Thumbnail
Συμμετέχουν στην επιτροπή ακαδημαϊκοί όπως ο Mark Mazower, η Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ, ο Στάθης Καλύβας κ.α - Τους άξονες του έργου παρουσίασε η Γιάννα Αγγελοπούλου

Μια μοναδική ευκαιρία για να συστηθεί ξανά η Ελλάδα στον κόσμο αλλά και για μια άσκηση αυτογνωσίας είναι για τη Γιάννα Αγγελοπούλου η επέτειος των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, όπως τόνισε η ίδια η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην αίθουσα της Γερουσίας, παρουσιάζοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το έργο για τους εορτασμούς της επετείου.

«Ο εορτασμός της επετείου θα έχει τη λαμπρότητα που απαιτεί ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης», διαβεβαίωσε στην αρχή της ομιλίας της η κα Αγγελοπούλου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «καλούμαστε να αποτυπώσουμε την Ελλάδα όπως είναι».

Είναι η Ελλάδα, πρόσθεσε, που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη με το μοναδικό αμάλγαμα πολιτισμών, το Ηράκλειο με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Σουφλί με τα μοναδικά μεταξωτά του, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη με τα έργα στα οποία βασίστηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας, το Νυμφαίο με τις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, τα Γιάννενα με τη μακραίωνη παράδοση αργυροχρυσοχοΐας, τη Χίο με την εφοπλιστική παράδοση, με τους εκατοντάδες αμπελώνες στη Μακεδονία, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Πελοπόννησο. Είναι μια Ελλάδα που παράγει, που καινοτομεί, που διαθέτει ένα αξιοζήλευτο επιστημονικό προσωπικό, που είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόεδρος της επιτροπής μνημόνευσε πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία του νεοελληνικού κράτους ξεκινώντας από τους πρώτους ευεργέτες, όπως ο Ζάππας, ο Βαρβάκης, ο Τοσίτσας, ο Αρσάκης, ο Ιωνίδης, ο Ράλλης και ο Μπενάκης αλλά και πιο σύγχρονους, όπως ο Ωνάσης και ο Νιάρχος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε «σε Ελληνίδες και Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στην επιστήμη, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τα γράμματα», όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Γιώργος Παπανικολάου, η Μαρία Κάλλας, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Τζιμ Λόντος, ο Ιάνης Ξενάκης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

«Όλοι αυτοί και πολλοί ακόμη, είναι κομμάτι της Ελλάδας που θέλουμε να περιγράψουμε. Όπως κομμάτι της είναι τόσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κιάχι Καγιασβίλι όσο και ο Ιμάμ Ζαχαρίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς σύρους μετανάστες και πέρασε φέτος πρώτος στους Ναυπηγούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας την επανάσταση «σημαντική σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας», η Γιάννα Αγγελοπούλου σημείωσε πως δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ιστορικό εκείνο γεγονός μόνο έτσι όπως το μάθαμε στο σχολείο, δηλαδή ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα και μαρτυρική πράξη γενναιότητας και αυτοθυσίας. Αντίθετα, σημείωσε, πρέπει να τονιστεί ο παγκόσμιος αντίκτυπος και η σύνδεσή της με τις κοσμογονικές αλλαγές που συνέβαιναν τότε στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Δεν θα είχε νόημα να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια εάν δεν μιλήσουμε για το πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα στο μέλλον» είπε ακόμη η κυρία Αγγελοπούλου. «Τι θέλουμε να αλλάξουμε; Τι θέλουμε να πετύχουμε;» διερωτήθηκε για να προσθέσει πως σε αυτό το όραμα του μέλλοντος είναι απαραίτητη η αναζήτηση συνεργιών και συνεργασιών.

«Σεβόμενη το όριο των γεγονότων και το μέτρο των πραγμάτων, με την επιβαλλόμενη περίσκεψη και αυτοσυγκράτηση, η επιτροπή θα προχωρήσει στον σχεδιασμό πολύμορφων δράσεων στην Ελλάδα και στον κόσμο, ενώ θα επιδιώξει να συνεργαστεί στενά με ιδρύματα, οργανισμούς και ομάδες πολιτών» ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής, τονίζοντας πως η διαδρομή των μελών της επιτροπής αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Ο στόχος είναι να υλοποιηθεί το εγχείρημα χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι, ενώ η ουσιαστική επιδίωξη είναι να πετύχουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Ελληνίδων και Ελλήνων» διευκρίνισε η κα Αγγελοπούλου επισημαίνοντας την ξεχωριστή θέση που θα έχουν οι νέες γενιές, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη «λυδία λίθο της επιτυχίας» της επιτροπής.

«Δεν είναι ζητούμενο μόνο να κατανοήσουν την πορεία της Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια και να αντιληφθούν την Ελλάδα ως αυτό που είναι, δηλαδή μια σύγχρονη χώρα με τα επιτεύγματα και τις αδυναμίες της, αλλά και να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό. Καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί αυτή τη νέα πατριδογνωσία που θα βρίσκεται μακριά από τη μελαγχολία της διαρκώς διωκόμενης, αδικημένης και κατατρεγμένης Ελλάδας αλλά και από την υπερφίαλη αυταρέσκεια του περιούσιου λαού που αποτελεί το κέντρο του κόσμου» σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής.

«Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό» κατέληξε κλείνοντας, με έναν στίχο του Νικηφόρου Βρεττάκου από το ποίημα «Προσκλητήριο»: «Οι ορίζοντες χτυπούν τις πόρτες μας».

Αναλυτικά τα ονόματα των συμμετεχόντων (αρχείο σε word)

Ακαδημαϊκοί του εξωτερικού Α.1 Beaton Roderick

Ίδρυμα

King's College/ επίτιμος κάτοχος της έδρας Κοραή

Αντικείμενο

Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Λοιπές Ιδιότητες

Διευθυντής στο Center for Hellenic Studies

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Καίμπριτζ αλλά και στην Ελλάδα. Έχει γράψει αρκετά βιβλία για τη σύγχρονη και μεσαιωνική ελληνική λογοτεχνία

ΕΡΓΟ

  • Η Ιδέα του έθνους στην ελληνική Λογοτεχνία
  • Ο Πόλεμος του Μπάιρον

και άλλα σχετικά με την Ελληνική λογοτεχνία

 

 

 

Α.2 Clogg Richard

Ίδρυμα

Former Professor King's College

Αντικείμενο

Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας

Λοιπές Ιδιότητες

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Το 2002 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν στο ΔΣ του St Antony College της Οξφόρδης

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Από το 1988 μέχρι το 1995 καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας

ΕΡΓΟ

  • ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (από την παρακμή του Βυζαντίου μέχρι το 1985)
  • ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1770-2013
  • Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ (ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ)
  • PARTIES AND ELECTIONS IN GREECE (THE SEARCH FOR LEGITIMACY)
  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ
  • ANATOLICA - STUDIES IN THE GREEK EAST IN THE 18TH & 19TH CENTURY
 

 

 

 

Α.3 Mazower Mark

Ίδρυμα

Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Αντικείμενο

Καθηγητής Ιστορίας

Λοιπές Ιδιότητες

Άρθρα και σχολιασμός στους Financial Times και στον The Independent. Μέλος της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

 

 

 

 

Ιστορικών Εκπαιδευτικών (European Association of History Educators, EUROCLIO).

Βιογραφικά

στοιχεία

Κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

ΕΡΓΟ

Πολλά και σημαντικά βιβλία. Μείζον ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Συγγράφει τώρα ένα βιβλίο για το 21.

  • Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου,
  • Σκοτεινή ήπειρος. Ο ευρωπαϊκός 20ος αιώνας.
  • Θεσσαλονίκη: Πόλη των φαντασμάτων.
  • Governing the World: The History of an Idea

 

 

 

 

Β.1 Γλύκαντζη Αρβελέρ Ελένη - Απόδημος Ελληνισμός/ΕΥΡΩΠΗ Παν/πιακός

Ίδρυμα

Σορβόννη

Αντικείμενο

Βυζαντινολόγος

Λοιπές Ιδιότητες

τ. Πρύτανης Σορβόννης (Universite Paris I). τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου της Ευρώπης Επίτιμη Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών. UNICEF Good Will Ambassador for Greece

Βιογραφικά

στοιχεία

  • Γεννήθηκε 1926
  • Ζει στο Παρίσι από το 1953. Εκεί έκανε όλες τις σπουδές της.
  • Διευθύντρια στο (CNRS)
  • Καθηγήτρια στη Σορβόννη και μετά πρύτανης.

ΕΡΓΟ

  • Πολλά βιβλία με θέμα το Βυζάντιο
  • Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της σε σειρά από θέματα που αφορούν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά τελευταία παραδείγματα από πρόσφατες συνεντεύξεις της

«Είμαστε ταλαντούχος λαός αλλά με ελαττώματα, τα οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά θυμώνουμε μόλις κάποιος μας τα υποδείξει. Υποφέρουμε από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα»,

«Ελλάδα και Ευρώπη είναι έννοιες ταυτόσημες ήδη από τα χρόνια του Ηροδότου. Πρέπει να το θυμόμαστε. Και να μάθουμε να ζούμε σε μια ευρωπαϊκή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία χωρίς να λέμε «αυτοί» και «εμείς»

«Η Ευρώπη ως ήπειρος είναι μιγάς, πουθενά δεν υπάρχει βιολογική καθαρότητα. Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι πώς θα γίνει η ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να κάνουμε ένα τεράστιο λάθος - στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Θεωρούμε κοινότητα χωριστή και μη αφομοιώσιμη τους ξένους που βρίσκονται σε έναν τόπο. Έτσι όμως δημιουργεί κανείς ένα ξένο έδαφος μέσα στο δικό του.» «Φοβόμαστε μήπως χάσουμε τον πολιτισμό μας και τον κλείνουμε σε στεγανά, για να μην τον μοιραστούμε. Αλλά χωρίς επαφή με τον άλλο, ο πολιτισμός παύει να είναι πολιτισμός. Ας το συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους: όποιος αρνείται να αλλάξει, ας μην αυταπατάται ότι μένει σταθερός σε ένα σημείο - στην πραγματικότητα υποχωρεί.»

 

 

 

 

Β.2 Γόντικας Δημήτρης - Απόδημος Ελληνισμός/ΗΠΑ Παν/μιακός

Ίδρυμα

Princeton University

Αντικείμενο

Ιδρυτής και διευθυντής του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών

Λοιπές Ιδιότητες

Επικεφαλής του Princeton University Athens Center for Research and Hellenic Studies. Το πρόγραμμα λειτουργεί στην Αθήνα με χρηματοδότηση από τη δωρεά Stanley J. Seeger, ενός φιλέλληνα

 

 

 

 

 

 

αποφοίτου του Princeton, ο οποίος το 1974 πήρε την Ελληνική υπηκοότητα.

Βιογραφικά

στοιχεία

Έκανε σπουδές γύρω από τη Φυσική, τα Ενεργειακά Συστήματα και το Περιβάλλον στο ΜΙΤ, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και στο Princeton, Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τον Γ.Π. Σαββίδη και τον Έντμουντ Κήλυ και εργάστηκε στο Χάρβαρντ ως βοηθός στα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στο Princeton προσλήφθηκε για να διδάξει τη Νεοελληνική ως ξένη γλώσσα και ανέλαβε την οργάνωση ενός Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, αντάξιου της προικοδότησης Seeger.

Το πρόγραμμα έχει πετύχει: 100 περίπου μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος, οι οποίοι πήραν το διδακτορικό τους από το Princeton, έχουν απορροφηθεί σε σημαντικά ακαδημαϊκά πόστα, 60 επιστημονικές εργασίες έχουν προκύψει από τις μεταδιδακτορικές υποτροφίες που μοίρασε το Πρόγραμμα, ενώ κάθε χρόνο 300 φοιτητές από όλον τον κόσμο (σε σύνολο 6.500 για ολόκληρο το Princeton) παρακολουθούν τα 25 πανεπιστημιακά μαθήματα που διδάσκονται στο Πρόγραμμα.

 

 

 

Β.3 Καλύβας Στάθης - Απόδημος Ελληνισμός/ΕΥΡΩΠΗ Πανε/μιακός

Ίδρυμα

University of Oxford

Αντικείμενο

Gladstone Professor of Government

Λοιπές Ιδιότητες

Former Arnold Wolfers Professor at Yale University, Department of Political Science

Το 2008 μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Βιογραφικά

στοιχεία

Πραγματοποίησε τις βασικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986) και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (1993) στις πολιτικές επιστήμες. Εκτός από το Yale έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Οχάιο (1993-94), της Νέας Υόρκης (1994-2000) και του Σικάγο (2000-03). Το 2017 ανακοινώθηκε ότι διορίστηκε καθηγητής Διακυβέρνησης στην έδρα «Γκλάντστοουν» του κολλεγίου All Souls του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η τρέχουσα έρευνά του αφορά στις παγκόσμιες τάσεις, στην πολιτική βία και τους εμφύλιους πολέμους.

ΕΡΓΟ

  • Εμφύλια πάθη. 23+2 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμφύλιο
  • Στάθης Ν. Καλύβας, Πού είμαστε και πού πάμε; Διατρέχοντας την κρίση (2009-2016) και ατενίζοντας το μέλλον, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006)
  • The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996
 

 

 

 

Γ.

ΘΕΣΜΙΚΟΙ (2)

 

Γ.1 Δημητριάδος Ιγνάτιος - Θεσμικός/Εκκλησία

Ίδρυμα

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αντικείμενο

 

Λοιπές Ιδιότητες

Πρώην διευθυντής του ραδιοφώνου της μητρόπολης Πειραιώς

Βιογραφικά

στοιχεία

Θεολόγος

ΕΡΓΟ

Από συνεντεύξεις του

  • «Στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή των Αθηνών διδαχτήκαμε το Ισλάμ. Έδωσα μάθημα για το Ισλάμ. Είναι λάθος να πούμε ότι όλο το Ισλάμ είναι τζιχαντιστές και θέλει ιερό πόλεμο».
  • «Βεβαίως, υπάρχουν στοιχεία που όποιος τα παραφράσει ή τα πάρει στα χέρια του για πολιτικούς λόγους, μπορεί να το μετατρέψει (το Κοράνι) σε πολεμική μηχανή. Και το Ευαγγέλιο του Χριστού όμως δεν απέτρεψε τις Σταυροφορίες. Η παρερμηνεία έφερε αίμα.»
  • «Όποιος αρνείται την προσφορά στους πρόσφυγες δεν είναι ούτε Έλληνας, ούτε Ορθόδοξος»
 

 

 

 

Γ2. Ράπανος Βασίλης - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ /ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Ίδρυμα

Ακαδημία Αθηνών

Αντικείμενο

Τακτικό μέλος από το 2016

Λοιπές Ιδιότητες

π.Καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), MA από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά και Ph.D από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά. Σημαντικές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

π. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (2009-2012), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA BANK (2014-).

ΕΡΓΟ

  • Θεωρητικές μελέτες για τις επιπτώσεις των φόρων και κυρίως των περιβαλλοντικών φόρων στη διανομή του εισοδήματος.
  • Ο ρόλος των θεσμών , και ιδιαίτερα των δημοσιονομικών θεσμών, στην οικονομική επίδοση μιας οικονομίας με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.
  • Οι επιπτώσεις των φόρων στις τιμές και στη διανομή του εισοδήματος.
  • Εργασίες σε θέματα φοροδιαφυγής και προτάσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος.
 

 

 

 

 

 

Δ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ (10)

 

Ίδρυμα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αντικείμενο

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

Λοιπές Ιδιότητες

Συμμετέχει στο πρόγραμμα διά βίου μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Η Ελλάδα στη νεότερη και σύγχρονη εποχή: Πολιτικές - κοινωνικές-οικονομικές προσεγγίσεις» (διδακτική ενότητα «1821: Η γέννηση ενός έθνους κράτους»).

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο ΑΠΘ Διδάκτορας το 2003.

Από το 2008 διδάσκει στο ΔΠΘ

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία, και ειδικότερα στα ζητήματα του εθνικισμού, της ταυτότητας, της ιθαγένειας και της διασποράς

ΕΡΓΟ

  • «Εργα και Ημέραι ελληνικών οικογενειών, 1750-1940» (Αθήνα: ΕΛΙΑ).
  • «Ελληνες το γένος': Η ταυτότητα και η ιθαγένεια στο εθνικό κράτος των Ελλήνων, 1821-1844» (Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
  • «Γνήσιον Μεταξά: Η ανάπτυξη μιας οικογενειακής επιχείρησης» (Αθήνα: εκδόσεις Λιβάνη)

 

 

 

Δ.2 Βούλγαρης Γιάννης - Πολιτικός Επιστήμονας

Ίδρυμα

Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Αντικείμενο

Ομότιμος καθηγητής

Λοιπές Ιδιότητες

Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Βιογραφικά

στοιχεία

Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία, δοκίμια, και άρθρα που επικεντρώνονται στα ζητήματα της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, του κράτους και της κοινωνίας πολιτών, της παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης πολιτικής ανάλυσης. Έχει διευθύνει τα "Ενθέματα" της "Κυριακάτικης Αυγής" και έχει συνεργαστεί με την "Καθημερινή".

ΕΡΓΟ

  • Ελλάδα: Μια χώρα παραδόξως νεωτερική,»
  • Η μεταπολιτευτική Ελλάδα 1974-2009,
  • Η μοιραία πενταετία, Πόλις
  • Η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση στην παγκοσμιοποίηση, Και άλλα
 

 

 

 

 

Ίδρυμα

ΕΚΠΑ

Αντικείμενο

Καθηγήτρια Ιστορίας

Λοιπές Ιδιότητες

Εκλαϊκευμένες διαλέξεις και Πρόγραμμα Mathesis

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθηγήτρια στο Ιστορικό του ΕΚΠΑ, πρωτεργάτης του MATHESIS και μεγάλη δραστηριότητα με διαλέξεις εκλαϊκευμένης Ιστορίας σε όλη την Ελλάδα

ΕΡΓΟ

• ΜΟΝΟ ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

Δ.4 Κιτρομηλίδης Πασχάλης - Πολιτικός Επιστήμονας

Ίδρυμα

ΕΚΠΑ

Αντικείμενο

Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης

Λοιπές Ιδιότητες

Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Ερευνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων,

Βιογραφικά

στοιχεία

Πολιτική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο Γουέσλιαν και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ από το 1980 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης.

ΕΡΓΟ

  • Enlightenment and Revolution. The Making of Modern Greece(Harvard University Press, 2013)
  • Adamantios Korais and the European Enlightenment (Voltaire Foundation, 2010)
  • Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2009
 

 

 

 

Δ.5 Κωστής Κώστας - Ιστορικός

Ίδρυμα

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντικείμενο

Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας

Λοιπές Ιδιότητες

Καθηγητής Σπουδών για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (μέχρι το 2009)

Βιογραφικά

στοιχεία

Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστημίου Αθηνών Διδακτορικό του στο Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στη Γαλλία.

ΕΡΓΟ

  • Ο πλούτος της Ελλάδας, Εκδόσεις Πατάκη
  • Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας, Πόλις

 

 

 

 

 

Δ.6 Λαλιώτου Ιωάννα - Ιστορικός

Ίδρυμα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

 

 

 

 

Αντικείμενο

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διδάσκει το μάθημα «Δημόσια ιστορία, Πολιτισμική Θεωρία και Ψηφιακές Πολιτισμός»

Λοιπές Ιδιότητες

Αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Birmingham της Βρετανίας (M.Soc. Sc. in Cultural Studies, 1993) και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία (Ph.D. in History and Civilization, 1998). Ερευνητικά ενδιαφέροντα: νεότερη και σύγχρονη ιστορία, ιστορία της μετανάστευσης και της διασποράς, διεθνικές σπουδές, ιστορία της υποκειμενικότητας, διαπολιτισμικές σχέσεις, φύλο, πολιτισμική ιστορία, πολιτισμική θεωρία και κριτική, ιστορία της ουτοπίας και της έννοιας του μέλλοντος.

ΕΡΓΟ

  • Transatlantic Subjects. Acts of Migration and Cultures of Transnationalism between Greece and America (Chicago: Chicago University Press, 2004)
  • Πώς ο Εικοστός Αιώνας Φαντάστηκε έναν Άλλο Κόσμο'; (Αθήνα: ΕΚΤ, υπό έκδοση)

 

 

 

Δ.7 Μαραβέγιας Ναπολέων - Οικονομικά

Ίδρυμα

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αντικείμενο

Καθηγητής της «Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης»

Λοιπές Ιδιότητες

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM), Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012.

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, DEA και Doctorat d' Etat από το Πανεπιστήμιο της Grenoble. Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κληθεί να διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια. Είναι συντονιστής της Ερευνητικής Μονάδας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Οικονομία - ΕΜΕΠΟ (http://emepo.pspa.uoa.gr) και Διευθυντής Σύνταξης του Επιστημονικού Περιοδικού «Περιφέρεια». Τέλος, είναι αρθρογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας.

ΕΡΓΟ

  • «Ευρωπαϊκή Ένωση: Δημιουργία, Εξέλιξη και Προοπτικές»,
  • «Η Υπόσχεση της Ανάπτυξης, 100 κείμενα προβληματισμού»,
 

 

 

 

 

  • «Από την Κρίση στην Ανάπτυξη. Σε Αναζήτηση Νέων Αναπτυξιακών Μοντέλων για την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Νότο»,
  • «Η Έξοδος από την Κρίση - Εφαρμόσιμες Εναλλακτικές Προτάσεις»,
  • «Βιώσιμα Μοντέλα Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών: Η Περίπτωση της Ηπείρου και της Πίνδου»,

 

 

 

Δ8 Μουζέλης Νίκος - Κοινωνιολόγος

Ίδρυμα

London School of Economics

Αντικείμενο

Ομότιμος Καθηγητής,

Λοιπές Ιδιότητες

  • Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης για τη Μελέτη της Σύγχρονης Ελλάδας.
  • Συμμετείχε στην πρώτη μετα-διδακτορική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα.
  • Συμμετείχε στην οργάνωση του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, καθώς και στο πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
  • Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
  • Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Εργασίας

Βιογραφικά

στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κοινωνιολογία από το London School of Economics. Διετέλεσε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Leicester και στο London School of Economics.

ΕΡΓΟ

  • "Organisation and Bureaucacy: An Analysis of Modern Theories", Routlege and Kegan Paul (ελληνική έκδοση: "Οργάνωση και γραφειοκρατία", εκδόσεις Μαθιουδάκη/Ανδρονόπουλου, Αθήνα 1991)·

"Modern Greece: Facets of Underdevelopment", MacMillan (ελληνική έκδοση: "Νεο-ελληνική κοινωνία: Όψεις υπανάπτυξης", Εξάντας, Αθήνα 1978)·

  • "Politics in the Semi-periphery: Early Parliamentarism and Late Industrialisation in the Balkans and Latin America", MacMillan (ελληνική έκδοση: "Κοινοβουλευτισμός και εκβιομηχάνιση στην ημι-περιφέρεια: Ελλάδα, Βαλκάνια, Λατινική Αμερική", Θεμέλιο, 1987)·
  • "Από την αλλαγή στον εκσυγχρονισμό: κριτικές παρεμβάσεις", Θεμέλιο, Αθήνα 2002.

και πολλά άλλα

 

 

 

 

 

Ίδρυμα

Ιστορικό Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ

Αντικείμενο

Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου,

Λοιπές Ιδιότητες

  • Mέλος της Επιτροπής Δημοσιευμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»,
  • Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία της Βουλής των Ελλήνων,
  • Μέλος του ελληνοτουρκικού φόρουμ.
  • Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κ. Καραμανλή"
  • Από το 2016 υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε στη Νομική του ΑΠΘ, μεταπτυχιακά στην Ιστορία Διεθνών Σχέσεων στο LSE. Aναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του μεταπολεμικού κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο «Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου» από την Βουλή των Ελλήνων (1994), Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2005), και το Edmund Keeley Book Prize της Modern Greek Studies Association (2007). Διευθύνει τη σειρά Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία των Εκδόσεων Πατάκη.

ΕΡΓΟ

  • Το κυπριακό ζήτημα 1878 -1960 (1998, Ελληνικά Γράμματα)
  • Εισαγωγή στην ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου, (2001, Εκδόσεις Πατάκη [κείμενα, επιμέλεια σειράς])
  • ΠΕΑΝ (1941-1945): Πανελλήνιος Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων, (2004, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων: βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2005)
  • Greece and the Cold War: Frontline State, 1952-1967 (2006, London and New York: Routledge: Edmund Keeley Book Prize)
  • Ελληνικός φιλελευθερισμός (2010, Εκδόσεις Πατάκη)
  • Βιώματα του Μακεδονικού Ζητήματος (2014, Εκδόσεις Πατάκη)

 

 

 

Δ.10 Χατζής Αριστείδης - Φιλοσοφία Δικαίου

Ίδρυμα

Τμήμα ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ

Αντικείμενο

Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών

Λοιπές Ιδιότητες

Διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2021: 200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση».

Βιογραφικά

στοιχεία

Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών (Law & Economics) του University of Chicago, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και του European Network for Better Regulation, μέλος των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ). Έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή.

 

 

 

 

 

 

    
  
  • Επιμελητής του συλλογικού τόμου "Law and Economics
  • Θεσμοί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
  • Επιχειρήματα ελευθερίας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
  • Liberalism: Philosophical Issues and Fundamental Questions"
  • αρθρογράφος σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
 

ΕΡΓΟ

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Ε

ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (6)

 

Ε.1 Ζουμπουλάκης Σταύρος - Συγγραφέας

Ίδρυμα

Εθνική Βιβλιοθήκη

Αντικείμενο

Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου

Λοιπές Ιδιότητες

Συγγραφέας

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια φιλοσοφία στο Παρίσι. Επί πολλά χρόνια εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Αρθρογράφος στον ημερήσιο τύπο. Πρώην διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία" (1998 - 2012)

ΕΡΓΟ

  • Για το Ολοκαύτωμα (εκδόσεις Πόλις, 2018)
  • Στ' αμπέλια (εκδόσεις Πόλις, 2018)
  • Ο στεναγμός των πενήτων, δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016)
  • Υπό το φως του μυθιστορήματος (εκδόσεις Πόλις, 2015)
  • Χρυσή Αυγή και Εκκλησία (εκδόσεις Πόλις, 2013)
 

 

 

 

E.2 Κουρεντζής Θόδωρος - Μουσική

Ίδρυμα

Όπερα και Μπαλέτο του Περμ (Ρωσία)

Αντικείμενο

Καλλιτεχνικός διευθυντής Διευθυντής ορχήστρας

Λοιπές Ιδιότητες

Ίδρυσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης Από το 2009 συνεργάζεται και με το περίφημο θέατρο Μπολσόι.

Βιογραφικά

στοιχεία

Πιάνο, Βιολί, απόφοιτος Ελληνικού Ωδείου στη Θεωρητική Μουσική και στο Τμήμα Εγχόρδων. Μαθητής του Ηλίας Μούσιν στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.

ΕΡΓΟ

Θεωρείται από τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας της Ρωσίας

 

 

 

 

Ε3 Μουζάκη Δέσποινα - Κινηματογράφος

Ίδρυμα

Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αντικείμενο

Καθηγήτρια στο μάθημα Παραγωγής και Διεύθυνσης Παραγωγής

Λοιπές Ιδιότητες

Το 1998 Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Διετέλεσε Διευθύντρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2005 έως το 2010, Μέλος της Επιτροπής της FIAPF (International Federation of Film Producers Associations).

 

 

 

 

Βιογραφικά

στοιχεία

Κάτοχος πτυχίου Χημείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σκηνοθεσίας από τη Σχολή Σταυράκου, ΜS στην Επικοινωνία και τον Κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σπουδές ντοκιμαντέρ με τον Richard Leacock και νέες τεχνολογίες στο Media Lab του MIT, Film Finance και Marketing στο Media Business School της Ισπανίας.

ΕΡΓΟ

Παραγωγός πολλών επιτυχημένων ταινιών με διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των βραβευμένων ταινιών

  • "Μη μου άπτου" (1995) του Δημήτρη Γιατζουζάκη
  • "Peppermint" του Κώστα Καπάκα
  • "Πολίτικη κουζίνα" (2003) του Τάσου Μπουλμέτη,
  • "Νύφες" (2004) του Παντελή Βούλγαρη,
  • Μαγική Στιγμή (2011) του Κώστα Καπάκα,
  • "Tu Honoreras ta mere et ta mere" (2011, Γαλλία) της Brigitte Rouan, «
  • My only sunshine" (2008,Τουρκία- Ελλάδα) της Reha Erdem,
  • "FugitivePieces" (2007, Καναδάς-Ελλάδα) του Jeremy Podeswa, κλπ

 

 

 

Ε4 Παπαϊωάννου Δημήτρης - Θέατρο / Χορός

Ίδρυμα

 

Αντικείμενο

 

Λοιπές Ιδιότητες

 

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ στα εργαστήρια του Δημήτρη Μυταρά και της Ρένας Παπασπύρου

Ασχολήθηκε με τη Ζωγραφική και το σκίτσο. Το 1982 παρακολούθησε μαθήματα χορού στο στούντιο της Μαίρης Τσούτη, ενώ το 1983 αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας Ανάλια. Την ίδια χρονιά βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για σπουδές χορού στο στούντιο του Έρικ Χόκινς και το La Mamma Experimental Theatre Company όπου μελετά την ιαπωνική τεχνοτροπία σύγχρονου χορού Butoh.

Το 1986 ίδρυσε μαζί με την Αγγελική Στελλάτου την Ομάδα Εδάφους, ένα χορευτικό σχήμα του οποίου είχε την πλήρη επιμέλεια. Με την Ομάδα Εδάφους ανέβασε αρκετές παραστάσεις. Η Μήδεια αποτελεί την παράσταση-σταθμό στην σταδιοδρομία του.

Είχε την ευθύνη των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

 

 

 

 

Ε5 Πολυμέρου Καμηλάκη ΑικατερίνηΛαογραφία

Ίδρυμα

Ακαδημία Αθηνών

Αντικείμενο

Επιστημονική Συνεργάτις του τμήματος Λαογρααφίας

 

 

 

 

Λοιπές Ιδιότητες

π. Διευθύντρια του τμήματος Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Αντιπρόεδρος Της ΕλληνικήςΛαογραφικής Εταιρείας από το 2003.

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο ΕΚΠΑ με αντικείμενο τη Λαογραφία Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσεται η μελέτη του «υλικού βίου» του ελληνικού λαού. Έχει οργανώσει σειρά από μεγάλα συνέδρια, έχει επιμεληθεί εκδόσεις συλλογικών έργων, έχει προλογίσει δεκάδες βιβλία και έχει συμβάλει στην οργάνωση και λειτουργία Μουσείων, εκθέσεων κ.λπ.

Έργο

  • Λαϊκός πολιτισμός και τοπική ανάπτυξη, (συλλογική έκδοση) Αθήνα 2017.
  • Λαογραφία: Παραδοσιακός πολιτισμός (από κοινού με τον Ευάγγελο Καραμανέ
  • Νεοελληνική Μετρολογία. Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά. Εθνογραφική μελέτη, Αθήνα 1989,
  • Θεατρολογικά. Μελετήματα για το λαϊκό θέατρο. Από το Κρητικό θέατρο στα δρώμενα της νεοελληνικής Αποκριάς, Εκδ.Τροχαλία, Αθήνα 1998,

και άλλα

 

 

 

 

Z. ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (5)

Ζ.1 Δασκαλάκης Κωνσταντίνος - Computer Science and Electr. Εngineer

Ίδρυμα

MIT

Αντικείμενο

Professor of CS and EI

Λοιπές Ιδιότητες

Member of MIT's Computer Science & Artificial Intelligence Lab (CSAIL), affiliate of MIT's Laboratory for Information & Decision Systems (LIDS) and Operations Research Center (ORS).

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μεταπτυχιακά και Phd στο Berkeley, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής.

Ασχολείται ερευνητικά με την θεωρία παιγνίων, τα οικονομικά, την στατιστική και την μηχανική μάθηση.

Έχει συμβάλει στη λύση αρκετών ανοικτών προβλημάτων, που αφορούν στην υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας Νας, της μαθηματικής δομής και υπολογιστικής περιγραφής των βέλτιστων δημοπρασιών, και της ανάλυσης γνωστών μεθόδων μηχανικής μάθησης όπως ο αλγόριθμος expectation-maximization (EM).

Για για την διδακτορική διατριβή του βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008 με το βραβείο «ACM Doctoral Dissertation Award». Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής του ΜΙΤ το 2009 και προάχθηκε σε μόνιμο καθηγητή τον Μάιο του 2015..

ΕΡΓΟ

 

 

 

 

 

Ζ.2 Ζεγγίνη Ελευθερία - Στατιστική / Γενετική

Ίδρυμα

Institute of Translational Genomics in Helmhotz Zentrum Mϋnchen (German Research Center for Environmental Health) in Neuherberg, Germany

Αντικείμενο

Professor

Λοιπές Ιδιότητες

Former Research Group Leader at Wellcome Trust Sanger Institute, UK.

Βιογραφικά

στοιχεία

Σπούδασε Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Πήρε διδακτορικό της στη Ανοσογενετική της Νεανικής Αρθρίτιδας.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στον προσδιορισμό νέων πολύπλοκων θέσεων της αλληλουχίας του DNA των γονιδίων στα χρωμοσώματα, Τον Σεπτέμβριο του 2006, βραβεύτηκε με υποτροφία από το ίδρυμα Wellcome Trust Research με στόχο να εξετάσει θέματα σχεδιασμού, ανάλυσης και ερμηνείας σε μελέτες μεγάλης κλίμακας.

Το 2008, ορίστηκε επικεφαλής της ομάδας Αναλυτικής Γονιδιωματικής Σύνθετων Χαρακτηριστικών του Ινστιτούτου Welcome Trust Sanger.

 

 

 

 

 

Έχει πάρει πολλά βραβεία.

ΕΡΓΟ

Τα τελευταία χρόνια, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά για πρωτοποριακές έρευνες και ανακαλύψεις για κληρονομικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία καθώς και άλλες ασθένειες.

Μια έρευνά της επικεντρώθηκε στα γονίδια των κατοίκων της περιοχής των ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Εκεί ανακάλυψε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μια θετική μετάλλαξη στα γονίδιά τους (40 φορές πιο συχνή από άλλους Ευρωπαίους), η οποία αυξάνει την καλή χοληστερίνη στο αίμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια.

Ζ.3 Θέμελη Μαρία -

Ανοσολογία Καρκίνου

Ίδρυμα

VUmc (University medical centers) Amsterdam

Αντικείμενο

Ιατρός Καθηγήτρια και Ερευνήτρια

Λοιπές Ιδιότητες

Γ υναίκα της Χρονιάς 2017 στην Ολλανδία.

Ερευνήτρια στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νεας Υόρκης

Βιογραφικά

στοιχεία

Αποφοίτησε πρώτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων Μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στο εργαστήριο του Dr. Michel Sadelain.

Ανέπτυξε μια μέθοδο για την παραγωγή λεμφοκυττάρων για την καταπολέμηση του καρκίνου, χρησιμοποιώντας ως πηγή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.

Για την έρευνα της έχει λάβει πολλές διακρίσεις, όπως η υποτροφία Druckenmiller από το New York Stem Cell Foundation. Το 2015 έλαβε μια υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΡΓΟ

• Παντεταρισμένη Μέθοδος Ανοσοθεραπείας με Λεμφοκύτταρα (κατά του καρκίνου)

 

 

 

Z4 Negroponte Nicholas - Αρχιτέκτονας / Computer Science

Ίδρυμα

MIT Media Lab

Αντικείμενο

Founder & Chairman Emeritus of MIT Media Lab.

Λοιπές Ιδιότητες

Architect, Professor Post-Tenure of Media Arts & Sciences, Founder of the One Laptop Per Child Association. Πρώτος επενδυτής του περιοδικού Wired.

 

 

 

 

Βιογραφικά

στοιχεία

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Γιος εφοπλιστή Παρακολούθησε μαθήματα σε διάφορα σχολεία σε ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ) και Ελβετία και τελείωσε το σχολείο το 1961. Έπειτα σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης αποκτώντας πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική, με το επίκεντρο της έρευνας του να ασχολείται με τη μελέτη του σχεδιασμού με υπολογιστική βοήθεια (CAD) και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του το 1966. Δίδαξε στο ΜΙΤ αλλά και στο Yale, Berkeley και αλλού. Ασχολήθηκε με την αλληλεπίδραση ανθρώπου και υπολογιστή. Δημιούργησε το εργαστήριο πολυμέσων του ΜΙΤ.

