Video Documento
Εξοργιστικές εικόνες - Περιέλουσαν με μάνικα γυναίκα ΑμΕΑ στο ΑΤ Ομόνοιας

Ενα συγκλονιστικό ντοκουμέντο βάναυσης και απάνθρωπης συμπεριφοράς αστυνομικών σε βάρος γυναίκας με κινητικά αλλά και ψυχικά προβλήματα δημοσιεύει σήμερα το Documento. 

Αστυνομικοί του ΑΤ Ομόνοιας εμφανίζονται στο βίντεο που, δυστυχώς γι’ αυτούς, έχει τραβηχτεί από την κάμερα του τμήματος να σέρνουν τη γυναίκα στον δρόμο και στη συνέχεια να την καταβρέχουν με μανία με τη μάνικα που βρίσκεται στην είσοδο του τμήματος. Οπως φαίνεται στο ίδιο βίντεο, οι «σερίφηδες» του ΑΤ Ομονοίας όχι μόνο δεν πτοήθηκαν όταν η κατάπτυστη συμπεριφορά τους ενεργοποίησε άμεσα τα ανθρώπινα αντανακλαστικά αυτόπτη μάρτυρα που παρενέβη, αλλά αντιθέτως επιχείρησαν και να τον τιμωρήσουν συλλαμβάνοντάς τον και περνώντας του χειροπέδες παρότι τους επέδειξε τη δικηγορική του ταυτότητα. 

Το απόγευμα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης (νομικός σύμβουλος και του Documento) επισκέφτηκε το ΑΤ Ομόνοιας για επαγγελματικούς λόγους. Κατά την παραμονή του εκεί αντίκρισε στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας μια κυρία η οποία του απηύθυνε τον λόγο. Ο αξιωματικός υπηρεσίας του είπε να μην της μιλάει «διότι η συγκεκριμένη κυρία θα μεταφερθεί στο Δρομοκαΐτειο». Με τη βία και με τη μάνικα... Στο βίντεο η εν λόγω γυναίκα εμφανίζεται λίγο αργότερα να σέρνεται σαν τσουβάλι από δύο αστυνομικούς. Στο 23:20:00 του βίντεο (αναγράφεται άλλη ημερομηνία πιθανώς λόγω κάποιων λανθασμένων ρυθμίσεων) οι αστυνομικοί κρατώντας την από τις μασχάλες τη σέρνουν από την είσοδο του τμήματος προς το σημείο που βρίσκεται απέναντι από το κουβούκλιο του σκοπού. 

ΑΤ Ομόνοιας

23:19:50 Οι αστυνομικοί, φορώντας μάλιστα γάντια, σέρνουν τη γυναίκα έξω από το τμήμα

Είναι μόλις η αρχή της βάναυσης συμπεριφοράς τους προς τη γυναίκα, την οποία είναι προφανές ότι αποστρέφονται καθώς έχουν φροντίσει να φορέσουν γάντια.

 Οπως φαίνεται στο 23:22:51 του βίντεο, ο αστυνομικός φρουρός του τμήματος εμφανίζεται να κρατά στα χέρια του μια πατερίτσα που ανήκει στη γυναίκα. Την αφήνει στον τοίχο απέναντι από τη σκοπιά και ανοίγει τον διακόπτη της παροχής νερού για τη μάνικα που βρίσκεται στο εξωτερικό του ΑΤ Ομόνοιας. 

ΑΤ Ομόνοιας

23:20:34 Ενας από τους δύο ρίχνει νερό με τη μάνικα στην πατερίτσα

Με τη μάνικα στα χέρια αρχίζει να καταβρέχει την πατερίτσα όπως διακρίνεται στο 23:22:17 του βίντεο. Δεν σταματά σε αυτό, καθώς ρίχνει νερό και προς το μέρος όπου λίγο πριν είχε συρθεί η γυναίκα, δίχως να φαίνεται εάν καταβρέχει την ίδια. 

Στο 23:22:36 ο φρουρός με μια κίνηση αποτροπιασμού πετά την πατερίτσα προς την κατεύθυνση στην οποία λίγο πριν έχει συρθεί η γυναίκα από τους αστυνομικούς, ενώ συνεχίζει να ρίχνει νερό. Δευτερόλεπτα μετά η γυναίκα εμφανίζεται στο βίντεο. 

ΑΤ Ομόνοιας

O αστυνομικός στρέφει τη μάνικα προς το μέρος της και αρχίζει να την καταβρέχει

Στο 23:23:12 ο αστυνομικός καταβρέχει διαρκώς τη γυναίκα η οποία περπατά προς την άλλη πλευρά της εισόδου του ΑΤ μπροστά από το κουβούκλιο της σκοπιάς. Με τη μάνικα στα χέρια τη σημαδεύει στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο και η στάση του δείχνει ότι το… ευχαριστιέται. Η μάνικα που κρατάει το όργανο της… τάξης ακολουθεί τη διαδρομή της δύσμοιρης γυναίκας και συνεχίζει να της ρίχνει νερό με μανία. Η γυναίκα εξαφανίζεται από το πλάνο, αλλά ο αστυνομικός εξακολουθεί να ρίχνει νερό προς τη μεριά της. Στο σημείο εμφανίζεται και δεύτερος αστυνομικός ο οποίος τον βοηθά. 

Η κατάβρεξη συνεχίζεται μέχρι το 23:24:50 του βίντεο. 

Το απάνθρωπο έργο διαρκεί 2 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. 

Οσα είδε ο δικηγόρος 

Στο σημείο εμφανίζεται έπειτα από λίγο ο Γ. Απατσίδης. Οπως έχει καταθέσει, καθώς κατευθυνόταν προς το τμήμα είδε την κυρία με την ψυχική πάθηση «να σπρώχνεται πολύ βίαια από έναν γεροδεμένο αστυνομικό με μουστάκι, σαν να είναι σκουπίδι, εν είδει τσουβαλιάσματος, ο οποίος την εξύβριζε και της μιλούσε απαξιωτικά». Ο δικηγόρος πλησίασε την κοπέλα, της πρόσφερε βοήθεια και «ψυχολογική υποστήριξη». Είπε δε στον αστυνομικό ότι άτομα με ψυχικές παθήσεις μπορεί να υπάρχουν σε κάθε οικογένεια και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο και ότι «δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε». Ο αστυνομικός τότε του ζήτησε την ταυτότητά του με τρόπο «παντελώς αγενή και εξουσιαστικό». 

Πράγματι στο 23:35:16 του βίντεο ο Γ. Απατσίδης φαίνεται στην είσοδο του τμήματος να μιλά στο τηλέφωνο. 

ΑΤ Ομόνοιας

Αστυνομικός με πολιτικά περνά χειροπέδες στον δικηγόρο Γ. Απατσίδη και τον οδηγεί στο εσωτερικό του ΑΤ Ομόνοιας

Ενα λεπτό μετά, στο 23:36:20, εμφανίζεται ακόμη ένας αστυνομικός με πολιτικά και στέκεται δίπλα του. Ο ίδιος δεν υπηρετεί, όπως διαπιστώνεται αργότερα, στο ΑΤ Ομόνοιας αλλά σε άλλη υπηρεσία. Στο 23:38:00 ο δικηγόρος πηγαίνει προς το μέρος του σκοπού που λίγο πριν είχε καταβρέξει την κοπέλα με την ψυχική πάθηση. Ο αστυνομικός με το μουστάκι ζητεί από τον δικηγόρο τα στοιχεία του, όπως διακρίνεται στο 23:38:05. Ο Γ. Απατσίδης δίνει τη δικηγορική του ταυτότητα ενώ συνομιλεί στο τηλέφωνο. Ο φρουρός καταγράφει τα στοιχεία και στο 23:38:32 του βίντεο συνομιλεί με τον γεροδεμένο συνάδελφό του με τα πολιτικά.

ΑΤ Ομόνοιας

Οι αστυνομικοί εμποδίζουν τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Τριάντη να φωτογραφίσει τον δικηγόρο με τις χειροπέδες

 

Παράνομη χειροπέδηση 

Στο σημείο εμφανίζεται ακόμη ένας αστυνομικός, ενώ στο 23:39:40 ο αστυνομικός με τα πολιτικά πλησιάζει τον Γ. Απατσίδη. Δευτερόλεπτα αργότερα, στο 23:39:54, ο δικηγόρος πλησιάζει τον φρουρό. Οι δύο άντρες συνομιλούν. Ακόμη δύο αστυνομικοί πλησιάζουν στο σημείο και περικυκλώνουν τον δικηγόρο, όπως διακρίνεται στο 23:40:01 του βίντεο. Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο Γ. Απατσίδης, «οι αστυνομικοί από κοινού προσέβαλαν την προσωπικότητά μου και μου φέρονταν μα σκαιό τρόπο, απειλώντας με με παράνομη σύλληψη». 

Στο 23:40:15 οι αστυνομικοί αρχίζουν να τον τραβούν με τη βία, ενώ αγνοούν τις καταγγελίες του για τη στάση του συναδέλφου τους απέναντι στην κοπέλα με την ψυχική πάθηση. Οπως έχει καταθέσει ο δικηγόρος στο Εσωτερικών Υποθέσεων, «στο σημείο εκείνο κάλεσα εάν ενθυμούμαι σωστά κάποια αστυνομική υπηρεσία, πιθανόν το 100, όπου τους κατήγγειλα τα συμβάντα και ζήτησα την παρέμβασή τους αφού πλέον ένιωθα έντονο φόβο. Κατά τη διάρκεια της κλήσης ο αστυνομικός με την μπλε μπλούζα προσπάθησε με όση δύναμη διέθετε να μου αφαιρέσει το κινητό μου, πράγμα το οποίο δεν κατάφερε, λέγοντας ότι θα συλληφθώ για απείθεια, διατάραξη και συκοφαντική δυσφήμηση». 

Η βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών συνεχίζεται. Ο αστυνομικός με τα πολιτικά τού περνά χειροπέδες, όπως φαίνεται στο βίντεο μέχρι το 23:40:26, και τον οδηγεί στο εσωτερικό του τμήματος. Αν και ο δικηγόρος έχει δηλώσει την ιδιότητά του και βάσει της νομοθεσίας δεν μπορεί να συλληφθεί, ο αστυνομικός το αγνοεί, σε μια επίδειξη ισχύος και εκφοβισμού. «Η σύλληψή μου με χειροπέδες έγινε με τον πλέον βίαιο και εξευτελιστικό τρόπο χωρίς να έχω διαπράξει κανένα αδίκημα και ενώ αμφότεροι γνώριζαν από την ταυτότητα που παρέδωσα τη δικηγορική μου ιδιότητα» ανέφερε στην κατάθεσή του στο Εσωτερικών Υποθέσεων ο Γ. Απατσίδης και συμπλήρωσε: «Κατά τη διάρκεια των συμβάντων απειλούμουν, εξυβριζόμουν και προσβαλλόταν η προσωπικότητά μου, επικρατούσε όχλος, ψυχολογία της μάζας και αυτοματισμός».

Δήλωση δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη


«Αυτό που απεχθάνομαι περισσότερο από την αστυνομική βία είναι η συγκάλυψή της και η ενοχοποίηση όσων την καταγγέλλουν. Πιστεύω ότι η εισαγγελία ως θύμα παραπληροφόρησης από αστυνομικές πηγές θα είναι πλέον αμείλικτη στην πάταξή της» 

Μαρτυρία Βαγγέλη Τριάντη

«Βγήκε έξω σε απόλυτο σοκ»

Γύρω στις 23.30 κατέφτασα στο ΑΤ Ομονοίας. Στον δεύτερο όροφο αντίκρισα τον δικηγόρο με χειροπέδες έξω από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας. Ηταν σοκαρισμένος. Ενας αστυνομικός επιχείρησε κάποια στιγμή να του βγάλει τις χειροπέδες. Ο δικηγόρος αρνήθηκε καθώς στο μεταξύ είχε ενημερωθεί το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και αναμενόταν κλιμάκιο στο τμήμα προκειμένου να διαπιστώσουν ότι πράγματι ήταν κρατούμενος με χειροπέδες. Τη στιγμή εκείνη ο Γ. Απατσίδης μου ζήτησε να τον φωτογραφίσω προκειμένου να αποδειχτεί ότι τελούσε υπό παράνομη κράτηση. Οι αστυνομικοί το απαγόρευσαν, λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται. Επιχείρησα πάλι, αλλά μου το απαγόρευσαν ξανά. 

Ο δικηγόρος ρώτησε εάν είναι κρατούμενος και έλαβε την απάντηση ότι δεν είναι. Τότε ο Γ. Απατσίδης μπήκε στο ασανσέρ και κατέβηκε στο ισόγειο προκειμένου να τον φωτογραφίσω εκεί, καθώς οι αστυνομικοί ισχυρίζονταν ότι οι φωτογραφίες απαγορεύονται στο εσωτερικό του ΑΤ. Στο μεταξύ είναι παρούσα στο σημείο και η δικηγόρος Μαρία Σπυράκη. Μαζί με τους αστυνομικούς κατεβήκαμε στο ισόγειο. Εκεί βρισκόταν ο σκοπός του τμήματος, αυτός που λίγο πριν είχε καταβρέξει με τη μάνικα τη γυναίκα. Σήκωσα το κινητό μου να τραβήξω φωτογραφία αλλά οι αστυνομικοί για άλλη μια φορά το απαγόρευσαν. Το περιστατικό καταγράφεται ξεκάθαρα στο 00:51:08 του βίντεο. 

Ο δικηγόρος περνά στο απέναντι πεζοδρόμιο. Με τις χειροπέδες στα χέρια ζητεί και πάλι να τον φωτογραφίσω. Σηκώνω το κινητό μου και ο σκοπός του τμήματος, ο οποίος έχει έρθει και αυτός στο σημείο, μου το απαγορεύει και μου αφαιρεί το κινητό. Είναι το 00:51:58 του βίντεο. Το περιστατικό έχει καταγραφεί σε βίντεο και στο κινητό μου τηλέφωνο. Ο αστυνομικός με το κινητό μου στο χέρι κατευθύνεται προς την είσοδο του ΑΤ. Ο Γ. Απατσίδης ζητεί να μου το επιστρέψει. Ο αστυνομικός προσπάθησε να δει εάν είχα τραβήξει κάτι, αλλά το κινητό μου διαθέτει κωδικό πρόσβασης. Τελικά μου το επιστρέφει.  Ανεβαίνουμε στον δεύτερο όροφο του τμήματος έξω από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας αστυνομικός με πολιτικά. Είναι το ίδιο πρόσωπο που προηγουμένως είχε περάσει χειροπέδες στον Γ. Απατσίδη. Λίγο πριν ή λίγο μετά έφτασε στο σημείο και ο σκοπός ο οποίος κατέβρεχε τη γυναίκα με τη μάνικα και μου είχε αφαιρέσει το κινητό. Οι δύο αστυνομικοί πλησιάζουν τον δικηγόρο. 

Ο αστυνομικός με τα πολιτικά αρχίζει να τον τραβά με τη βία προς το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας συνεπικουρούμενος από τον ένστολο συνάδελφό του. Ο Γ. Απατσίδης αντιδρά λεκτικά. Οι αστυνομικοί τον τραβούν και τον βάζουν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας με τον αξιωματικό υπηρεσίας παρόντα. Ο Γ. Απατσίδης αρνούνταν να βγάλει τις χειροπέδες και οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να το κάνουν με το ζόρι. Από το πλάι του γραφείου υπήρχε ένα τζάμι. Πήγα εκεί και παρακολουθούσα το περιστατικό φοβούμενος μήπως τα πράγματα ξεφύγουν. Ο δικηγόρος προσπαθούσε να βγει από το δωμάτιο και οι αστυνομικοί τον κρατούσαν με το ζόρι. Τότε ένας αστυνομικός μου ζήτησε να πάω σε άλλο σημείο, μακριά από το παράθυρο. Από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας ακούγονταν φωνές τύπου «εδώ είναι αστυνομικό τμήμα, κουμάντο κάνω εγώ». Λίγο μετά άνοιξε η πόρτα και οι δύο αστυνομικοί αποχώρησαν. Ο δικηγόρος βγήκε έξω σε απόλυτο σοκ, με τις χειροπέδες στα χέρια. Στη συνέχεια κατέφτασε το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Επειτα από εκατέρωθεν μηνύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών η υπόθεση έχει ήδη λάβει τη δικαστική οδό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές