Διαμεσολάβηση: Όσα πρέπει να ξέρετε για την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία
H υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) είναι μια νέα προδικαστική διαδικασία,

Μάλιστα, περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αφορά σε υποθέσεις αστικής, εμπορικής και κάποιες οικογενειακής φύσεως. Ουσιαστικά, η διαμεσολάβηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 15 Ιανουαρίου του 2020 για τις οικογενειακές και από 15 Μαρτίου του 2020 για τις άλλες υποθέσεις.

Η διαδικασία 

Αρχικά, εμπλεκόμενος της υπόθεσης, συνήθως ο ενάγων, απευθύνονται σε διαμεσολαβητή της επιλογής τους. Στη συνέχεια, ο διαμεσολαβητής επικοινωνεί με το άλλο ή άλλα μέρη της διαφοράς για να επιβεβαιωθεί εγγράφως η συμφωνία όλων ως προς το πρόσωπό του.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η επικοινωνία ή διαφωνήσουν ως προς το πρόσωπο του προτεινόμενου διαμεσολαβητή, τότε το ειδικό Μητρώο που τηρείται ανά Πρωτοδικείο επιλέγει διαμεσολαβητή της περιφέρειας του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για την εκδίκαση της διαφοράς.

Αν και πάλι δεν είναι εφικτός ο διορισμός, τότε αναλαμβάνει η Εφετειακή περιφέρεια να επιλέξει διαμεσολαβητή. Επίσης, αν μέσα σε τρεις μέρες δεν γίνει αποδεκτός ο επιλεγόμενος διαμεσολαβητής, τότε επιλέγεται ο επόμενος κατά σειρά.

Έπειτα, ο ενάγων υποβάλλει αίτημα προσφυγής στη διαδικασία, ηλεκτρονικά ή με άλλο τρόπο, το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία των μερών (το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, την κατοικία και τη διεύθυνση όλων των μερών και των νόμιμων αντιπροσώπων τους), καθώς και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του μέρους που υποβάλλει το αίτημα και αν πρόκειται για νομικά πρόσωπα, την επωνυμία, τη διεύθυνση της έδρας τους, καθώς και τον αριθμό του φορολογικού μητρώου τους, το αντικείμενο της διαφοράς. Τέλος, παίρνει απόδειξη παραλαβής.

Στη συνέχεια, ο διαμεσολαβητής επικοινωνεί με τα μέρη, με συστημένη επιστολή ή ηλεκτρονικά με απόδειξη παραλαβής της γνωστοποίησης, για τον ορισμό ημερομηνίας και τόπου διεξαγωγής της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας της διαμεσολάβησης, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από αυτή. Αν δεν υπάρχει συμφωνία των μερών για τον τόπο και το χρόνο, τότε αποφασίζει γι' αυτά ο διαμεσολαβητής.

Τα έξοδα της γνωστοποίησης προκαταβάλλονται από τον ενάγων και επιδικάζονται ως δικαστικά έξοδα σε περίπτωση δίκης.

Σημειώνεται ότι στην διαδικασία είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρων. Η διαδικασία πρέπει να διεξάγεται εντός των επόμενων 20 ημερών από την επομένη μέρα της αποστολής του αιτήματος προσφυγής στη διαμεσολάβηση αν όλα τα μέρη διαμένουν στην Ελλάδα, ή 30 ημερών εάν κάποιο από τα μέρη διαμένει στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση νομικού προσώπου, ο νόμιμος εκπρόσωπος μπορεί να ορίσει αντιπρόσωπο με εξουσιοδότηση με γνήσιο της υπογραφής του.

Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως με τον δικηγόρο τους. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, επιτρέπεται η διά πληρεξουσίου παράσταση όταν αποδεδειγμένα δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία του μέρους, ιδίως λόγω δυσκολίας μετακίνησης εκ σοβαρής ασθένειας, ή αδυναμίας τηλεδιάσκεψης, ή κατοικίας στο εξωτερικό.

Όταν ολοκληρωθεί η ΥΑΣ, τότε είτε τα μέρη αποφασίζουν να συνεχίσουν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης με τον ίδιο ή άλλο διαμεσολαβητή. Συντάσσεται έγγραφο συμφωνίας υπαγωγής της διαφοράς σε αυτή τη διαδικασία, η οποία και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών. Βέβαι, η διαδικασία μπορεί να παραταθεί με συμφωνία των μερών, χωρίς να υπολογίζεται το διάστημα 1-31 Αυγούστου.

Είτε επιλέγουν η υπόθεση να πάει στα δικαστήρια, οπότε και ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό για την ολοκλήρωση της ΥΑΣ. Το πρακτικό πρέπει να υπογράψουν όλοι οι συμμετέχοντες και πρέπει να περιέχει τον τρόπο γνωστοποίησης στα μέρη και τη συμμετοχής τους ή όχι σε αυτή. Το πρακτικό θα κατατεθεί με τις προτάσεις στο δικαστήριο που δικάζει τη διαφορά επί ποινή απαραδέκτου της συζήτησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας