Η αιθαλομίχλη από τις σόμπες "πνίγει" τα Γιάννενα
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων ζητά τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που έστρεψε τους κατοίκους σε εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν το ακριβό πετρέλαιο

Τις τελευταίες ημέρες, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης-όπως όλα τα τελευταία χρόνια-εμφανίστηκε έντονα στα Γιάννινα. Από τις μετρήσεις που έγιναν στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της πόλης, διαπιστώθηκε υπέρβαση της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, κυρίως την  Τρίτη, όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε το όριο των 100 μg/m3, φθάνοντας τα 105 μg/m3, με αυξημένες τιμές συγκεντρώσεων κυρίως τις βραδινές ώρες.

H αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου. Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης (κοινώς: καπνιάς), από τα οποία παίρνει και το όνομά της, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.

Το φαινόμενο παρουσιάζεται έντονα, όταν η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Η πόλη μας έχοντας αυτό το χαρακτηριστικό, της μόνιμης σχεδόν ομίχλης κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στη δημιουργία του φαινομένου, όταν συντρέχουν διάφοροι παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί εγκαταστάθηκαν την περίοδο της κρίσης, όταν πολλοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, αντικατέστησαν την κεντρική θέρμανση και το ρεύμα και το πετρέλαιο, με καυσόξυλα και άλλα στερεά υποπροϊόντα.

Παρά το πέρασμα (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) της περιοχής μας από την Β στην Α ζώνη [ σε σχέση με το επίδομα πετρελαίου] οι αλλαγές που έκαναν τα νοικοκυριά στον τρόπο θέρμανσης κάτω από την οικονομική πίεση, είναι δύσκολο να αναστραφούν. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται βεβαίως και σε άλλες Ελληνικές πόλεις , ίσως με μικρότερη ένταση, και αποτελεί αναμφίβολα πρόβλημα δημόσιας υγείας, που έχει αναδειχθεί και από τοπικούς επιστημονικούς φορείς.

Λύση φυσικά, δεν είναι τα «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και η απαγόρευση της κυκλοφορίας,  αν και αυτά πρέπει να τηρούνται, αλλά η αποτροπή του φαινομένου.

Για να γίνει αυτό, δεν μπορούμε φυσικά, να απαγορέψουμε τη θέρμανση για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα. Μπορούμε να ζητήσουμε τον εθελοντικό περιορισμό της χρήσης των τζακιών, όταν αυτά είναι διακοσμητικά και μόνο. Αλλά αυτά δεν προσφέρουν ριζική λύση.

Στην εποχή που η κλιματική κρίση δείχνει τις τρομακτικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, χρειάζεται μια πολύ πιο ισχυρή κινητοποίηση του κόσμου γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β και γιατί το πρόβλημα είναι το ΣΥΣΤΗΜΑ όχι το κλίμα.

Θεωρούμε ότι στα Γιάννενα και στις άλλες πόλεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αιθαλομίχλης χρειάζεται να αναληφθούν ΑΜΕΣΑ τολμηρές πρωτοβουλίες, που θα αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια , αλλάζοντας και τον τρόπο θέρμανσης με μια δίκαιη μετάβαση.

Κανείς δεν μπορεί να «γλυτώσει» από την αιθαλομίχλη , αλλά ταυτόχρονα και  χιλιάδες συμπολίτες μας, τα κοινωνικά στρώματα που χτυπήθηκαν από την κρίση χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη στήριξη για να αλλάξουν τρόπο θέρμανσης.

Καλούμε τους συμπολίτες μας, την Τ.Α., τους επιστημονικούς φορείς, τα συνδικάτα σε μια μεγάλης εμβέλειας πρωτοβουλία για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα