εκπα3
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ καλεί, επίσης, την παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα να αναδείξει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη διχαστική πολιτική απόφαση τόσο στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών όσο και στη γενικότερη προσπάθεια διαπολιτισμικής κατανόησης.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, ενός μοναδικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί.  

Από το 1934 ο Ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργεί ως Μουσείο, μετά από σχετικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα σε αυτό το Μνημείο, ως Μουσείο πλέον, να αποτελέσει πόλο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ενώνει πολιτισμούς, μακριά από πολιτικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς που «εργαλειοποιούν» Μνημεία και καταπατούν Διεθνείς Συμβάσεις και κάθε έννοια Δικαίου. Το 1985 ο Ναός της Αγίας Σοφίας εντάσσεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως Μουσείο.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη μακρά πορεία του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και έχοντας πρόσφατα ιδρύσει το Κέντρο Αριστείας Αξιοποίησης της Ορθόδοξης Κληρονομιάς και του Διαθρησκειακού Διαλόγου, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Φορείς, τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς για τα Μνημεία Πολιτισμού, να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και ο χαρακτήρας του Μνημείου του Ναού της Αγίας Σοφίας και όλων όσων αυτό εκπροσωπεί στη σύγχρονη πολυπολιτισμική διεθνή πραγματικότητα.

Καλεί, επίσης, την παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα να αναδείξει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη διχαστική πολιτική απόφαση τόσο στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών όσο και στη γενικότερη προσπάθεια διαπολιτισμικής κατανόησης.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα θέσει το ζήτημα αυτό σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει:

·       UNIMED (Mediterranean Universities Union)

·       UNICA (Network from the Capitals of Europe)

·       BSEMAN (Black Sea and Eastern Mediterranean Academic Network)

·       IAU (International Association of Universities)

·       EUA (European University Association)

·       ΕΑΙΕ (European Association for International Education)

·       UNEECC (University Network of the European Capitals of Culture)

·       IIE (Institute of International Education)

·       BUA (Balkan Universities Association)

·       SUN (Silk-road Universities Network)

·       CIVIS - «Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης» (στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης για τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια»).

Η προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι χρέος όλων μας και προς τούτο πρέπει να υπάρξει ένα παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του Μνημείου της Αγίας Σοφίας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...