Thumbnail
Οι άξονες του προγράμματος και τρία παραδείγματα μείωσης μισθών

Μείωση των μισθών κατά 20% φέρνει το σχέδιο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση. 

Το πρόγραμμα επιβάλλει ουσιαστικά «ψαλίδι» στους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ενώ δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να θέσει εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας και να τους καταβάλει το 50% των αμοιβών. Από το υπόλοιπο 50% το κράτος θα καταβάλει στον εργαζόμενο το 60% του συνολικού ποσού, με τις τελικές αποδοχές να είναι μειωμένες κατά 20%.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» παραδέχθηκε τη μείωση στους μισθούς: «Η οροφή της απώλειας είναι 16% (…). Η διάρκεια του προγράμματος αυτού προσδιορίζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020», ανέφερε συγκεκριμένα. 

«Το όφελος για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ φτάνει το 33% αναφορικά με το μισθολογικό κόστος», επεσήμανε παράλληλα χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. 

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Το πρόγραμμα θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή του κάτι που ήδη απαιτούν μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις. 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα θα στηρίζεται σε πέντε άξονες:

  • Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  • Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου που θα χάνει για τις ώρες που δεν εργάζεται.
  • Όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
  • Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Παραδείγματα

Εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ και ωράριο μειωμένο κατά 50%: Θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπολοίπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ, ώστε α φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.

Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 40% ωραρίου εργασίας: Με τη μείωση του ωραρίου εργασίας ο μισθός του υπαλλήλου μειώνεται στα 480 ευρώ από 800 ευρώ. Το 60% των απωλειών που θα έχει ο εργαζόμενος θα καλυφθεί με επιδότηση από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα τον καλύψει για άλλα 288 ευρώ και ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα λαμβάνει το μήνα 768 ευρώ.

Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 50% ωραρίου εργασίας: Με τη μείωση του ωραρίου ο μισθός του εργαζόμενου μειώνεται στα 500 ευρώ. Το 60% των υπολοίπων 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος λόγω του μειωμένου ωραρίου θα καλυφθεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει στον εργαζόμενο 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλο θα αμείβεται για τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο με 800 ευρώ το μήνα. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 200 ευρώ και θα εργάζεται με μειωμένο κατά 50% ωράριο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λουκετο σε σολειο
Γονείς: Όχι στο κλείσμο του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
Οι γονείς τη  Δευτέρα 22/4/2024, θα παραστούν έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 4.00 μ.μ. ενώ ο Σύλλογος θα οργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας και...
Γονείς: Όχι στο κλείσμο του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
κακοποιηση
Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα
- «Τα παιδιά άρχισαν να μιλάνε» λέει ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου, Γιάννης Κουλάκης
Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα