναι να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου. Συγκεκριμένα, θέλω να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν, όπως είναι το διάβασμα βιβλίων, η γυμναστική και κυρίως να παίζω μουσική. Τέλος, ευελπιστώ αυτό το καλοκαίρι να μείνει σε όλους αξέχαστο και να είναι γεμάτο με ευχάριστες στιγμές. 

faii

Φωτογραφία απ τις διακοπές μου.

Φαίη Ταραντζοπούλου, 16 από Φλώρινα.


Το καλοκαίρι είναι μια εποχή διαφορετική. Ο καθένας έχει τις δικές του προσδοκίες και τις δικές του επιθυμίες. Πχ το καλοκαίρι σημαίνει βελτίωση για αθλητές. Γενικότερα όμως είναι περίοδος ξεκούρασης και απόλαυσης. Σίγουρα όλοι οι έφηβοι ονειρεύονται διακοπές με φίλους, παραλία, αλκοόλ, φωτιά, μπάρμπεκιου, σκέψεις για το μέλλον... Ωστόσο οι ανεκπλήρωτοι έρωτες κυριαρχούν στις καρδιές των εφήβων το καλοκαίρι διότι είναι μια δημιουργική  περίοδος πραγματοποίησης των απωθημένων. Είναι ευκαιρία να ανακαλύψουμε καινούρια μέρη, να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους και νέες νοοτροπίες. Προσωπικά, το καλοκαίρι μου δεν έχει επηρεαστεί από τα μέτρα κατά του κορονοϊού σε επίπεδο διακοπών. Ωστόσο υπήρξαν μερικές επιπτώσεις όσον αφορά τα μπασκετική μου δραστηριότητα μετά την καραντίνα έως και τώρα.

Ανδρέας Κηπουρίδης, 16 Κοζάνη.

andreas

Φωτογραφία απ’ το ταξίδι μου πέρσι στη Μύκονο όπου θα πάω και φέτος

Τα προηγούμενα χρόνια, την εποχή του καλοκαιριού την είχα στο μυαλό μου ζωγραφισμένη με τα ζωντανά "χρώματα" της συνάντησης. Γέλια, φιλιά, αγκαλιές, συζήτησεις, και προπαντός ατελείωτα βραδιά με αγαπημένα πρόσωπα. Όλη την χρονιά προσδοκούσα να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους μου, και ιδιαίτερα έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που δυστυχώς δεν είναι εδώ μαζί μας πια. Ίσως απογοητεύσω λίγο, διότι δεν θα αναφερθώ στις καλοκαιρινές μου προσδοκίες για την επόμενη περίοδο, αλλά σε αυτές της υπόλοιπης χρονιάς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτό καλοκαίρι. Γίνομαι λίγο γκρινιάρης πάνω σε αυτό το θέμα, σε σημείο που δυσαρεστώ τα αγαπημένα μου πρόσωπα, που είναι δίπλα μου αυτήν την περίοδο. Το θέμα είναι ότι δεν θα υπάρξουν καλοκαίρια που να μπορώ να ξανά δω τα χρώματα της συνάντησης για αυτό το πρόσωπο. Η απώλεια του θα με πονάει και θα παραμένει πάντα εκει. Ίσως μια προσδοκία που μόλις προέκυψε, για τα επερχόμενα καλοκαίρια, είναι να μετριάσω λίγο αυτόν τον πόνο κρατώντας και εστιάζοντας στις στιγμές που περάσαμε τα προηγουμενα καλοκαίρια. Τι είναι λοιπόν το καλοκαίρι χωρίς την παρουσία των αγαπημένων μας προσώπων; 

giorgos p

Γιώργος Παρίσσης 17, απ τη Κοζάνη.

Την επιμέλεια του κειμένου ανέλαβε ο Γιώργος Τριανταφύλλου, υπεύθυνος της ομάδας ελεύθερης έκφρασης μαθητών change the world gr.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφρικανικη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η παρουσία της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