 

 

 

Ζ 5 Παπαδημητρίου Χρήστος - Computer Science and Industrial Engineer

Ίδρυμα

Berkeley and Columbia

Αντικείμενο

Professor of Computer Science, Industrial Engineering & Operations Research

Λοιπές Ιδιότητες

Professor at Columbia University (Donovan Family Professor of Computer Science.)

Βιογραφικά

στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μετά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο πήγε στην Αμερική όπου από το 1976 διδάσκει Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ (όπου ήταν καθηγητής του Μπιλ Γκέητς), (Μ.Ι.Τ.), Στάνφορντ και το Μπέρκλεϋ, όπου είναι τώρα Καθηγητής Πληροφορικής στην τιμητική έδρα C Lester Hogan. Εκτός από το διδακτορικό του (Πρίνστον, 1976), το 1997 του απονεμήθηκε τιμητικό διδακτορικό από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης. Θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες και τα βιβλία του (Θεωρία Υπολογισμού, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα κ.ά.) έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ. Ζει με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια και στην Ελλάδα.

ΕΡΓΟ

  • ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΚΕΡ;
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
  • ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
  • LOGICOMIX
  • Και πολλά επιστημονικά στην περιοχή του computer science
 

 

 

 

Ζ.6 Ταρνανάς Ιωάννης - Ιατρική Διάγνωση Αλτσχάιμερ

Ίδρυμα

Global Brain Health Institute (GBHI), Trinity College, Dublin.

 

 

 

 

Αντικείμενο

Senior Atlantic Fellow (Neuroscience & Computer Science.)

Λοιπές Ιδιότητες

Founder & Chief Scientific Officer of ALTOIDA Inc (Brain Health & Computational Biomarkers - Early Screening & Diagnosing Alzheimer's ).

European Institute for Innovation & Technology Innovator's Award for 2018.

Βιογραφικά

στοιχεία

Απόφοιτος της Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Μεταπτυχιακά στην Πληροφορική στο Sussex University, School of Cognitive and Computing Sciences, και διδακτορικό στη Νευροφυσιολογία.

Ασχολείται με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας και από το 2006 την εφαρμόζει σε άτομα με εγκεφαλικές παθήσεις ή νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις.

Έχει συνεργαστεί με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το University of California, San Francisco και

το TrinityCollege, Dublin, Swiss Federal Institute of Technology (ETH),

ΕΡΓΟ

Ανέδειξε την καινοτόμο μέθοδο του AltoidaAR που εντοπίζει τα πρώτα νευρολογικά συμπτώματα της νόσου του Alzheimer με ακρίβεια 94% και έξι χρόνια πριν αυτά να εμφανιστούν..

Στοιχεία

επικοινωνίας

                                        

 

-

 

 

 

 

ΣΤ. BUSINESS & FINANCE (2)

ΣΤ.1 Papadopoulos Gregory (Greg) - Venture Capitalist & High-Performance Computing Engineer

Ίδρυμα

NEA (venture capital firm).

Αντικείμενο

Venture Partner

Λοιπές Ιδιότητες

Former Chief Technical Officer of Sun Microsystems Trustee Emeritus (& former Chairman) of SETI.

Είναι ενεργός σύμβουλος για τις σχολές μηχανικής στο UCSD, στο UC Berkeley και στο MIT και διαχειρίζεται το Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών

Είναι επίσης Ανώτερος Συνεργάτης του Αμερικανικού Φόρουμ Ηγεσίας.,

Βιογραφικά

στοιχεία

Venture Partner της ΝΕΑ το 2010 μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της τεχνολογίας και στον ακαδημαϊκό κόσμο.

 

 

 

ΣΤ.2 Βερέμης Μάρκος - Επενδυτής εταιριών ΙΤ

Ίδρυμα

Upstream (διεθνής εταιρεία m-commerce).

Αντικείμενο

Συνιδρυτής & Πρόεδρος

Λοιπές Ιδιότητες

Ενεργός επενδυτής εταιρειών τεχνολογίας.

Ιδρυτικός εταίρος BigPi Venture Capital.

Πρόεδρος ΣΕΝ/JA GREECE (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievment Worldwide).

Βιογραφικά

στοιχεία

Απόφοιτος των πανεπιστημίων του Warwick και της Οξφόρδης. Εργάστηκε στο Λονδίνο για τις διαφημιστικές εταιρείες McCann- Ericsson, Grey Advertising και DDB αναπτύσσοντας την διεθνή στρατηγική επικοινωνίας εταιρειών όπως οι Nestle, The Coca-Cola Company, Smithkline Beecham, Johnson & Johnson και Sony Electronics.

Το 2002 ίδρυσε την εταιρεία τεχνολογίας Upstream Α.Ε. η οποία αναδείχθηκε σε μια από τις πέντε πρώτες εταιρείες στον κόσμο στην παραγωγή λογισμικού για μάρκετινγκ μέσω κινητών τηλεφώνων (mobile marketing).

(m-comm

Η Upstream έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών erce) παγκοσμίως.

 

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekab_7.jpg
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο...
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Βίδα σε γεύμα από φοιτητική λέσχη
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
Τι ανακοίνωσε η υπεύθυνη μέριμνας για το απίστευτο περιστατικό στη φοιτητική λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη